Online εργαστήριο του Εθνικού Θεάτρου για όσους αναρρώνουν από Covid-19

«Το Εθνικό δίνει πνοή»

27 Μαΐου 2021

του/της Newsroom

Το Εθνικό Θέατρο, στο πλαίσιο των κοινωνικών του δράσεων, διοργανώνει σε συνεργασία με τακτικά post-covid ιατρεία, από τις 29 Μαΐου, το δωρεάν διαδικτυακό εργαστήριο «Το Εθνικό δίνει πνοή» με σκοπό την επανεκπαίδευση της αναπνοής μέσω της φωνητικής έκφρασης και του τραγουδιού των ατόμων που αναρρώνουν από Covid-19, και εξακολουθούν να υποφέρουν από δύσπνοια και επακόλουθο άγχος. Το εργαστήριο σχεδίασε η Αγγελική Τουμπανάκη (PhD), Μοριακή βιολόγος, βοκαλίστρια, εκπαιδεύτρια φωνής και μέλος της διεπιστημονικής ομάδας Voice Mentoring για την αποκατάσταση ασθενών με φωνητικές διαταραχές.

«Το Εθνικό Δίνει Πνοή»: Λίγα λόγια για το πρόγραμμα

«”Συνταγογραφούμε” τραγούδι, ασκήσεις αναπνοής και ευεξίας, ανοίγοντας νέο έδαφος και παρέχοντας κρίσιμη υποστήριξη σε συνανθρώπους μας που αναρρώνουν από Covid-19» σημειώνουν οι διοργανωτές και προσθέτουν: «Η προσέγγιση του προγράμματος συνδυάζει μουσικές και ιατρικές γνώσεις, με στόχο να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ανάγκη για υποστήριξη σε όσους αντιμετωπίζουν συμπτώματα «Long COVID» αλλά και βιώνουν βραδεία αποκατάσταση μετά το εξιτήριο τους από το νοσοκομείο. Το πιλοτικό πρόγραμμα επικεντρώνεται στην επανεκπαίδευση της αναπνοής μέσω του τραγουδιού. Χρησιμοποιώντας ως σημείο εκκίνησης μουσικές από όλο τον κόσμο και φωνητικά παιχνίδια, θα εξερευνήσουμε τη φωνή και την αναπνοή, θα κερδίσουμε γνώση, ψυχική και σωματική ευεξία. Θα παρουσιάσουμε ένα σημαντικό ασκησιολόγιο, φωνητικές τεχνικές αλλά και εργαλεία αυτοδιαχείρισης για τους ασθενείς που αναρρώνουν αργά από Covid-19 και βιώνουν επίμονα συμπτώματα όπως δύσπνοια, διαταραχές φώνησης ή και άγχος. Οι συμμετέχοντες στη συνέχεια εφοδιάζονται με ασκήσεις για να τις εξασκούν στον δικό τους χρόνο».

Επιστημονικοί συνεργάτες του εργαστηρίου είναι οι εξιδανικευμένοι επιστήμονες αποκατάστασης διαταραχών Φώνησης:

– Δρ. Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος | Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος, Φωνίατρος

– Ελπίδα Κουτσουμπάκη | Ειδική Φωνοθεραπεύτρια, Λογοθεραπεύτρια, Ψυχολόγος και δημιουργός της προσέγγισης Integrated Voice Therapy

– Ελένη Λαδά, MSc, PgCert, Λογοθεραπεύτρια – Ειδική Φωνοθεραπεύτρια

– Σοφία Γεωργίου | Φυσικοθεραπεύτρια φωνής, Εργοφυσιολόγος, MSc, Cert.Acupuncturist

Συμμετέχοντες:

Α. Κατηγορία (ασθενείς Covid σε αποκατάσταση μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο)

Β. Κατηγορία (ασθενείς με Long Covid συμπτώματα, που παρακολουθούνται σε ανάλογα εξωτερικά ιατρεία)

– Έναρξη εργαστηρίου: 29 Μαΐου – 10 Ιουλίου

– Αριθμός συμμετεχόντων: έως 10/τμήμα

– Αριθμός Συναντήσεων: έξι εβδομαδιαίες ομαδικές διαδικτυακές συνεδρίες (Σάββατα ή Κυριακές, έπειτα από συνεννόηση με τους συμμετέχοντες)

– Ηλικία: έως 70 ετών

– Διάρκεια κάθε συνεδρίας: 60- 120λεπτά

Δήλωση Συμμετοχής: Κοινωνικές Δράσεις, κα Γιώτα Μπάκα, 210-7001469

Προϋποθέσεις:

– Δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία ή ενδιαφέρον για το τραγούδι.

– Οι συμμετέχοντες ιδανικά πρέπει να είναι διαθέσιμοι και για τις έξι συνεδρίες.

– Το πρόγραμμα είναι ανοιχτό σε όλους, ανεξαρτήτως εθνικότητας, φύλου, ή άλλης διαφορετικότητας, αρκεί να είναι εγγεγραμμένοι στα παρακάτω τακτικά Post Covid Care ιατρεία.

Η επιλογή των post Covid ασθενών θα γίνει από τα συνεργαζόμενα τακτικά post-covid ιατρεία:

– της Δ΄ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου “Αττικόν” | Επιστημονική Υπεύθυνη Αναστασία Αντωνιάδου, Καθηγήτρια Παθολογίας-Λοιμώξεων ΕΚΠΑ.

– της Μονάδας Πνευμονολογίας και Αναπνευστικής Ανεπάρκειας Α΄ Κλινική Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών “Ευαγγελισμός” | Επιστημονική Υπεύθυνη, Παρασκευή Κατσαούνου, Επίκουρη Καθηγήτρια Πνευμονολογίας.

– της Γ’ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, Γενικό Νοσοκομείο “η Σωτηρία” | Δ/ντης Καθηγητής Κωνσταντίνος Συρίγος | Επιστημονική Υπεύθυνη Γαρυφαλλιά Πουλάκου, Επίκουρη Καθηγήτρια Παθολογίας.

Το εργαστήριο «Το Εθνικό Δίνει Πνοή» είναι εμπνευσμένο από το πρόγραμμα «ENO Breathe» της English National Opera, σε συνεργασία με το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) της Μεγάλης Βρετανίας, τα αποτελέσματα του οποίου είναι εντυπωσιακά, παρέχοντας σημαντική σωματική και συναισθηματική υποστήριξη σε όσους ασθενείς βιώνουν συμπτώματα “Long COVID”, καταδεικνύοντας πώς η τέχνη και η επιστήμη μπορούν να λειτουργήσουν υπέροχα μαζί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024