Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Αμφιφοβίας και Τρανσφοβίας

Μήνυμα του Συμβουλίου της Ευρώπης

17 Μαΐου 2021

του/της Newsroom

Περιστατικά διακρίσεων που βίωσαν ΛΟΑΤΚΙ άτομα στην Ελλάδα κατά την παρουσία τους σε δομές του δημόσιου τομέα, περιλαμβάνει έκδοση που δημιούργησαν οι οργανώσεις Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας (ΚΜΟΠ), Orlando, Colour Youth, Θετική Φωνή και Οικογένειες Ουράνιο Τόξο, σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Faros.

Ένας 23χρονος γκέι φοιτητής περιγράφει την εμπειρία του κατά την παρακολούθησή του από ψυχολόγο του πανεπιστημίου, όπου φοιτά. «Δέχτηκα σοβαρή αμφισβήτηση, υποτίμηση, κατηγορίες από την ψυχολόγο. Με επηρέασε για μεγάλο διάστημα και ακόμα με επηρεάζει», επισημαίνει. Τρανς γυναίκα περιγράφει τη δυσκολία ταυτοποίησης με τα έγγραφά της και αναφέρεται στις αλλαγές που έφερε το νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, αλλά και στις δυσκολίες που συνεχίζουν να υπάρχουν σε πρακτικό επίπεδο. «Όσα χρόνια σου έμειναν στη ζωή σου, χρειάζεται να τρέχεις σε τράπεζες, σε κτηματολόγια», λέει χαρακτηριστικά.
Στην έκδοση, που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, συμπεριλαμβάνονται περιγραφές όχι μόνο θυμάτων διακρίσεων, αλλά και δημόσιων λειτουργών. Χαρακτηριστικά, στρατιωτικός αναφέρει ότι «υπάρχουν συνάδελφοι, οι οποίοι πιστεύουν πως το να είσαι ΛΟΑΤΚΙ είναι μεταδοτικό και πως θα το κολλήσεις παραδείγματος χάριν πηγαίνοντας στο pride». Εκπαιδευτικός περιγράφει την περίπτωση πρώην μαθητή της, ο οποίος υφίστατο εκφοβισμό με πολλαπλά κίνητρα, μεταξύ των οποίων και ομοφοβικά μέχρι και περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης. Παρά το γεγονός ότι ο μαθητής είχε αναφέρει τα περιστατικά αυτά στους εκπαιδευτικούς, δεν είχε υπάρξει κάποια αντίδραση από το σχολείο. Επιπλέον, υποδιοικητής νοσοκομείου περιέγραψε την υποτιμητική αντιμετώπιση που είχε ένας 25χρονος γκέι άντρας από ψυχίατρο σε ψυχιατρική κλινική.
Στο Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, εξηγεί η διευθύντρια του Σωματείου, ‘Αννα Απέργη, «δεχόμαστε συνέχει καταγγελίες περιστατικών βίας και διακρίσεων κατά ΛΟΑΤΚΙ και ιδιαίτερα κατά τρανς προσώπων. Μόνο τις τελευταίες δύο ημέρες καταγράψαμε πέντε περιστατικά». Ανάμεσα στα περιστατικά αυτά ήταν περίπτωση τραπεζικού υπαλλήλου που αρνήθηκε να εξυπηρετήσει τρανς γυναίκα, η οποία βρίσκεται στη διαδικασία μεταβολής των στοιχείων των εγγράφων της. Επίσης, περιστατικό λεκτικής επίθεσης που δέχτηκε τρανς γυναίκα από ανήλικους μαθητές έξω από σχολείο του Πειραιά. Όταν η τρανς γυναίκα ανέφερε στον καθηγητή τους όσα συνέβησαν, εκείνος απάντησε, σύμφωνα με την καταγγελία, ότι «μην δίνετε σημασία, παιδιά είναι».
Περιστατικά εμπλοκής δημόσιων λειτουργών, τα οποία μαρτυρούν την έλλειψη ανεκτικότητας έναντι της διαφορετικότητας και τη δημιουργία κλίματος παρενόχλησης για τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ έχει καταγράψει και το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας στην έκθεσή του για το 2020. Επίσης, σημαντικό είναι το γεγονός ότι, όπως αναφέρει το Δίκτυο, το 2020 παρατηρήθηκε και ύπαρξη ενδοοοικογενειακής βίας με ρατσιστικό κίνητρο ως συνέπεια της πανδημίας και του συνεπακόλουθου εγκλεισμού εντός της οικίας.
Σημειώνεται ότι το ΚΜΟΠ διοργανώνει σειρά δωρεάν διαδικτυακών εκπαιδεύσεων για εκπαιδευτικούς επαγγελματίες υγείας και ψυχικής υγείας, φορείς, γονείς και ευρύ κοινό από τις 21 Μαΐου ως τις 4 Ιουνίου, με στόχο την ενημέρωσή τους σχετικά με την καταπολέμηση των προκαταλήψεων, την προστασία από τη βία και την υποστήριξη των ΛΟΑΤΚΙ παιδιών και νέων. Εξάλλου, θα διοργανώσει ανοιχτή εκδήλωση με θέμα τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν κατά τη διαδικασία της αναφοράς και καταγραφής περιστατικών διακρίσεων, στις 28 Μαΐου διαδικτυακά.
Μήνυμα του Συμβουλίου της Ευρώπης
«Η πρόοδος δεν είναι ομοιόμορφη, οι συμπεριφορές αλλάζουν αργά και η διάκριση εναντίον των ΛΟΑΤΚΙ παραμένει βαθιά ενσωματωμένη σε ορισμένες ευρωπαϊκές κοινωνίες» σημειώνει σε μήνυμά της για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Αμφιφοβίας και Τρανσφοβίας, η γενική γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Μαρίγια Πεϊτσίνοβιτς Μπούριτς και προειδοποιεί ότι «παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Ευρώπη και παγκοσμίως, ορισμένοι άνθρωποι εξακολουθούν να φοβούνται για τη ζωή τους λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου τους».
Στον ετήσιο χάρτη «Ουράνιο Τόξο Ευρώπης» που εξέδωσε σήμερα ο διεθνής μη κυβερνητικός οργανισμός ILGA-Europe, επιχειρείται κατάταξη της νομικής και πολιτικής κατάστασης των ΛΟΑΤΚΙ σε 49 ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με την κατάταξη, οι χώρες με τον μεγαλύτερο σεβασμό των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ είναι η Μάλτα, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Πορτογαλία και η Νορβηγία, ενώ οι χώρες στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης είναι το Μονακό, η Ρωσία, η Αρμενία, η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν. Η Ελλάδα κατατάσσεται 18η ανάμεσα στις 49 ευρωπαϊκές χώρες και 14η ανάμεσα στις 27 χώρες της ΕΕ. Σημειώνεται ότι η κατάταξη των χωρών δημιουργείται έπειτα από εξέταση των νόμων και των πολιτικών των χωρών μέσα από 71 κριτήρια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024