Προσωρινές συντάξεις: Τι ισχύει μετά τις νέες διατάξεις

Πότε και πώς χορηγείται υποχρεωτικά προσωρινή σύνταξη, ποιοι είναι οι δικαιούχοι, πως υπολογίζεται. Σε ποιες περιπτώσεις δεν δίνεται προσωρινή

23 Μαΐου 2021

του/της Newsroom

Δημοσιεύθηκε η υπ’ αριθμ. 30/2021 εγκύκλιος ΕΦΚΑ, στην οποία περιλαμβάνονται οδηγίες για τη χορήγηση προσωρινής σύνταξης. Εκείνο το οποίο πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι ήδη οι περιλαμβανόμενες στην εγκύκλιο ρυθμίσεις έχουν τροποποιηθεί με πρόσφατες διατάξεις (άρθρο 262 ν. 4798/2021).

Με τις τελευταίες αυτές διατάξεις, όσον αφορά τις προσωρινές συντάξεις, ισχύουν τα εξής:

Για όσους έχουν υποβάλει έντυπη αίτηση συνταξιοδότησης μετά την 13-5-2016, χορηγείται υποχρεωτικά προσωρινή σύνταξη.

Πως υπολογίζεται

Η προσωρινή σύνταξη υπολογίζεται:

για τους μεν μισθωτούς στο 80% του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών του 12μήνου που προηγείται της υποβολής της αίτησης,

για τους δε ελεύθερους επαγγελματίες, ασφαλισμένους ΟΓΑ κ.λπ. στο 70% του μέσου μηνιαίου εισοδήματος του 12μήνου που προηγείται της υποβολής της αίτησης.

Και οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι

Προσωρινή σύνταξη λαμβάνουν και οι απασχολούμενοι συνταξιούχοι με μείωση 30%, για όσο διάστημα εργάζονται ή αυτοαπασχολούνται.

Τα πλαφόν

Το ποσό της προσωρινής στις περιπτώσεις πλήρους σύνταξης δεν μπορεί να είναι για τους μισθωτούς και τους αυτοαπασχολούμενους λιγότερο από 384 ευρώ, με υψηλότερα για τους μισθωτούς τα 768 ευρώ και για τους μη μισθωτούς τα 960 ευρώ.

Στις περιπτώσεις χορήγησης μειωμένης σύνταξης, το ποσό προσωρινής σύνταξης μειώνεται ανάλογα. Προσωρινή σύνταξη χορηγείται και στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας καθώς και λόγω θανάτου. Επίσης χορηγείται προσωρινή σύνταξη στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης.

Πότε δεν χορηγείται προσωρινή σύνταξη

Δεν χορηγείται προσωρινή σύνταξη όταν:

– ο ασφαλισμένος δεν έχει προϋποθέσεις για χορήγηση σύνταξης,

– δεν έχουν κατατεθεί τα απαιτούμενα δικαιολογητικά,

– για την ίδια αιτία χορηγείται και άλλη κύρια σύνταξη,

– απαιτείται αναγνώριση πλασματικών ετών και μέχρι την ολοκλήρωση της αναγνώρισης,

– η σύνταξη χορηγείται με βάση κοινοτικούς κ.λπ. κανονισμούς,

– υπάρχουν οφειλές που υπερβαίνουν το νομοθετημένο προβλεπόμενο όριο, – – που μπορεί να συμψηφισθεί από την χορηγούμενη σύνταξη κ.λπ.

Η προσωρινή σύνταξη χορηγείται κατά προτεραιότητα σε δικαιούχους που είναι άτομα με βαριά αναπηρία.

Με ηλεκτρονική αίτηση

Υποχρεωτικά χορηγείται προσωρινή σύνταξη και στους ασφαλισμένους που υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης ηλεκτρονικά. Στις περιπτώσεις αυτές, το απονεμόμενο ποσό είναι το 80% του ποσού που υπολογίζεται ως οριστική σύνταξη για τις κατηγορίες γήρατος, αναπηρίας και θανάτου. Προσωρινή σύνταξη πλέον χορηγείται και στους απασχολούμενους συνταξιούχους, αφού πλέον δεν απαιτείται διακοπή εργασίας ή αυτοαπασχόλησης.

Στις περιπτώσεις αυτές, η προσωρινή σύνταξη θα πρέπει να χορηγείται εντός διμήνου από την υποβολή του σχετικού αιτήματος, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση της υποβολής όλων των απαιτούμενων δικαιολογητικών.

Αγωνία για την επιτάχυνση απονομής

Με αγωνία και ενδιαφέρον περιμένουν οι μέλλοντες συνταξιούχοι την επιτάχυνση της απονομής προσωρινής σύνταξης, μετά τις νέες αλλαγές, που ακριβώς σ’ αυτό στοχεύουν. Οι εξελίξεις θα δείξουν αν οι προσδοκίες αυτών που αναμένουν θα επιβεβαιωθούν.

Πηγή: imerisia.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024