Πρόταση του Υπουργείου Πολιτισμού για άνοιγμα Μουσείων στις 14 Μαΐου

Τι θα γίνει με θέατρα, σινεμά

6 Μαΐου 2021

του/της Newsroom

Όπως δήλωσαν κύκλοι του υπουργείου Πολιτισμού στο Newsbomb.gr, η πρόταση αφορά στο άνοιγμα των μουσείων στις 14 Μαΐου. Μία εβδομάδα αργότερα, στις 21 Μαΐου, αν η πρόταση γίνει δεκτή, θα ανοίξουν τα θερινά σινεμά και τέλος Μαΐου τα θέατρα και οι συναυλίες.
Σημειώνεται ότι, την κυβερνητική πρόταση θα παρουσιάσει στην αυριανή σύσκεψη των λοιμωξιολόγων η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και θα παρίσταται και ο υφυπουργός Πολιτισμού, Νικόλας Μαυρομανωλάκης.

Τον τελευταίο λόγο τον έχουν πάντως οι λοιμωξιολόγοι, οι οποίοι θα αξιολογήσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και θα αποφανθούν για τον χρόνο ανοίγματος μουσείων, θεάτρων, θερινών σινεμά.

Σημειώνεται, ότι σε κάθε περίπτωση, οι όποιες πολιτιστικές δραστηριότητες επιτραπούν, θα γίνονται σε εξωτερικούς χώρους.

Ακόμη, σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους στους χώρους του πολιτισμού αναμένεται να ισχύουν όλα τα μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού, δηλαδή χρήση μάσκας, τήρηση αποστάσεων και διενέργεια self test.

Θερινό ωράριο σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία

Φέτος, εξαιτίας των δυσκολιών που έχει επιφέρει η πανδημία, αντί της καθιερωμένης ημερομηνίας έναρξης (1η Απριλίου), τίθεται σε ισχύ ως εξής:

  • Για τους υπαίθριους αρχαιολογικούς χώρους, από την 24η Απριλίου έως την 31η Οκτωβρίου 2021, και
  • Για τα αρχαιολογικά μουσεία, τα μνημεία και τα σπήλαια, από την 4η Μαΐου, εφόσον οι επιδημιολογικές συνθήκες το επιτρέψουν, έως την 31η Οκτωβρίου 2021.

Με τη φετινή υπουργική απόφαση, τα ωράρια λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων ομαδοποιούνται σε δύο βασικές κατηγορίες (8 π.μ. έως 8 μ.μ. και 8.30 π.μ. έως 3.30 μ.μ), ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα εργαζομένων και επισκεπτών.

Φέτος, ο αριθμός των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων, που αποδίδονται στο κοινό, αυξάνεται, καθώς προστίθενται νέοι τόποι επίσκεψης, όπως το Μουσείο Δημοκρατίας στον Άγιο Ευστράτιο, το Μουσείο Λοβέρδου-Τσίλλερ στην Αθήνα, ο αρχαιολογικός χώρος του αρχαίου θεάτρου Αιγών. Επίσης, έχει αυξηθεί ο αριθμός των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων που θα λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο (8π.μ. έως τις 8μ.μ), όπως ο αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας στο Ρέθυμνο και το Κάστρο της Πάργας.

Στο σύνολο των Αρχαιολογικών Χώρων που εφαρμόζουν διευρυμένο ωράριο (8π.μ. έως τις 8μ.μ), καθώς και στα Μουσεία που λειτουργούν εντός αυτών, το ωράριο από 1η Σεπτεμβρίου 2021 διαμορφώνεται, λόγω σταδιακής μείωσης της διάρκειας της ημέρας, ως ακολούθως: 1η έως 15η Σεπτεμβρίου 8 π.μ.-7.30 μ.μ., 16η έως 30η Σεπτεμβρίου 8 π.μ.-7.00 μ.μ, 1η έως 15η Οκτωβρίου 8 π.μ.-6.30 μ.μ και 16η έως 31η Οκτωβρίου 8 π.μ.-6 μ.μ.

Για την υποστήριξη του θερινού ωραρίου, στις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού εξελίσσονται οι διαδικασίες για την πρόσληψη 1.650 ατόμων (ΙΔΟΧ).

Μέριμνα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού είναι η διασφάλιση της μέγιστης προστασίας τόσο για τους εργαζομένους όσο και για το κοινό. Το υφιστάμενο σήμερα πρωτόκολλο ασφαλούς λειτουργίας αρχαιολογικών χώρων, μουσείων και σπηλαίων, στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού της περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, προβλέπει τα εξής:

Επίπεδο αυξημένου και πολύ αυξημένου κινδύνου

-Αναστολή λειτουργίας κλειστών χώρων

-Λειτουργία ανοιχτών χώρων (υπαίθριων) χώρων: Ενάμιση  μέτρο απόσταση μεταξύ των παρευρισκόμενων Ένα άτομο ανά 10τ.μ. Επισκέψεις ομάδων έως τριών ατόμων, εκτός αν πρόκειται για οικογένειες (συζύγους/συμβιούντες και τέκνα)

-Υποχρεωτική είναι η χρήση μη ιατρικής μάσκας σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους ανά την επικράτεια καθ΄ όλη την διάρκεια της επίσκεψης.

Η προσέλευση των επισκεπτών επιτρέπεται έως και είκοσι  λεπτά πριν τη λήξη του ωραρίου. Όλοι οι ως άνω αρχαιολογικοί χώροι, τα μνημεία και τα μουσεία παραμένουν κλειστά την Κυριακή του Πάσχα και την Πρωτομαγιά, επίσημες αργίες του Κράτους. Τη Μεγάλη Παρασκευή λειτουργούν 12 το μεσημέρι-5μ.μ.

Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας και το εκάστοτε επιδημιολογικό επίπεδο κάθε περιφερειακής ενότητας συμβουλευτείτε την επίσημη ιστοσελίδα ενημέρωσης https://covid19.gov.gr/covid-map/.

Όλες οι οδηγίες τελούν υπό συνεχή επαναξιολόγηση και επικαιροποίηση σύμφωνα με τα νέα δεδομένα. Αναλυτικές πληροφορίες παρέχονται στην ιστοσελίδα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας στη διεύθυνση https://eody.gov.gr/neos-koronaios-covid-19

Πηγή:newsbomb.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024