Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί με AstraZeneca χωρίς αλλαγές

Με όλα τα εμβόλια οι ηλικίες 30-34 από 29/05

27 Μαΐου 2021

του/της Newsroom

Να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί ως έχουν με το εμβόλιο της AstraZeneca αποφάσισε η επιτροπή εμβολιασμών όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Μ. Θεοδωρίδου, η οποία ωστόσο χωρίς να κάνει ευθεία σύσταση είπε ότι για τις γυναίκες κάτω των 50 ετών στις οποίες εμφανίζονται κυρίως οι σπάνιες παρενέργειες θρόμβωσης – θρομβοπενίας «υπάρχουν διαθέσιμα και τα άλλα εμβόλια», απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Νωρίτερα στην τοποθέτηση της είχε αναφέρει πως «τα mRNA εμβόλια είναι διαθέσιμα σε άτομα όλων των ηλικιών».

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολισμών η οποία συνεδρίασε εκτάκτως την Τετάρτη, μετά την εμφάνιση θρομβοεμβολικών επεισοδίων για το εμβόλιο της AstraZeneca και στη χώρα μας, είπε κατά την ενημέρωση πως «καταγράφηκαν 5 περιπτώσεις μέχρι τώρα του συνδρόμου TTS θρόμβωσης- θρομβοπενίας μετά τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca. Τέσσερις από αυτές αφορούν σε γυναίκες ηλικίας 36,44,47 και 61 ετών και η μία σε άντρα 35 ετών». Από τα περιστατικά αυτά ένα ανάρρωσε, τρία εξακολουθούν να νοσηλεύονται και μία γυναίκα δυστυχώς κατέληξε, όπως είπε.

Η ίδια είπε πως και τα 4 εμβόλια είναι διαθέσιμα για όλους. Επίσης, τόνισε πως η δεύτερη δόση με AstraZeneca συστήνεται να γίνεται με το ίδιο εμβόλιο. «Συστήνεται η συνέχιση με το ίδιο εμβόλιο, δεδομένου ότι η εμφάνιση TTS είναι εξαιρετικά σπάνια μετά τη δεύτερη δόση. Σε 9 εκατ. δόσεις του εμβολίου στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν καταγράφει μόλις πέντε περιπτώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αλλαγή εμβολίου στη δεύτερη δόση συστήνεται μόνο σε περίπτωση εμφάνισης θρόμβωσης μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης.

Είπε ότι οι κίνδυνοι για το ΤΤS καταγράφονται συνήθως σε γυναίκες κάτω των 50 ετών, ωστόσο το όφελος του εμβολίου είναι μεγαλύτερο του κινδύνου, τόνισε για μια ακόμη φορά. Η κ. Θεοδωρίδου αναφερόμενη στις αποφάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, έκανε ξεκάθαρο ότι συνεχίζεται κανονικά σε όλες τις ηλικίες η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca και επανέλαβε πως η εμφάνιση ανεπιθύμητων ενεργειών είναι απειροελάχιστη ιδίως μετά τη 2η δόση του εμβολίου.

Ανέφερε επίσης ότι στον ΕΟΦ έχουν ήδη κατατεθεί περίπου 1.500 κίτρινες κάρτες, αλλά σημείωσε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια στον τομέα της φαρμακοεπαγρύπνησης ώστε να καταγράφονται άμεσα τα όποια ύποπτα περιστατικά και να ερευνώνται. Πάντως όπως τόνισε, ο ΕΟΦ παρακολουθεί και διερευνά κάθε πιθανή περίπτωση παρενεργειών.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024