Θ. Χειμάρας: “Η πράσινη μετάβαση προϋποθέτει και σύγχρονα αγροτικά έργα υποδομής” (βίντεο)

Η τοποθέτηση του Βουλευτή....

24 Μαΐου 2021

του/της Θεοφανία Μίγκου

Στην κοινή συνεδρίαση τεσσάρων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με θέμα τη στρατηγική της μετάβασης σε μία κλιματικά ουδέτερη οικονομία, τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας Θέμης Χειμάρας.

Είναι η πρώτη φορά που Πρωθυπουργός παρευρίσκεται σε συνεδρίαση Επιτροπής, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, αποτελεί κορυφαίο μέλημα της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Βουλευτής στην τοποθέτησή του, επεσήμανε τον πρωταρχικό στόχο της χώρας μας, να μειώσει και τελικά να μηδενίσει τις καθαρές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και ταυτόχρονα, να αποσυνδέσει την οικονομία από τη χρήση ορυκτών πόρων.

‘Ήδη, συντελούνται σημαντικές μεταρρυθμίσεις προς αυτή την κατεύθυνση, όπως είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός του δημόσιου τομέα, η προώθηση των ΑΠΕ και της ηλεκτροκίνησης και η επιτάχυνση των έργων φυσικού αερίου, ενώ και οι δράσεις που προβλέπονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης “Ελλάδα 2.0” αποτελούν το 38% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Χαρακτηριστική της ομιλίας του είναι η δήλωση του κ. Χειμάρα στην οποία αναφέρει:

“Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής δεν είναι πλέον θέμα συζήτησης, αλλά καθημερινότητα.

Η Ελλάδα έχει ετοιμάσει ένα συνεκτικό σχέδιο για την αντιμτώπισή τους, το οποίο έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή: ψηφιακός μετασχηματισμός, προώθηση των ΑΠΕ και της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας, ολοκλήρωση των έργων για την κατασκευή δικτύων Φυσικού Αερίου σε 6 Περιφέρειες και 34 Δήμους και πολλά ακόμα.

Όμως, μία επιτυχημένη “πράσινη μετάβαση” προϋποθέτει τον ενεργειακό και παραγωγικό μετασχηματισμό του Αγροτικού Τομέα.

Πρέπει να εστιάσουμε περισσότερο στα αγροτικά έργα υποδομής, που θα μειώσουν το κόστος παραγωγής και το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα.

Ταυτόχρονα, να επενδύσουμε στην επαγγελματική κατάρτιση των αυριανών εργαζομένων, οι οποίοι θα στελεχώσουν τις θέσεις εργασίας που θα προκύψουν από την “πράσινη μετάβαση”.

 Και θα φέρω για μία ακόμη φορά το παράδειγμα της αγροτικής επαγγελματικής κατάρτισης: σύγχρονη αγροτική δραστηριότητα με όρους βιωσιμότητας και μηδενικούς ρύπους, προϋποθέτει επαρκώς καταρτισμένο αγρότη”.         

Ολόκληρη η ομιλία: 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024