,

Την στήριξη των εργαζομένων του τουρισμού και επισιτισμού ζητά ο Γ. Μουλκιώτης

Ο Βουλευτής του Νομού Βοιωτίας, μέσα από κοινοβουλευτική παρέμβαση-ερώτηση προς τον Υπ. Οικονομικών και τον Υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ζητάει να στηριχθούν από τη Πολιτεία οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και τον επισιτισμό και μετά την 15η Μαΐου. Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι ο κλάδος του επισιτισμού-τουρισμού έχει πληγεί ανεπανόρθωτα κατά την περίοδο της πανδημίας και […]

12 Μαΐου 2021

του/της Newsroom

Ο Βουλευτής του Νομού Βοιωτίας, μέσα από κοινοβουλευτική παρέμβαση-ερώτηση προς τον Υπ. Οικονομικών και τον Υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ζητάει να στηριχθούν από τη Πολιτεία οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και τον επισιτισμό και μετά την 15η Μαΐου.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι ο κλάδος του επισιτισμού-τουρισμού έχει πληγεί ανεπανόρθωτα κατά την περίοδο της πανδημίας και οι εργαζόμενοι σ’ αυτόν με τις οικογένειές τους αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα επιβίωσης. Μάλιστα, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, 1 στις 3 επιχειρήσεις εστίασης δεν θα ανοίξει, ενώ 2 στις 3 δεν θα καταφέρουν να απορροφήσουν το σύνολο του προσωπικού, αφού θα υπάρχουν περιοριστικοί όροι τόσο στο ωράριο, όσο και στη χρήση τραπεζοκαθισμάτων.

Ταυτόχρονα, τονίζεται ότι στον τομέα του τουρισμού, μπορεί το πιλοτικό άνοιγμα, με πρώτο μέτρο την κατάργηση της υποχρεωτικής καραντίνας για ταξιδιώτες από Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Σερβία, Ισραήλ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να έχει ήδη ξεκινήσει, όμως για την ώρα αυτό δεν έχει κεφαλαιοποιηθεί σχεδόν καθόλου, ούτε αναμένεται να συμβεί μέσα στον Μάιο. Στην πραγματικότητα, ο Μάιος θεωρείται από τους επαγγελματίες του κλάδου χαμένος, αφού τα περισσότερα ξενοδοχεία ανά την επικράτεια δεν θα λειτουργήσουν πριν από τα μέσα ή το τέλος Ιουνίου.

Κατόπιν, αυτών, ζητείται από τους αρμόδιους υπουργούς να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις επισιτισμού – τουρισμού για αναστολές εργασίας και καταβολή της κρατικής ενίσχυσης ή και δικαίωμα μονομερούς δήλωσης από τον εργαζόμενο, μετά τις 15 Μαΐου και τον Ιούνιο. Τέλος, ερωτώνται τι προτίθενται να πράξουν, προκειμένου να στηριχθούν οι εποχικά εργαζόμενοι χωρίς δικαίωμα επαναπρόσληψης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024