Βουλή: Εγκρίθηκε το ν/σ για το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid-19

Οι θέσεις των κομμάτων

4 Ιουνίου 2021

του/της Newsroom

Δεκτό κατά πλειοψηφία έγινε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σχετικά με την κύρωση της ΠΝΠ, για τη «θέσπιση έκδοσης ψηφιακού πιστοποιητικού Covid-19 και ειδικότερες εγγυήσεις για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα».

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, ενώ ΚΚΕ και Ελληνική Λύση καταψήφισαν και ΜέΡΑ25 επιφυλάχθηκε για τη συζήτησή του στην Ολομέλεια που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Τρίτη.

Οι προβληματισμοί και οι παρατηρήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης εστιάστηκαν, κυρίως, ως προς την διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων.

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για θέματα απλούστευσης των διαδικασιών, Γιώργος Γεωργαντάς, επεσήμανε ότι η θέσπιση του ψηφιακού πιστοποιητικού για τον Covid-19 που πρώτος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε στην ΕΕ, δεν δίνει όφελος στη κυβέρνηση αλλά συνολικά στη χώρα.

«Στόχος της πρωτοβουλίας του Έλληνα πρωθυπουργού για το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid-19, είναι η διευκόλυνση της ελεύθερης μετακίνησης ενόψει και της τουριστικής περιόδου. Δίνουμε εναλλακτική και γρήγορη λύση μετακίνησης των πολιτών, με απόλυτη κατοχύρωση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και πάντα με αγαστή συνεργασία της Αρχής Προσωπικών Δεδομένων», υπογράμμισε ο κ. Γεωργαντάς και προσέθεσε:

«Με τη μεγάλη πλειοψηφία των κομμάτων που συμφωνούν στην έκδοση του πιστοποιητικού, αποδεικνύεται ότι πάνω από όλα είναι το συμφέρον της χώρας δίνοντάς της προστιθέμενη αξία».

Παράλληλα, απαντώντας σε όσους διαφωνούν με την έκδοση του ψηφιακού πιστοποιητικού, έκανε λόγο «για μίζερη προσέγγιση» και τόνισε ότι η ισχύς του αφορά μόνο την περίοδο της πανδημίας.

Όπως τόνισε ο κ. Γεωργαντάς, ήδη έχουν εκδοθεί 170.000 πιστοποιητικά Covid-19, μετά από σχετικές αιτήσεις πολιτών που έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει ή έχουν κάνει μοριακό έλεγχο.

Απαντώντας, στην εισηγήτρια του ΜέΡΑ25, Φωτεινή Μπακαδήμα, που ζήτησε διευκρινίσεις σχετικά με την επιστολή της Ένωσης Πληροφοριών Ελλάδος, ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι «έχει απαντηθεί απόλυτα και τεκμηριωμένα ενώ το επιχείρημά της για μη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων καταρρίφθηκε από την αρμόδια Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η οποία διαβεβαιώνει ότι είναι απολύτως επαρκή τα μέτρα».

Ακόμα, ο κ. Γεωργαντάς χαρακτήρισε σωστή την επισήμανση της εισηγήτριας του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσας Γκαρά, για τα προβλήματα που υπάρχουν στα σύνορα με τις αυθημερόν μετακινήσεις πολιτών, σε σχέση με τα πιστοποιητικά μοριακού ελέγχου, και διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο θα το εξετάσει για να δώσει λύση.

Το ψηφιακό πιστοποιητικό θα τεθεί σε ισχύ από 1η Ιουλίου του 2021 στην ΕΕ, όμως, όπως είπε ο κ. Γεωργαντάς, «7 χώρες είναι ήδη έτοιμες, ανάμεσά τους και η Γερμανία που είναι μια χώρα με τον μεγαλύτερο τουρισμό στη χώρα μας».

«Η ψηφιακή διακυβέρνηση είναι ένα εθνικό στοίχημα που αφορά το μέλλον της χώρας και την καλυτέρευση της ζωής όλων των πολιτών», κατέληξε ο κ. Γεωργαντάς.

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Νατάσα Γκαρά, αναγνώρισε ότι «η έκδοση του πιστοποιητικού θα διευκολύνει τις μετακινήσεις» ενώ τόνισε ότι «δεν θα είχε προχωρήσει άμεσα αν η Αριστερά δεν είχε πιέσει την ΕΕ για τη διασφάλιση των ατομικών δικαιωμάτων».

Η εισηγήτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για «νομοθετικό μπάχαλο» καθώς, όπως είπε, «δεν περιλαμβάνει όλα τα δεδομένα που πρέπει να αναγράφονται στο πιστοποιητικό και που τονίζονται στον ευρωπαϊκό κανονισμό, σχετικά με την διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων».

«Πολλές διαδικασίες παραπέμπονται σε έκδοση υπουργικών αποφάσεων και δίνουν τη δυνατότητα να προστεθούν επιπλέον δεδομένα χωρίς να ξεκαθαρίζεται ποια είναι η χρησιμότητά τους. Θέσατε ένα θεσμικό πλαίσιο με αρκετές ελλείψεις και διαφοροποιήσεις από αυτά που ορίζει ο ευρωπαϊκός κανονισμός», ανέφερε η κ. Γκαρά.

Παράλληλα, αμφισβήτησε ότι ήταν επιτυχία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη η θέσπιση του ψηφιακού πιστοποιητικού, αντιτείνοντας ότι «η πρόταση του πρωθυπουργού μιλούσε για διαβατήριο και θα ίσχυε για πάντα, και απορρίφθηκε ακόμα και από τα ευρωπαϊκά συντηρητικά κόμματα».

«Επιδίδεστε σε μία επικοινωνιακή διαχείριση χωρίς ουσιαστικό σχεδιασμό σε ένα τόσο σημαντικό πρόβλημα κυρίως των νησιωτικών περιοχών. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ του πιστοποιητικού, όμως πρέπει να λάβετε πρωτοβουλίες για την ασφαλή μετακίνηση και την υγειονομική προστασία των πολιτών ενόψει της τουριστικής περιόδου», κατέληξε.

Η ειδική αγορήτρια του ΚΙΝΑΛ, Νάντια Γιαννακοπούλου, χαρακτήρισε «μονόδρομο το ψηφιακό πιστοποιητικό για την Covid-19, ώστε να προχωρήσει η χώρα μπροστά σε αυτή τη μεγάλη παγκόσμια υγειονομική κρίση».

Όπως είπε, «το νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση ενώ αποτελούσε και πρόταση του ΚΙΝΑΛ την οποία είχε καταθέσει ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο».

«Καλούμαστε να κινηθούμε με επάρκεια, ασφάλεια, στρατηγική και να κάνουμε βήματα συγκεκριμένα προς το μέλλον. Έτσι, εκτός της μεγάλης εικόνας που είναι το ψηφιακό πιστοποιητικό για την Covid-19, πρέπει να δούμε και ότι αρχές Ιουλίου θα είναι ένα κρίσιμο χρονικό σημείο για την τουριστική περίοδο και την εξέλιξή της. Αυτή την κρίσιμη λοιπόν ώρα η χώρα πρέπει να πάρει την ευθύνη και να προετοιμαστεί σωστά γιατί έχει μπροστά της ένα εξαιρετικά σύνθετο και δύσκολο επόμενο διάστημα», τόνισε η κ. Γιαννακοπούλου.

Η ειδική αγορήτρια του ΚΙΝΑΛ σημείωσε επίσης ότι «εκτός του πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού που θα ισχύει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ελλάδα είναι παγκόσμιος τουριστικός προορισμός, ιδιαίτερα για ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ισραήλ και Μεγάλη Βρετάνια, από τις οποίες έχουμε σημαντικές εισροές τουριστών οπότε η κυβέρνηση θα πρέπει να κινηθεί στην ίδια κατεύθυνση και να υπάρξει αντίστοιχο πιστοποιητικό και για τρίτες χώρες».

«Πρέπει να ασκήσετε πίεση ώστε, είτε μέσα από την ΕΕ είτε με διμερείς διαβουλεύσεις, να δώσετε λύση και να εξασφαλίσετε πιστοποιητικό και σε αυτούς τους τουρίστες», πρόσθεσε.

Τέλος, ανέφερε ότι «πρέπει να είναι διαρκής η έγνοια της κυβέρνησης και πρώτη προτεραιότητά της για το συνταγματικό και θεμελιώδες δικαίωμα προστασίας προσωπικών δεδομένων του κάθε πολίτη».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, δήλωσε ότι το κόμμα του «καταψηφίζει το ψηφιακό πιστοποιητικό για την Covid-19, όπως έκανε και στην Ευρωβουλή», κάνοντας λόγο για «ηλεκτρονικό φακέλωμα πολιτών που θα εκμεταλλευτούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι».

«Ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ αποκάλυψε κυνικά ότι δεν είναι μέτρο προστασίας κατά του κορονοϊού ενώ μίλησε και για επιπλέον κινδύνους που υπάρχουν αν ταξιδεύουν οι πολίτες ελεύθερα. Σε καμία περίπτωση το πιστοποιητικό δεν διασφαλίζει τους υπαρκτούς κινδύνους για αναζωπύρωση της κρίσης», υποστήριξε ο κ. Λαμπρούλης και συμπλήρωσε: «Πυξίδα του ψηφιακού πιστοποιητικού είναι η διασφάλιση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που θησαυρίζουν στις πλάτες του λαού. Η μη τήρηση των υγειονομικών μέτρων και η χαλάρωσή τους στα σύνορα, ήταν πάγιο αίτημα των τουριστικών επιχειρήσεων», υπογράμμισε.

Για «έλλειψη σεβασμού προς τους θεσμούς και τις συνταγματικές αξίες», κατηγόρησε τη κυβέρνηση ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας. «Παραβιάζετε την κορωνίδα του συντάγματος με σειρά ΠΝΠ. Αυτή τη φορά το τερματίσατε. Φέρατε ένα νομοσχέδιο με ΠΝΠ που τηρεί α λα καρτ το Σύνταγμα. Παραβιάζονται οι συνταγματικές διατάξεις περί ελευθερίας με το ψηφιακό πιστοποιητικό. Θεσπίζετε πιστοποιητικό φρονημάτων πολιτών και το αναθέτετε σε ανώνυμη εταιρία. Πώς εγγυάστε ότι οι εταιρίες μπορούν με ασφάλεια να επεξεργάζονται προσωπικά δεδομένα πολιτών; Το ότι προβλέπονται στην ΠΝΠ δεν σημαίνει ότι διασφαλίζονται. Πρέπει οι ασφαλιστικές δικλείδες να προϋπάρχουν και όχι να προβλέπονται για μετά. Οι Έλληνες πολίτες είναι απογυμνωμένοι από κάθε ελάχιστο δικαίωμα που προβλέπει το Σύνταγμά μας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Χήτας.

Υπέρ της ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών με ψηφιακό πιστοποιητικό, τάχθηκε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Φωτεινή Μπακαδήμα, εκφράζοντας ωστόσο φόβους ότι, «μαζί με την χαλάρωση των μέτρων μετακυλίεται χρονικά και η κάλυψη των αναγκών και των ελλείψεων που υπάρχουν στα νοσοκομεία». Ακόμα, επεσήμανε τον κίνδυνο διαρροής προσωπικών δεδομένων και κάλεσε την κυβέρνηση να επιληφθεί άμεσα, για όσα θέτει η Επιτροπή Επιστημόνων Ελλάδος σχετικά με την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος, με δικλείδες ασφαλείας.

Σε σύντομη παρέμβασή του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, σημείωσε ότι το νέο ψηφιακό περιβάλλον, «είναι ένα πολύτιμο κέρδος για τη χώρα και πάνω σε αυτό θα πορευτεί για να βγει πιο γρήγορα από τις συνέπειες των περιοριστικών μέτρων». «Το πιστοποιητικό ελευθερίας με τις απαραίτητες εγγυήσεις για την προστασία προσωπικών δεδομένων εξυπηρετεί τους πολίτες της ΕΕ και την αναζωογόνηση της οικονομίας», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής της ΝΔ, Αθανάσιος Ζεμπίλης, χαρακτήρισε το ψηφιακό πιστοποιητικό, «εμβληματική πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη» και τόνισε ότι «θεσπίζει ένα ομοιόμορφο πλαίσιο που θα διευκολύνει τις μετακινήσεις φυσικών προσώπων εντός της ΕΕ αλλά και άλλων κρατών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024