Δεύτερη έκδοση για το μυθιστόρημα «Μία θάλασσα, δύο πατρίδες»

του Χριστόφορου Σεμέργελη

1 Ιουνίου 2021

του/της Newsroom

Εξαντλήθηκε η πρώτη έκδοση του ιστορικού μυθιστορήματος του Χριστόφορου Σεμέργελη, με τίτλο «Μία θάλασσα, δύο πατρίδες». Μέσα σε λίγους μήνες από την κυκλοφορία του βιβλίου, οι εκδόσεις «Κέδρος» προχωρούν στην επανέκδοσή του. Το κοινό «αγκάλιασε» το βιβλίο που έχει φόντο την Επανάσταση στη Θεσσαλία το 1878, ενώ ο Βολιώτης συγγραφέας αποσπά θετικές κριτικές στο λογοτεχνικό ντεμπούτο του.

 Η υπόθεση διαδραματίζεται στην τελευταία περίοδο της Τουρκοκρατίας στη Θεσσαλία. Πρωταγωνιστής είναι ο Γουίλιαμ Χατζηγεωργίου, ένας άντρας λεβαντίνικης καταγωγής από τη Σμύρνη με ρίζες από τη Ζαγορά, ο οποίος διασχίζει το Αιγαίο και ταξιδεύει μέχρι τον Βόλο. Σκοπός του είναι να φυγαδεύσει  με κάθε μυστικότητα στο Βρετανικό Μουσείο έναν αρχαίο θησαυρό, που ανακαλύφθηκε από τον πρόξενο Κάρολο Μπόρελ στον ασύλητο τάφο ενός Μυκηναίου βασιλιά.

Ωστόσο, ο Χατζηγεωργίου καταλήγει στο πλευρό των επαναστατημένων Πηλιορειτών και πολεμά μαζί τους για την απελευθέρωση της Θεσσαλίας. Η γνωριμία του με τον Κάρολο Ογλ, φιλέλληνα Άγγλο ανταποκριτή των Τάιμς του Λονδίνου, ο έρωτάς του για μία Πηλιορείτισσα και η αγωνιώδης προσπάθειά του να φέρει σε πέρας την αποστολή που ανέλαβε, κυριαρχούν στις σελίδες του βιβλίου. Γεγονότα που «σημάδεψαν» την Επανάσταση του 1878, όπως η πολιορκία της μονής Αγίας Τριάδας στη Σουρβιά, οι μάχες του Σαρακηνού και της Μακρινίτσας, καθώς και η αιματοχυσία που ακολούθησε μετά την επικράτηση των Οθωμανών, συμπληρώνουν την περιπέτεια του ήρωα στο Πήλιο.

Η συγγραφή ενός βιβλίου με φόντο τη Θεσσαλική Επανάσταση του 1878, του τελευταίου κινήματος στην περιοχή πριν την εκδίωξη των Τούρκων και την ενσωμάτωση της Θεσσαλίας στην Ελλάδα τρία χρόνια αργότερα, βρήκε ανταπόκριση από τους αναγνώστες που στήριξαν την προσπάθεια του Βολιώτη συγγραφέα. Η έμπνευση του Σεμέργελη να καταπιαστεί με τα δραματικά γεγονότα εκείνης της εποχής και η αναβίωση ένδοξων στιγμών της τοπικής Ιστορίας, δεν πέρασαν απαρατήρητες από το κοινό που απολαμβάνει την ανάγνωση ιστορικών μυθιστορημάτων.

Βασισμένο σε πλούσια έρευνα που διήρκησε πολλούς μήνες, η ιστορική ακρίβεια του κειμένου και η αληθοφανής αποτύπωση του κλίματος της εποχής, εξελίσσονται σε σημαντικά πλεονεκτήματα του «Μία θάλασσα, δύο πατρίδες» και συμπληρώνουν τον αφηγηματικό λόγο του συγγραφέα, ο οποίος στο πρώτο του έργο μεγάλης φόρμας καταπιάστηκε με μια ιστορία άγνωστη στους περισσότερους, όπως ήταν το επαναστατικό κίνημα στο Πήλιο το 1878. Και το γεγονός ότι ο «Κέδρος», ένας εκδοτικός οίκος με μακρά παράδοση στον χώρο, προχώρησε στη δεύτερη έκδοση, είναι η καλύτερη απόδειξη για το επιτυχημένο ξεκίνημα του βιβλίου.

Έγραψαν για το βιβλίο 

Δημήτρης Κανελλόπουλος (Εφημερίδα των Συντακτών): «Αναβίωση της ιστορίας της εποχής, μέσα από αγωνιώδεις περιγραφές της σκληρής τότε πραγματικότητας, αλλά και πληθώρα συναισθημάτων μεταφέρονται στο χαρτί και στις 375 σελίδες του βιβλίου, με έναν τρόπο περίτεχνο και μια γραφή καταιγιστική, ενώ τα διλήμματα κορυφώνονται στο τέλος της πλοκής».

Γρηγόρης Καρταπάνης (Εφημερίδα Ταχυδρόμος): «Ο συγγραφέας θαρρώ πως έχει κατορθώσει ένα σπουδαίο πρώτο βήμα στον λογοτεχνικό χώρο. Τα γεγονότα δίνονται με ιδιαίτερα δραματικό τρόπο, σε επιτυχημένο πάντρεμα πραγματικών και φανταστικών καταστάσεων. Οι πολεμικές περιγραφές καθιστούν το μυθιστόρημα περιπετειώδες και συναρπαστικό, που ελκύει τον αναγνώστη και τον καθιστά συμμέτοχο».

Αντώνης Ζαβαλιάγκος (Η Μαγνησία στο πέρασμα του χρόνου): «Η ιστορική ακρίβεια του κειμένου είναι εξαιρετική και ιδιαίτερα πλούσια. Σημαντικές ιστορικές πληροφορίες είναι διάσπαρτες. Η δουλειά αυτή χρειάζεται μεγάλη υπομονή και επιμονή, αλλά το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Είναι προϊόν αγάπης για τον τόπο και πολλής δουλειάς. Πιστεύω ότι θα αρέσει στο πλατύ κοινό και ελπίζω να διδάξει ένα κομμάτι της τοπικής Ιστορίας που λίγοι το ξέρουν με την ακρίβεια και τη λεπτομέρεια που προσφέρει το βιβλίο αυτό».

Άννα Πετσιάβα – Παπανικολάου (πρόεδρος Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Ίωνες»): «Ο φροντισμένος αφηγηματικός λόγος, η ρέουσα γλώσσα, οι έντονες εικόνες και περιγραφές της πολύβουης και πολυπολιτισμικής Σμύρνης, αλλά και της πηλιορείτικης φύσης και της θάλασσας από ψηλά, καθώς και του Βόλου εκείνης της εποχής, οι σύντομοι διάλογοι, χωρίς εντυπωσιασμούς και περιττολογίες γεννούν στον αναγνώστη ανάμικτα συναισθήματα οργής, αγανάκτησης, βίας, φρίκης ενάντια στον κατακτητή και αγωνίας και φόβου για την έκβαση του αγώνα. Ένα περιπετειώδες ταξίδι στο παρελθόν, που ο Χριστόφορος Σεμέργελης αναβίωσε την ιστορία της εποχής μέσα από αγωνιώδεις περιγραφές της σκληρής τότε πραγματικότητας, αλλά και πληθώρα συναισθημάτων, με έναν τρόπο περίτεχνο και συναρπαστικό».

Κώστας Νικολαΐδης (thes.gr): «Το συγγραφικό πόνημα του Χριστόφορου Σεμέργελη καταφέρνει να φωτίσει μια άλλη πτυχή στον αγώνα των Ελλήνων για την ελευθερία, αυτή των ανθρώπων του Πηλίου, οι οποίοι παρόλο που γνώριζαν τις δυσχέρειες και τις δυσκολίες για να πετύχουν, τόλμησαν κι αποτέλεσαν παράδειγμα προς μίμηση με τις πράξεις τους».

Ουρανία Σταματιάδου – Κουτσογιάννη (πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Ν.  Ιωνίας Μαγνησίας «Το Εγγλεζονήσι»): «Συνδυάζει αριστοτεχνικά την πραγματικότητα με τη φαντασία. Ζωντανεύει μνήμες από το παρελθόν για τους παλαιότερους και αποτελεί πολύτιμη ιστορική παρακαταθήκη για τους νεότερους. Ένα βιβλίο που πρέπει να διαβαστεί από όλες τις ηλικίες, ένα βιβλίο που συγκινεί και διδάσκει».

Πασχάλης Δήμου (εκπαιδευτικός): «Ο συγγραφέας αξιοποιεί τις δημοσιογραφικές του γνώσεις και ανατρέχει σε πολλές πηγές, ερευνώντας ενδελεχώς τη συγκεκριμένη περίοδο και τα γεγονότα που τη σημάδεψαν, για να μεταφέρει τους αναγνώστες του στην ένοπλη εξέγερση του 1878. Ξεδιπλώνει τις συγγραφικές του αρετές χτίζοντας ένα δυνατό κείμενο με ρωμαλέα αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο που κινείται σε τρία επίπεδα δράσης, μια θάλασσα το Αιγαίο που συνδέει τις δυο πατρίδες, τη Σμύρνη και τον Βόλο».

Αχιλλέας Γραβάνης (trikalaculture.gr): «Ένα καλογραμμένο βιβλίο, το οποίο κρατά το ενδιαφέρον του αναγνώστη από την πρώτη σελίδα μέχρι και την τελευταία.  Ο Χριστόφορος Σεμέργελης έχει καταφέρει με εντυπωσιακό τρόπο, να δέσει πραγματικά γεγονότα με μια φανταστική ιστορία, η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο για την έκβαση της πλοκής από την αρχή μέχρι και το τέλος.».

Κώστας Τραχανάς (texnesonline.gr): «Το βιβλίο έχει καλή αφήγηση, γραμμένη σε απαράμιλλο ύφος. Έχει μυθοπλαστική δύναμη, γραφή καταιγιστική και μια ρέουσα γλώσσα. Είναι ένας ύμνος στον έρωτα, στην ελευθερία, στην περιπέτεια, στην πίστη και στη ζωή.  Έργο καθαρό και λιτό, βίαιο και τρυφερό». 

Κυριακή Γανίτη (Dominica Amat): «Ο συγγραφέας με απόλυτη προσοχή και σεβασμό θα μιλήσει για εκείνη την μαύρη περίοδο της σύγχρονης Ιστορίας της χώρας μας. Οι ήρωες του βιβλίου, θα γίνουν σύμβολα. Φάροι που εκπέμπουν ελπίδα με το ασίγαστο φως τους. Στα πρόσωπά τους θα δούμε να παίρνουν σάρκα και οστά η αγάπη για την πατρίδα, τα ιδανικά και οι αξίες, με τις οποίες πρέπει όλοι κι όλες να πορευόμαστε στη ζωή μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024