Διεθνής Ημέρα για τα Παιδιά Αθώα Θύματα Επιθέσεων – 4 Ιουνίου

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) στις 19 Αυγούστου 1982, κατά την έκτακτη ειδική σύνοδο Γενικής Συνέλευσης σχετικά με το ζήτημα της Παλαιστίνης, λόγω του μεγάλου αριθμού αθώων παιδιών – θυμάτων από την Παλαιστίνη ή το Λίβανο εξαιτίας των επιθετικών πράξεων του Ισραήλ, αποφάσισε να τιμήσει την 4η Ιουνίου κάθε έτους ως Παγκόσμια Ημέρα για τα […]

4 Ιουνίου 2021

του/της Newsroom

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) στις 19 Αυγούστου 1982, κατά την έκτακτη ειδική σύνοδο Γενικής Συνέλευσης σχετικά με το ζήτημα της Παλαιστίνης, λόγω του μεγάλου αριθμού αθώων παιδιών – θυμάτων από την Παλαιστίνη ή το Λίβανο εξαιτίας των επιθετικών πράξεων του Ισραήλ, αποφάσισε να τιμήσει την 4η Ιουνίου κάθε έτους ως Παγκόσμια Ημέρα για τα Αθώα Παιδιά Θύματα Επιθέσεων (International Day of Innocent Children Victims of Aggression).

Ο σκοπός της ημέρας είναι η αναγνώριση της απώλειας και του πόνου που βιώνουν τα παιδιά καθώς και η υπενθύμιση ότι πρώτιστο μέλημα της παγκόσμιας κοινότητας, θα πρέπει να είναι η προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών, τα οποία είναι ευάλωτα σε σχέση με τους ενήλικες, μιας και έχουν περιορισμένη ή και καμία δυνατότητα να προστατεύσουν από μόνα τους τη ζωή τους και την ψυχική και σωματική τους ακεραιότητα.

 

67 παιδιά έχασαν τη ζωή τους στις πρόσφατες επιθέσεις στη Γάζα. Δεν είναι νούμερο, είναι παιδάκια που οι φωτογραφίες από τα γεμάτα ζωή και χαρά μάτια τους συγκλονίζουν. «Ήταν μόνο παιδιά» όπως αναφέρει η New York Times σε σχετικό φωτογραφικό ρεπορτάζ, όπου παρατίθενται οι φωτογραφίες των σκοτωμένων παιδιών ηλικίας από 1 έτους έως και 17, παιδιών που στερήθηκαν το δικαίωμα στη ζωή.

43 παιδιά έχασαν τη ζωή τους σε επιχειρήσεις του στρατού στη Μιανμαρ μετά από το πραξικόπημα του περασμένου Φεβρουαρίου, όπως αναφέρει η διεθνής οργάνωση Save the Children, η οποία κάνει λόγο για βομβαρδισμό σχολείου στις 29 Μαρτίου 2021.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ