,

Δημοσθένης Αναστασίου: «Η Κλινική Λαμίας δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα ιατρικά κέντρα των Αθηνών»

Συνέντευξη με τον Διευθυντή της Κλινικής, στην Εφημερίδα Στερεά Νέα.

2 Ιουνίου 2021

του/της Θεοφανία Μίγκου

Η Κλινική Λαμίας λειτουργεί δίνοντας πλέον νέα προοπτική σε δυναμική, ποιότητα και επάρκεια στις προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας της ευρύτερης περιοχής. Οι υπερσύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις, ο πλέον καινοτόμος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός, το άρτια εκπαιδευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όλα επιμελώς επιλεγμένα και με την προσυπογραφή κορυφαίων διακεκριμένων επιστημόνων καθιστούν το νέο αυτό εγχείρημα, πρότυπο ιατρικό μοντέλο που θα δώσει στους ασθενείς υποστήριξη και πρόσβαση σε πιο προηγμένη φροντίδα. Εμείς βρεθήκαμε στις εγκαταστάσεις της Κλινικής και συνομιλήσαμε με τον Γενικό Διευθυντή, κ. Δημοσθένη Αναστασίου, για τη σημερινή εικόνα του Κέντρου Αποκατάστασης υπό το νέο καθεστώς.

 

Πόσα χρόνια βρίσκεται κοντά μας η σύγχρονη και πλήρως εξοπλισμένη Κλινική Λαμίας; Ποια είναι η νέα εικόνα της Κλινικής;

Η ΚΛΙΝΙΚΗ ΛΑΜΙΑΣ λειτουργεί από το 2012 και βαδίζουμε σε πολύ σύγχρονα μονοπάτια και δομές. Η υλικοτεχνική και κτιριακή υποδομή της Γενικής Κλινικής και του Κέντρου Αποκατάστασης βρίσκεται σε ένα άριστο επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας με πολύ οικονομικό κόστος. Η βασική αρχή λειτουργίας και η επιτυχία της Κλινικής μας στο σύνολο της, έγκειται στην άρτια και ολοκληρωμένη εσωτερική επικοινωνία της διεπιστημονικής ομάδας, η οποία συνιστά και την πραγματική δύναμη της Ιατρικής Προσέγγισης με αποδέκτη τον ίδιο τον ασθενή και τελικό αποτέλεσμα τη μεγιστοποίηση της βελτίωσης της κλινικής του εικόνας και στόχο τη λειτουργική επανένταξή του στις καθημερινές δραστηριότητες.

 

Τι υπηρεσίες παρέχει και πόσα τμήματα διαθέτει;

Η Κλινική Λαμίας είναι μια δομή που χωρίζεται σε δύο! Η πρώτη εγκατάσταση είναι η Γενική Κλινική και η δεύτερη το Κέντρο Αποκατάστασης. Μιλώντας αρχικά για το Κέντρο αποκατάστασης, φιλοξενούνται άνθρωποι με κινητικά προβλήματα, ορθοπεδικές παθήσεις μετά από χειρουργείο, εγκεφαλικά επεισόδια, νευρολογικά προβλήματα, μυοπάθεια, μυοπάθεια μετά από covid, καθώς και οποιαδήποτε πάθησης που δημιουργεί κινητικά και νευρολογικά ελλείμματα . Να τονίσουμε εδώ, μιας και είναι το θέμα των ημερών, ότι μετά από νόσηση covid είναι απαραίτητη η αποθεραπεία, γιατί δημιουργούνται πολλά κινητικά προβλήματα και επιπλοκές. Η Διεπιστημονική Ομάδα της Κλινικής αξιολογώντας τις ανάγκες των ατόμων που φιλοξενεί καθορίζει προγράμματα που ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες ανάγκες τους. Η ομάδα αποκατάστασης αποτελείται από Φυσίατρο- που έχει και την επιστημονική ευθύνη, παθολόγο, νευρολόγο, φυσιοθεραπευτές, εργοθεραπευτες, νοσηλευτή/ρια αποκατάστασης, ψυχολόγο, υδροθεραπευτή, λογοθεραπευτή και κλινικό διαιτολόγο με στόχο τη σύντομη παραμονή, την ασφαλή μετάβαση και άνετη διαβίωσή στο κοινωνικό ή εργασιακό περιβάλλον του ατόμου. Ο Επιστημονικός Διευθυντής ελέγχει και συντονίζει την πορεία των προγραμμάτων αποκατάστασης στην εβδομαδιαία επίσκεψη. Η Διεπιστημονική Ομάδα με τη βοήθεια συνεργατών ιατρών όλων των ειδικοτήτων, όπου απαιτηθεί, η αποσκοπεί στη συντονισμένη και ορθολογική διαχείριση των προγραμμάτων αποκατάστασης, τη διασφάλιση λειτουργικής επικοινωνίας και συνεργασίας δηλαδή την παροχή ουσιαστικής φροντίδας στα άτομα που παρακολουθούν πρόγραμμα αποκατάστασης.  Στην δε δομή της Γενικής Κλινικής, υπάρχει Σύγχρονο Παθολογικό τμήμα για την αντιμετώπιση οποιαδήποτε παθολογικής πάθηση, Ογκολογικό Τμήμα με καταξιωμένους Ογκολόγους,  Μονάδα Τεχνητού Νεφρού πλήρως εξοπλισμένη, Ορθοπεδικό Τμήμα, Ακτινολογικό τμήμα, Οφθαλμολογικό – Χειρουργικό Τμήμα, στο οποίο πραγματοποιείται οποιαδήποτε μορφής επέμβαση, όπως πχ. επέμβαση Καταρράκτη, Μικροβιολογικό Τμήμα για τις εργαστηριακές εξετάσεις των ασθενών που νοσηλεύονται στη Κλινική, καθώς και το Γηριατρικό τμήμα που συστάθηκε πρόσφατα. Είμαστε σε διαρκή αναζήτηση νέων υπηρεσιών και σύντομα θα είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε νέα τμήματα.

«24 ώρες το 24ωρο η Κλινική Λαμίας λειτουργεί»

 

Ποια είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή στην Κλινική Λαμίας εν μέσω πανδημίας;

Στην Κλινική Λαμίας υπάρχει επιτροπή λοιμώξεων που είχε αποφασίσει πριν κιόλας βγει από το Υπουργείο Υγείας, πέρυσι τον Μάρτιο, η απόφαση για απαγόρευση του επισκεπτηρίου, λόγω διασποράς του ιού, να διακόψει το επισκεπτήριο, και μέχρι και σήμερα το τηρούμε απαρέγκλιτα. Έχουμε διαμορφώσει μια ειδική υποδοχή στην είσοδο της Κλινικής, που χωρίζει τους ασθενείς με πλέξιγκλας, και έτσι δέχονται τους οικείους τους στον εξωτερικό χώρο της κλινικής κατόπιν ραντεβού. Με αυτό τον τρόπο έχουμε καταφέρει να μην έχουμε ούτε ένα κρούσμα κορωνοϊού. Επιπλέον, ελέγχονται όλοι οι ασθενείς που έρχονται με μοριακό τεστ, καθώς και το προσωπικό. Κάθε δέκα ημέρες έρχεται και  κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ για έλεγχο, ώστε να μπορούμε να διαφυλαχτούμε πλήρως. Γιατί όπως λένε «Η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια. Πρέπει και να φαίνεται.»

 

Ποιοι είναι οι στόχοι της Κλινικής για το επόμενο χρονικό διάστημα;

Η Κλινική Λαμίας είναι μια κλινική που συνεχώς εξελίσσεται. Πλέον, έχουμε κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου. Παλαιότερα, υπήρχαν ασθενείς που κατέφευγαν σε Κέντρα Αποκατάστασης ή Κλινικές των γειτονικών πόλεων, όπως της Λάρισας. Αυτό πλέον έχει σταματήσει, και για εμάς είναι μεγάλη τιμή. Σπουδαίο ρόλο έχει παίξει το ιατρικό προσωπικό που διαθέτει η Κλινική. Οι γιατροί που διαθέτουμε είναι επαγγελματίες και πάνω απ’ όλα άνθρωποι. Έχουν υψηλό αίσθημα ευθύνης, εργατικότητα και ήθος, υπομονή, ευγένεια και συνέπεια, και πάνω απ’ όλα αγάπη για τον άνθρωπο. Στην Κλινική Λαμίας δίνουμε έμφαση στο υψηλό επιστημονικό επίπεδο, την επαγγελματική εμπειρία, αλλά και το προσωπικό ήθος, επιλέγουμε τα στελέχη μας με αυστηρότατα κριτήρια και επενδύουμε σε αυτά. Έτσι, σήμερα, το ανθρώπινο δυναμικό της Κλινικής αποτελείται από διακεκριμένο ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό, παραϊατρικό και τεχνικό – βοηθητικό προσωπικό. Μέσα από διαδικασίες συνεχούς αξιολόγησης και μηχανισμών διαρκούς επαγγελματικής κατάρτισης, έχουμε επιτύχει να διατηρούμε το υψηλό επίπεδο και την ποιότητα που επιθυμούμε για τους συνεργάτες μας. Παράλληλα, έχουμε επιλέξει στελέχη, με γνώσεις, εμπειρία και όραμα, ικανά να εμπνεύσουν τις ομάδες τους και να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τις προκλήσεις της διεθνοποιημένης αγοράς Υγείας και να ανταποκριθούν αποτελεσματικά, οδηγώντας και όχι ακολουθώντας τις εξελίξεις της νέας εποχής.

 

Η σημασία της αποκατάστασης ασθενών που νόσησαν από COVID-19

Η Κλινική Λαμίας, ανταποκρίνεται άμεσα στην κρίσιμη ανάγκη παροχής υπηρεσιών υγείας για την αποκατάσταση των ασθενών που νόσησαν από COVID-19. Ειδικά ασθενείς που έχουν νοσηλευτεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, σε νοσοκομεία ή και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, χρειάζονται επιπλέον ειδικές θεραπείες, οι οποίες θα τους ενδυναμώσουν και θα αυξήσουν τον οργανισμό. Στόχος είναι να επιστρέψουν στην αρχική τους φυσική κατάσταση και να μπορούν να λειτουργήσουν ανεξάρτητοι.

Διεπιστημονική προσέγγιση & εξατομικευμένη θεραπεία

Η επιστημονική ομάδα της Κλινικής, αποτελείται από όλες τις απαραίτητες ειδικότητες αντιμετωπίζοντας ολιστικά τον κάθε ασθενή. Παρέχεται εξατομικευμένη θεραπεία με στόχο την αποφυγή τυχόν επιπλοκών που σχετίζονται με τη νόσο, αλλά και την αποτελεσματική επαναφορά των ασθενών.

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει δημιουργήσει την ανάγκη για παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών αποκατάστασης δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην διεπιστημονική προσέγγιση. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αναπτύξει νέες κατευθυντήριες οδηγίες με στόχο την υποστήριξη και την αντιμετώπιση των ασθενών που έχουν θεραπευτεί από την λοίμωξη και χρήζουν ειδικής φροντίδας για να επανέλθουν στην αρχική φυσική τους κατάσταση. Η αναπνευστική φυσικοθεραπεία και η λειτουργική αποκατάσταση των ασθενών που νόσησαν από COVID-19 θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην συνολική αντιμετώπιση της κρίσης από την πανδημία.

Συχνότερες επιπλοκές σε ασθενείς που αναρρώνουν από το Covid-19 αποτελούν:

  • Καρδιαγγειακά, πνευμονικά και μυοσκελετικά προβλήματα
  • Πνευμονοπάθεια
  • Συναισθηματικές διαταραχές: κατάθλιψη, άγχος, διαταραχή μετατραυματικού στρες
  • Σύνδρομο μετά από εντατική θεραπεία, συμπεριλαμβανομένης της πολυνευροπάθειας, μυοπάθειας και συνδυασμού αυτών
  • Άλλες νευρολογικές συνέπειες του ιού όπως εγκεφαλοπάθεια, εγκεφαλοαγγειακά προβλήματα και εγκεφαλική υποξία
  • Οξεία σύγχυση, τουλάχιστον στα πρώτα στάδια της αποκατάστασης
  • Κόπωση
  • Γνωστική δυσλειτουργία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024