Εγκρίθηκε το Ψηφιακό Πιστοποιητικό της ΕΕ

Με ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη και με εισήγηση του Βουλευτή Ευβοίας, κ. Θανάση Ζεμπίλη

9 Ιουνίου 2021

του/της Newsroom

Με ομιλία του Έλληνα Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, και με εισήγηση του Βουλευτή Ευβοίας, κ. Θανάση Ζεμπίλη, υπερψηφίστηκε χθες το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής το Σχέδιο Νόμου για το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19. Ο Θανάσης Ζεμπίλης, κατά την εισήγησή του, στάθηκε κυρίως στο ενισχυμένο κύρος της Ελλάδας, που μπορεί πλέον να συμμετέχει με ρόλο ουσιαστικό στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και να συνδιαμορφώνει τους ενωσιακούς κανόνες. «Είναι γεγονός ότι η επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας και των επιπτώσεών της ενίσχυσε διεθνώς την εικόνα της χώρας. Η Ελλάδα με ενισχυμένο κύρος είναι σε θέση πλέον να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που υπερβαίνουν τα σύνορά της. Προς αυτήν την κατεύθυνση, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εργάστηκε συστηματικά για την δημιουργία ενός ομοιόμορφου πλαισίου για την έκδοση του ενιαίου ευρωπαϊκού πιστοποιητικού covid-19», υπογράμμισε ο Βουλευτής Ευβοίας.

Στη συνέχεια, ο Θανάσης Ζεμπίλης τόνισε την αναγκαιότητα της υιοθέτησης του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού προκειμένου να γίνει ένα ουσιαστικό βήμα προς την κανονικότητα. Ιδίως, μάλιστα, για μία χώρα σαν την Ελλάδα που εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τις υπηρεσίες και τον τουρισμό, το Ψηφιακό Πιστοποιητικό αποτελεί βασικό εργαλείο για την ανάκαμψη της οικονομίας και την θωράκιση της δημόσιας υγείας.

Άλλωστε, τα πρώτα ενθαρρυντικά σημάδια από την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού είναι ήδη ορατά και παράγονται μετρήσιμα αποτελέσματα. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Βουλευτής Ευβοίας, «σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, η Ευρώπη θα είναι η πρώτη περιοχή που θα ανακάμψει στον τουρισμό και η Ελλάδα θα είναι πρωταγωνίστρια σε αυτή την προσπάθεια. Η Ελλάδα, που είναι παρούσα και πρωτοπορεί στην διαμόρφωση των ευρωπαϊκών κανόνων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η Ελλάδα που είναι παρούσα και πρωταγωνιστεί στην εναρμόνιση των ενωσιακών πολιτικών για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Η Ελλάδα, που είναι παρούσα και πρωτοστατεί στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους και της κοινωνίας».

Αργότερα, τον λόγο πήρε ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, που κατά δήλωσή του θέλησε να παραβρεθεί στη Βουλή για να υπογραμμίσει τη σημασία του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Covid-19. «Το ψηφιακό πιστοποιητικό είναι η πρώτη τονωτική ένεση για την οικονομία μας», είπε ο Πρωθυπουργός στην έναρξη της ομιλίας του στη Βουλή. «Ήμασταν οι πρώτοι που το εισηγηθήκαμε. Η πρόταση της Αθήνας αποτελεί πραγματικότητα της Ευρώπης», επισήμανε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξαγγέλλοντας μάλιστα και παρόμοιες πρωτοβουλίες, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με αιχμή του δόρατος τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Κράτους.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε απόσπασμα της Ομιλίας στον ακόλουθο σύνδεσμο:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024