Γ. Σαρακιώτης: «Χωρίς πυξίδα η Κυβέρνηση στον κρίσιμο τομέα της Έρευνας και Καινοτομίας»

H τοποθέτηση του Βουλευτή στη Βουλή.

10 Ιουνίου 2021

του/της Θεοφανία Μίγκου

Στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπου συζητήθηκε η στρατηγική της χώρας μας για την ενίσχυση του κρίσιμου τομέα της Έρευνας και της Καινοτομίας, τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Σαρακιώτης.

Όπως επεσήμανε αρχικά:

«Έπειτα από δύο χρόνια στη διακυβέρνηση της χώρας, η Ν.Δ. όφειλε να έχει ήδη εκκινήσει την υλοποίηση ενός συγκεκριμένου στρατηγικού σχεδίου για την Έρευνα, αναπτύσσοντας τα κατάλληλα θεσμικά εργαλεία, με το συντονισμό των ερευνητικών κέντρων, την ενίσχυσή τους σε ανθρώπινο δυναμικό και χρηματοδοτικούς πόρους και εν τέλει, τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος Καινοτομίας, εναρμονισμένο με τις δεσμεύσεις μας σε επίπεδο Ε.Ε.».

Εν συνεχεία, αφού υπενθύμισε ότι «το 2010, υπήρξε η δέσμευση των κρατών-μελών για κατεύθυνση του 3% των προϋπολογισμών τους στην Έρευνα έως το 2020, αλλά η χώρα μας το 2014 βρισκόταν ακόμη μόλις στο 0,84%», καθώς και ότι «η Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α., παρά τις δημοσιονομικές δυσκολίες και την ασφυκτική εποπτεία, κατάφερε και παρέδωσε ποσοστό 1,27% το 2019 διοχετεύοντας σημαντικούς πόρους στο επιστημονικό δυναμικό της χώρας μας», ο κ. Σαρακιώτης αναφέρθηκε στο ανησυχητικό φαινόμενο του brain drain υπογραμμίζοντας ότι:

«Ο συνολικός αριθμός των Ελλήνων πολιτών που έφυγαν στο εξωτερικό τα χρόνια των μνημονίων έφθασε στις 500.000, δηλαδή το 4,6% του συνολικού πληθυσμού με το 51,4% να αντιστοιχούν στην ηλικιακή κατηγορία 25-44, και το 70%, σε απόφοιτους ανώτατης εκπαίδευσης. Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, το κόστος του “brain drain” εκτιμάται στα 15,3 δισ. ευρώ και ένας βασικός λόγος ύπαρξης του φαινομένου είναι οι χαμηλές αμοιβές. Παρ’ όλα αυτά, εδώ και 2 χρόνια η Κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει δώσει απαντήσεις για το πως θα αντιστραφεί αυτή η τάση. Σήμερα προσφέρεται μια αξιοσημείωτη ευκαιρία διοχέτευσης πόρων στο ανθρώπινο κεφάλαιο μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και επένδυσης στη γνώση με τελικό στόχο την αποτροπή και αντιστροφή του brain drain. Ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Δήμας επιχειρηματολόγησε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι “one-off”, προκειμένου να αποφύγει να λάβει θέση στο επιτακτικό ερώτημα: Πού βρίσκεται η Έρευνα στον κυβερνητικό σχεδιασμό για την απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης; Ναι, σίγουρα είναι “one-off”, αλλά ουδείς εξ ημών υποστήριξε ότι θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί το Ταμείο για… εφ’ όρου ζωής τακτικές μισθοδοσίες! Οι εν λόγω πόροι μπορούν να αξιοποιηθούν κατά βάση για τη δημιουργία δομών και την ενίσχυση των ερευνητικών κέντρων, προκειμένου αυτά να φθάσουν σε ένα σημείο από το οποίο στη συνέχεια θα κομίζουν από μόνα τους ένα θετικό πρόσημο».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Σαρακιώτης τόνισε τη γενικότερη ανάγκη αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της χώρας:

«Οι Έλληνες επιστήμονες παραμένουν κατά κύριο λόγο είτε άνεργοι, είτε ετεροαπασχολούμενοι, είτε χαμηλά αμειβόμενοι, είτε αναζητούν ευκαιρίες εργασίας στο εξωτερικό. Κατ’ ουσία, η αναξιοκρατία και η αναντιστοιχία προσφοράς και ζήτησης οδηγούν στην υποαπασχόληση και στη φυγή από τη χώρα. Γι’ αυτό το λόγο, το στρατηγικό σχέδιο για την Έρευνα συνδέεται εκ των πραγμάτων με το παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Η υποχρηματοδότηση έχει ως αποτέλεσμα την απουσία καινοτομίας και το γεγονός αυτό, με τη σειρά του, προκαλεί μειωμένη ζήτηση, καθώς η ελληνική επιχειρηματικότητα αδυνατεί να παράγει σύνθετα τεχνολογικά προϊόντα και υπηρεσίες. Είναι αδύνατον να συζητούμε εμείς σήμερα σε αυτή την αίθουσα, τη στιγμή που επέρχεται εργασιακός μεσαίωνας με το νέο «νόμο Χατζηδάκη». Πώς θα επανα-προσελκύσουμε στη χώρα το ανθρώπινο κεφάλαιό μας; Αυτό πρέπει να είναι το πρώτιστο μέλημά μας αλλά δυστυχώς με τις νέες συνθήκες που διαμορφώνετε στον τόσο ευαίσθητο τομέα της αγοράς εργασίας φοβάμαι ότι επιστρέφουμε στις ζοφερές μέρες των μνημονίων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024