Γεωργιάδης: «Όποιος δεν εμβολιάζεται μπορεί να απολυθεί»

"Δεν μπορεί μια επιχείρηση να κινδυνεύει να κλείσει επειδή ένας υπάλληλος θέλει να ασκήσει το, δήθεν δικαίωμά του, να μην εμβολιαστεί"

10 Ιουνίου 2021

του/της Newsroom

Ο Άδωνις Γεωργιάδης  δεν έκρυψε την  άποψη του περί εμβολιασμού και εργασιακών συνεπειών, καθώς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο απολύσεων σε περίπτωση που κάποιος εργαζόμενος είναι αρνητής του εμβολίου, “βάζοντας σε κίνδυνο την επιχείρηση” την οποία εργάζεται.

Το τελευταίο διάστημα έχει ξεκινήσει μία κουβέντα σχετικά με την υποχρέωση του εμβολίου και ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν θα μπορούσε να μην πάρει θέση ;.

Κατά την διάρκεια της φιλοξενίας του στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Από τις έξι», ο Υπουργός Ανάπτυξης είπε: «Χθες ήρθε στο γραφείο μου ένας μεγάλος ξενοδόχος και μου έθεσε το ζήτημα ότι ένα μικρό κομμάτι του προσωπικού δεν θέλει να εμβολιαστεί. Καταλήξαμε ότι θα πρέπει να ενημερώσουμε τους εργαζομένους ότι για την ασφάλεια της επιχείρησης θα πρέπει να εμβολιαστούν όλοι και όποιος δεν θέλει να εμβολιαστεί, θα πρέπει να αναλάβει και τις συνέπειες της αποφάσεως του. Δεν μπορεί μια επιχείρηση να κινδυνεύει να κλείσει επειδή ένας υπάλληλος θέλει να ασκήσει το, δήθεν δικαίωμά του, να μην εμβολιαστεί. Στην υπάρχουσα εργασιακή νομοθεσία μια επιχείρηση μπορεί να απολύσει έναν υπάλληλο εάν ο εργαζόμενος θέτει σε κίνδυνο την επιχείρηση».

Για το αν αυτό είναι ένα έσχατο μέτρο, απάντησε: «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Αν ένας εργαζόμενος θέλει να θέσει σε κίνδυνο τους υπόλοιπους συμπολίτες και συναδέλφους δεν μπορεί να έχει απαιτήσεις. Θέλεις να θέσεις σε κίνδυνο τους άλλους, δικαίωμα σου», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε: «Όπως είπε χθες και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας με έναν πάρα πολύ ωραίο τρόπο, πουθενά το Σύνταγμα δεν κατοχυρώνει αυτόν που θέλει, με τη συμπεριφορά το, να θέσει σε κίνδυνο τους άλλους».

Στη συνέχεια, συμπλήρωσε: «Τον ανθρώπινο φόβο και την ανησυχία των συμπολιτών μου, κατά του εμβολίου, τον αντιλαμβάνομαι… Όλοι όσοι εμβολιαστήκαμε, είχαμε μια ανθρώπινη ανησυχία. Άλλο είναι η ανθρώπινη ανησυχία που είναι σεβαστή και άλλο είναι η αποδοχή ότι οι λίγοι μπορούν να καταστρέψουν τους πολλούς. Αυτό δεν γίνεται».

Σχετικά με τις διευκολύνσεις που μπορούν να έχουν οι εμβολιασμένοι ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων δήλωσε: «Η κουβέντα για τα λεγόμενα προνόμια των εμβολιασμένων, που δεν είναι προνόμια αλλά περισσότερο βαθμοί ελευθερίας των εμβολιασμένων σε σχέση με τους ανεμβολίαστους θα ξεκινήσει όταν θα έχουμε πλέον δώσει στο σύνολο των κατοίκων της Ελλάδας την ευκαιρία του εμβολιασμού. Όταν πια θα είναι δεδομένο ότι κάποιος δεν έχει εμβολιαστεί όχι γιατί δεν θέλει αλλά γιατί δεν μπόρεσε. Νομίζω ότι δεν είμαστε μακριά. Αρχές Ιουλίου θα έχει επιτευχθεί αυτός ο στόχος».

Αναφορικά με το αν ένα εστιατόριο θα μπορούσε να αρνηθεί να εξυπηρετήσει πελάτη που δεν έχει εμβολιαστεί ο κ. Γεωργιάδης απάντησε: «Όχι τώρα, όταν θα προχωρήσει ο εμβολιασμός. Σήμερα δεν μπορεί να γίνει γιατί ακόμα μπορεί βάσιμα να υποστηρίξει κάποιος ότι “εγώ έχω ραντεβού και δεν ήρθε η σειρά μου”. Εκεί πρέπει να σεβαστείς το δικαίωμα γιατί όχι από δική του υπαιτιότητα, αλλά από την ροή των εμβολιασμών δεν πρόλαβε να εμβολιαστεί. Όταν φτάσουμε στο σημείο που βέβαιο αριθμητικά ότι δόθηκε σε όλους η ευκαιρία και δεν πήγανε, τότε θα σας το πω ανάποδα: Φαντάζεστε κάποιος να ανοίξει το εστιατόριό του και να έχει κρούσμα κορωνοϊού και να καταστραφεί. Δηλαδή εσύ που θες να πας και είναι ανεμβολίαστος, μπορείς να πάρεις στο λαιμό σου όλη την επιχείρηση, τους εργαζόμενους, τα δάνειά του και την οικογένειά του; Έχεις αυτό το δικαίωμα; Είναι απολύτως προφανές ότι κάποιος που αποφασίζει ότι δεν θέλει να εμβολιαστεί γνωρίζοντας ότι αυτό θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των συμπολιτών του δεν μπορεί να απολαμβάνει τους ίδιους βαθμούς . Τον χειμώνα που θα έρθει οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να μπαίνουν σε κλειστούς χώρους, οι ανεμβολίαστοι προφανές δεν θα μπορούν να μπουν».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024