Για πρώτη φορά παραγωγή ραδιοφαρμάκου σε ελληνικό νοσοκομείο

Το πρώτο Νοσοκομειακό κύκλοτρο –επιταχυντής πρωτονίων- προσφορά της Περιφέρειας Αττικής, εγκαινιάστηκε πρόσφατα στο Γενικό Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Πειραιά «Μεταξά», αναβαθμίζοντας ουσιαστικά τις υπηρεσίες που προσφέρονται από το νοσοκομείο στους ογκολογικούς ασθενείς και δεν θα υπάρχει πλέον καθυστέρηση στις διαγνωστικές εξετάσεις PET/CTτων καρκινοπαθών. Το κύκλοτροBG-75 του κατασκευαστικού Οίκου BestABTμαζί με τον συνοδό του εξοπλισμό, παράγει in-houseτο ραδιενεργό […]

7 Ιουνίου 2021

του/της Newsroom

Το πρώτο Νοσοκομειακό κύκλοτρο –επιταχυντής πρωτονίων- προσφορά της Περιφέρειας Αττικής, εγκαινιάστηκε πρόσφατα στο Γενικό Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Πειραιά «Μεταξά», αναβαθμίζοντας ουσιαστικά τις υπηρεσίες που προσφέρονται από το νοσοκομείο στους ογκολογικούς ασθενείς και δεν θα υπάρχει πλέον καθυστέρηση στις διαγνωστικές εξετάσεις PET/CTτων καρκινοπαθών.

Το κύκλοτροBG-75 του κατασκευαστικού Οίκου BestABTμαζί με τον συνοδό του εξοπλισμό, παράγει in-houseτο ραδιενεργό ισότοπο φθόριο-18, που χρησιμοποιείται για τη χημική σύνθεση του ραδιοφαρμάκου FDG και αντιπροσωπεύεται αποκλειστικά για την Ελλάδα από την εταιρεία ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ η οποία πέραν της εγκατάστασης, διαμόρφωσε και τον ειδικό χώρο τοποθέτησής του, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα ακτινοπροστασίας.

Το πρωτοποριακό αυτό μηχάνημα, που εγκαθίσταται για πρώτη φορά σε δομή Υγείας του ΕΣΥ, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το ήδη υπάρχον PET/CT, του τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής του νοσοκομείου, αφού μπορεί να εξασφαλίσει άμεσα την απαραίτητη δόση του FDG ανάλογα με τη ζήτηση των εξετάσεων κι έτσι αυτές θα μπορούν να πραγματοποιούνται για τους ασθενείς με μεγαλύτερη ευελιξία.

Με τον τρόπο αυτόν, επιτυγχάνεται η αποδέσμευση από εξωτερικούς προμηθευτές του πολύτιμου ραδιοφαρμάκου και με δεδομένο ότι το FDGθα παράγεται άμεσα εντός του νοσοκομείου, ο χρόνος μεταξύ της παραγωγής και της χορήγησής του στους ασθενείςελαχιστοποιείται, διασφαλίζοντας ότι ο ασθενής θα λάβει την δόση που έχει ανάγκη, αλλά και οι εξετάσεις θα έχουν ομαλή και αποδοτική ροή.

Παράλληλα με το Γ.Α..Ν.Π. «Μεταξά», αντίστοιχη εγκατάσταση έχει πραγματοποιηθεί και αναμένεται η ολοκλήρωσή της και στο Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς «ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

17 Μαΐου 2024