Γ. Πούλου: ««Δημαρχοκεντρικός» και ακραία πλειοψηφικός ο εκλογικός νόμος της Νέας Δημοκρατίας για την Αυτοδιοίκηση!»

Η Βουλευτής του νομού Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κ. Γιώτα Πούλου, εξέδωσε ομιλία στη Βουλή των Ελλήνων, αναφορικά με το ν/σ του Υπ. Εσωτερικών, ««Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών». Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την ομιλία της, η κ. Πούλου αναφέρει χαρακτηριστικά: «Στην ομιλία μου στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών «Εκλογή […]

2 Ιουνίου 2021

του/της Newsroom

Η Βουλευτής του νομού Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κ. Γιώτα Πούλου, εξέδωσε ομιλία στη Βουλή των Ελλήνων, αναφορικά με το ν/σ του Υπ. Εσωτερικών, ««Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών». Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την ομιλία της, η κ. Πούλου αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Στην ομιλία μου στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών», επεσήμανα ότι η κυβέρνηση επιδιώκει τον πλήρη κομματικό έλεγχο των ΟΤΑ και την εξάρτησή τους από τους εκάστοτε υπουργούς της!

Η Αυτοδιοίκηση περίμενε από την κυβέρνηση, στο πλαίσιο της δήθεν μεταρρύθμισης του «επιτελικού κράτους», πραγματική αποκέντρωση, αρμοδιότητες και πόρους….

Η κυβέρνηση, όμως, θέλει μόνο Δημάρχους – μάνατζερ που ιδιωτικοποιούν με απευθείας αναθέσεις σε «ημέτερους», τους ανταποδοτικούς τομείς της Αυτοδιοίκησης (κοινόχρηστοι χώροι, καθαριότητα, πράσινο, ηλεκτροφωτισμός) που εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να παραμείνουν σε δημόσιο έλεγχο!

Με το νομοσχέδιο αυτό «νεκρανασταίνει» ένα καλπονοθευτικό, υπερ-πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα, δημιουργεί Δημάρχους και Περιφερειάρχες με «χάρτινες» πλειοψηφίες του 43%, χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση, και μετατρέπει τις Τοπικές Κοινότητες από «κύτταρα» δημοκρατίας και τοπικής ανάπτυξης, σε «εξαρτήματα» του Δημάρχου…

Στόχος της η «διαιώνιση» της πολιτικής κυριαρχίας της Νέας Δημοκρατίας στην Αυτοδιοίκηση, όπως εξάλλου προβλέπει και το «δόγμα Βορίδη»!»

 

Η ομιλία της κ. Πούλου:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το νομοσχέδιο που εξετάζουμε σήμερα, είναι κρίσιμο όχι μόνο για την Αυτοδιοίκηση, αλλά και για τη λειτουργία των θεσμών στη χώρα μας γενικά.

Με τις διατάξεις του, κορυφώνεται η επίθεση που ξεκίνησε η Κυβέρνηση Μητσοτάκη ενάντια στη δημοκρατική λειτουργία των Δήμων και των Περιφερειών, από τους πρώτους κιόλας μήνες της εκλογής της!

Η Αυτοδιοίκηση περιμένει από εσάς, κύριοι της Κυβέρνησης, στο πλαίσιο μάλιστα της δήθεν Μεταρρύθμισης του επιτελικού σας κράτους, όπως είχατε εξαγγείλει, εδώ και δύο χρόνια, αποκέντρωση, αρμοδιότητες και πόρους.

Τι κάνετε δύο χρόνια μετά; Απολύτως τίποτα!

Απαξιώσατε ακόμη και την δική σας «Επιτροπή Κοντιάδη», έτσι ώστε να μην ολοκληρωθεί ποτέ η κατανομή των αρμοδιοτήτων.

Γιατί εσείς θέλετε να συντηρείτε τον κομματικό έλεγχο στους ΟΤΑ, την εξάρτησή τους από τους υπουργούς σας, τις πελατειακές σχέσεις και τελικά την χειραγώγησή τους.

Θέλετε δημάρχους – μάνατζερ που ιδιωτικοποιούν με αποφάσεις Οικονομικών Επιτροπών, απευθείας αναθέσεις σε «ημέτερους», ανταποδοτικούς τομείς της Αυτοδιοίκησης

(κοινόχρηστους χώρους, καθαριότητα, πράσινο, ηλεκτροφωτισμό) που για εμάς, πρέπει να παραμείνουν σε δημόσιο έλεγχο. Ο Δήμαρχος Αθηναίων «δείχνει» τον … δρόμο!

Μετατρέψατε σε κουρελόχαρτο τον «Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας», που δίνει την πρωτοκαθεδρία στα αιρετά Συμβούλια!

Με το πρόσχημα της «κυβερνησιμότητας», δημιουργήσατε πλαστές, «φυτευτές» πλειοψηφίες των Δημάρχων και των Περιφερειαρχών στις Οικονομικές Επιτροπές, και τους παραχωρήσατε αρμοδιότητες, καταργώντας τις αποφάσεις των αιρετών συλλογικών οργάνων. Και δεν σταματήσατε εκεί ο σχεδιασμός σας συμπεριέλαβε ακόμη και την υφαρπαγή των αρμοδιοτήτων από τις τοπικές κοινότητες..!

Τα «εύσημα» για τις επιλογές αυτές ανήκουν βέβαια στον κ. Θεοδωρικάκο…

Ωστόσο, κι εσείς οι διάδοχοί του δεν μένετε με σταυρωμένα χέρια!

«Νεκρανασταίνετε» ένα παρωχημένο, αντιδημοκρατικό, υπερ-πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα που αντανακλά την ολιγαρχική αντίληψή σας για την Αυτοδιοίκηση, ως πεδίο κατάλληλο για τον αυταρχισμό, τον συγκεντρωτισμό, την αδιαφάνεια, τη χειραγώγηση, τη μικροπολιτική συναλλαγή.

Την ίδια στιγμή που η συντριπτική πλειονότητα των Ευρωπαϊκών χωρών υιοθετεί αναλογικά συστήματα στις αυτοδιοικητικές εκλογές, εσείς μετατρέπετε τη χώρα μας σε «μαύρο πρόβατο»!

Καταθέτω στα πρακτικά έναν αναλυτικό πίνακα με τα συστήματα για την εκλογή Δημάρχων και Δημοτικών Συμβουλίων στις ευρωπαϊκές χώρες, που το αποδεικνύει περίτρανα.

Και βέβαια νομοθετείτε ξανά, χωρίς ουσιαστική διαβούλευση με τους φορείς και την κοινωνία, αφού πολλές προτάσεις των Ενώσεων των ΟΤΑ της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ δεν έγιναν αποδεκτές. Ίσως επειδή τις ελέγχετε πολιτικά και τις θεωρείτε έτσι κι αλλιώς δεδομένες.

Επιστρέφετε στο πλειοψηφικό σύστημα, γιατί το αναλογικό του «Κλεισθένη Ι» προκαλεί υποτίθεται ακυβερνησία… Έχετε συγκεκριμένα στοιχεία που το αποδεικνύουν;

Γιατί τα δικά μας στοιχεία αποδεικνύουν ότι στην πλειονότητα των Δήμων, όπου οι δήμαρχοι επεδίωξαν συναινέσεις και συγκλίσεις, δεν παρατηρήθηκε κανένα πρόβλημα «κυβερνησιμότητας».

Στις περιπτώσεις όμως που κάποιοι Δήμαρχοι συμπεριφέρονται ως τοπικός «σατράπης», σήμερα αλλά και διαχρονικά, παρατηρούνται τέτοιες δυσλειτουργίες.

Για του λόγου το αληθές καταθέτω στα πρακτικά την λίστα των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λεβαδέων στην προηγούμενη περίοδο και την τρέχουσα.

Το πρόσχημά σας καταρρέει.

Σκόπιμα θυσιάζετε τη δημοκρατική λειτουργία των θεσμών στο όνομα της δήθεν αποτελεσματικότητας.

Γιατί είναι έξω από την πολιτική σας νοοτροπία ο διάλογος, η συναίνεση, οι συλλογικές αποφάσεις και για αυτό δεν επιτρέψατε άλλωστε στον «Κλεισθένη Ι» να λειτουργήσει και να αποδείξει τα πλεονεκτήματά του!

Γιατί στόχος σας είναι η διαιώνιση της πολιτικής κυριαρχίας της Νέας Δημοκρατίας και στην Αυτοδιοίκηση – όπως εξάλλου προβλέπει το «δόγμα Βορίδη»!

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Προϊόν αυτής ακριβώς της πολιτικής της κυβέρνησης, είναι και το παρόν νομοσχέδιο!

Πώς αλλιώς να εξηγηθεί ότι επιβάλλεται η εκλογή Δημάρχου και Περιφερειάρχη, με το 43% των ψήφων και με «μπόνους» το 60% των εδρών; Δηλαδή, χωρίς τη νομιμοποίηση του 50% + 1; Το ίδιο δεν θα επιτυγχάνατε με το 50%+1;

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση δημιουργεί Δημάρχους και Περιφερειάρχες που δεν έχουν την πλειοψηφία της λαϊκής ψήφου, τη λαϊκή δεδηλωμένη!

Νοθεύει την αρχή της πλειοψηφίας και την αρχή της ισότητας της ψήφου!

Η ψήφος υπέρ του υποψηφίου που συγκεντρώνει το 43% και παίρνει το μπόνους, «βαραίνει» πολύ περισσότερο από την ψήφο υπέρ των άλλων υποψηφίων!

Σχετικοποιεί την αρχή της ισοδυναμίας της ψήφου, παραβιάζοντας μια θεμελιώδη συνταγματική αρχή!

Ισχυρίζεται μάλιστα ότι αντίστοιχο «μπόνους» ισχύει στις κοινοβουλευτικές εκλογές, για να μπορεί το κόμμα που είναι «κοντά» στην αυτοδυναμία να σχηματίσει Κυβέρνηση, χωρίς να μπει στη διαδικασία των «μικροπολιτικών συναλλαγών»…

Όμως σκόπιμα αποσιωπά ότι σε αυτές, δεν προβλέπεται δεύτερος γύρος…

Κύριε Υπουργέ

Ο κομματικός σας στόχος είναι, η ανάδειξη ή η διατήρηση Δημάρχων και Περιφερειαρχών, με τεχνητή πλειοψηφία μέσω του μπόνους, που όμως ΔΕΝ τους δίνει νομιμοποίηση, αφού δεν αντανακλά την πραγματική εκλογική τους απήχηση στη κοινωνία.

Επομένως, η λογική σας είναι ξεκάθαρα καλπονοθευτική και ξεκάθαρα αντιδημοκρατική!

Φαίνεται όμως, ότι το σκανδαλώδες, το προσβλητικό για τη δημοκρατία, «43%» δεν είναι αρκετό! Το συνοδεύετε με επιπλέον ρυθμίσεις που οδηγούν τις μειοψηφίες στο πολιτικό περιθώριο:

-με το υποχρεωτικό «κατώφλι» του 3% για την είσοδο στο Συμβούλιο,

-με τη μείωση του αριθμού των Συμβούλων κατά 20% περίπου,

-με την αύξηση του δυνητικού αριθμού των υποψηφιοτήτων στο 150% των εδρών, αλλά

και

-με την υποχρέωση των παρατάξεων να συμπεριλάβουν υποψηφίους στο 80% των δημοτικών κοινοτήτων, …ο στόχος σας είναι ξεκάθαρος!

Προσπαθείτε να «διαιωνίσετε» τους εν ενεργεία Δημάρχους, που πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία, αφού μόνο αυτοί θα μπορούν να καταρτίζουν τόσο μεγάλους συνδυασμούς, να εξαφανίσετε τους ανταγωνιστές τους, αλλά και όλους τους μικρούς συνδυασμούς, και γενικά να υπονομεύσετε την αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση στην Αυτοδιοίκηση!

Σε αυτό, δυστυχώς, έχετε σύμμαχο την σημερινή ηγεσία της ΚΕΔΕ…

Ξεχνάτε, βέβαια, ότι η επιλογή αυτή μπορεί να γυρίσει «μπούμερανγκ», και να οδηγήσει σε συσπειρώσεις των άλλων παρατάξεων και κοινωνικών ομάδων απέναντι στις πανίσχυρες ηγεσίες που επιδιώκετε να επιβάλλετε στους Δήμους!

Ωστόσο, τη μεγαλύτερη προσπάθεια, την καταβάλατε για να γκρεμίσετε τον αναβαθμισμένο ρόλο των Τοπικών Κοινοτήτων που εισήγαγε ο «Κλεισθένης Ι»!

Με την κατάργηση της ξεχωριστής κάλπης για τις Δημοτικές Κοινότητες, των ενιαίων ψηφοδελτίων, και τον περιορισμό του αριθμού των τοπικών συμβούλων κατά 80%, οι Κοινότητες μετατρέπονται από «κύτταρα δημοκρατίας, σε «εξαρτήματα» του πανίσχυρου Δημάρχου!

Βέβαια, οι παλινωδίες σας δεν έχουν τέλος…Κατόπιν θύελλας αντιδράσεων δεν τολμήσατε να επιβάλλετε ως Πρόεδρο Κοινότητας, μέχρι 300 κατοίκους, τον υποψήφιο του συνδυασμού που πλειοψήφησε, αλλά αναγκαστήκατε να δεχτείτε εκείνον που έχει λάβει τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης, ανεξαρτήτως συνδυασμού στην Κοινότητα…

Σε αυτό το παιχνίδι του «πάρτα όλα», που υποστηρίζει η σημερινή ΚΕΔΕ, η οποία μετράει σωστά τα «κουκιά», θα έχουν τα ψηφοδέλτια των Δημάρχων κάποιες απώλειες… και σήμερα με τις Νομοτεχνικές βελτιώσεις το επαναφέρατε..

Η μετατροπή των Συμβούλων της Κοινότητας σε «παραταξιακό στρατό» των Δημάρχων, η διαίρεση των τοπικών κοινωνιών σε «παραταξιακά στρατόπεδα», η μεταφορά των αρμοδιοτήτων των Συμβουλίων Κοινοτήτων στις κεντρικές υπηρεσίες των Δήμων, έχουν βαρύτατες συνέπειες στη λειτουργία των Δήμων!

Γιατί έτσι απαξιώνετε τις θεσμικές λειτουργίες στην περιφέρεια, υποβαθμίζετε την ποιότητα ζωής των κατοίκων των χωριών μας, τους απομακρύνετε από τη συμμετοχή στα κοινά, και ενισχύετε σε αυτούς το αίσθημα αποξένωσης και αγεφύρωτης απόστασης από τα κέντρα λήψης αποφάσεων… αφού καλλιεργείτε αντί της ενεργητικής συμμετοχής την κουλτούρα της ανάθεσης αρμοδιοτήτων.

Ακούστε τη φωνή του «Δικτύου Κοινοτήτων Ελλάδος», των ανθρώπων που αγωνιούν για την ανάπτυξη των χωριών τους και αποσύρετε τις καταστροφικές διατάξεις! Το επεσήμαναν άλλωστε και βουλευτές του Κόμματός σας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Για πρώτη φορά μετά τα ακραία πλειοψηφικά συστήματα της Μεταπολεμικής περιόδου και το «σκοτεινό διάλειμμα» της Επταετίας με τους διορισμένους Δημάρχους, το νομοσχέδιό σας ανατρέπει τις δημοκρατικές κατακτήσεις της Μεταπολίτευσης στην Αυτοδιοίκηση και εκθέτει τη χώρα πανευρωπαϊκά με ένα αντιδημοκρατικό υπερπλειοψηφικό εκλογικό σύστημα!

Η ανατροπή του είναι δημοκρατικό χρέος όλων μας!

Σας ευχαριστώ.»

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

23 Απριλίου 2024