Ιωάννης Κοντζιάς: «Το Αρτεμίσιο ενώνει το παρελθόν με το παρόν, την ιστορία με το θρύλο»

Συνέντευξη Χρυσάνθη Μαστροκώστα

22 Ιουνίου 2021

του/της Newsroom

Τα ιστορικά νερά του Αρτεμισίου θα ταραχθούν για καλό λόγο για δεύτερη συνεχή χρονιά. Χιλιάδες χρόνια μετά, τα στενά του, θα φιλοξενήσουν τον Αυθεντικό Μαραθώνιο Κολύμβησης και ο Δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού κ. Ιωάννης Κοντζιάς στέκεται στην πρώτη γραμμή της διοργάνωσης με ετοιμότητα στις υποδομές, εξασφάλιση των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων και ανεξάντλητη διάθεση φιλοξενίας.

Αθλητές από χώρες από όλο τον κόσμο θα επισκεφθούν το Αρτεμίσιο, με την πόλη να δηλώνει έτοιμη να υποδεχθεί επισκέπτες και ανθρώπους απ’ το χώρο του αθλητισμού και να μετουσιώνει την επισκεψιμότητα σε πολιτιστική και τουριστική αναγέννηση.

2.500 χρόνια μετά, ο Αυθεντικός Μαραθώνιος Κολύμβησης επιστρέφει στο «σπίτι» του. Πως αισθάνεστε που θα διεξαχθεί, για δεύτερη συνεχή χρονιά, στο Αρτεμίσιο, κατά τη διάρκεια της δικής σας θητείας;

Είναι μεγάλη μας χαρά και τιμή το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της θητείας μας δημιουργήσαμε μια διοργάνωση που εξυμνεί τη Βόρεια Εύβοια και τον Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού, αναδεικνύει τον πολιτιστικό και φυσικό πλούτο της περιοχής και καλεί τον κόσμο από την Ελλάδα και το εξωτερικό να αποτελέσει μέρος της ιστορίας της και να γνωρίσει τον τόπο στον οποίο γεννήθηκε η μαραθώνια κολύμβηση. Πρόκειται για μια εκδήλωση που ξεπερνά τα σύνορα της χώρας μας, καθώς έχει διεθνή στρατηγική και προβολή.

Πέρσι βάλαμε τις βάσεις για την τέλεση της για πρώτη χρονιά και φέτος ευελπιστούμε να κάνουμε περαιτέρω βήματα για τη θεσμοθέτησή της.

Τι προσδοκίες έχετε από την ανάληψη της διοργάνωσης;

Στόχος μας είναι κάθε χρόνο να γινόμαστε όλο και καλύτεροι. Με απώτερο σκοπό την προσφορά της καλύτερης δυνατής φιλοξενίας σε όλους τους συμμετέχοντες και επισκέπτες στην περιοχή, η διοργάνωση εργάζεται όλο τον χρόνο για την καλύτερη δυνατή προώθηση του αθλητικού, πολιτιστικού και θαλάσσιου τουρισμού του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού, την αναγνωρισιμότητα του προορισμού, την επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν της περιοχής και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

Φέτος αναμένουμε ακόμα περισσότερες συμμετοχές και επισκέπτες και από άλλες χώρες.

Τι είδους προετοιμασίες έχουν γίνει από τον Δήμο, προκειμένου να υποδεχθεί αθλητές και επισκέπτες;

Αρχικά, έχουμε λάβει όλες τις απαραίτητες άδειες από τις αρμόδιες αρχές για την ομαλή και ασφαλή τέλεση της διοργάνωσης. Συγκεκριμένα, η διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τους κανονισμούς της FINA και το υγειονομικό πρωτόκολλο που θεσπίσαμε το οποίο έχει την έγκριση της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, με στόχο τη διασφάλιση της υγείας των αθλητών και των παρευρισκομένων. Επίσης, έχουμε εξασφαλίσει την άδεια της Γενικής Διεύθυνσης Τουριστικής Πολιτικής της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Στερεάς Ελλάδας, ενώ η διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί υπό την Αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.

Ο Δήμος βρίσκεται σε πυρετώδεις προετοιμασίες με συνδιοργανωτές σύσσωμη την τοπική αυτοδιοίκηση, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τον Ο.Π.Α.ΣΤ.Ε., την Κ.Ε.Δ.Ε. και την Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας, ώστε να υποδεχτεί και φέτος επαγγελματίες και ερασιτέχνες κολυμβητές από όλο τον κόσμο. Στη διοργάνωση είναι αρωγός όλος ο τοπικός επιχειρηματικός κόσμος με την παροχή ειδικών τιμών και πακέτων φιλοξενίας, με συμμετοχές μεταξύ άλλων από χώρους εστίασης, ακτοπλοϊκές εταιρείες, εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων και ξενοδοχεία της περιοχής του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού.

Τέλος, έχουμε αρκετές καινοτομίες και προσθήκες στο πρόγραμμά μας. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να αναμένουν πολλές και όμορφες εκπλήξεις.

Η περυσινή διοργάνωση απέδειξε ότι με την απαραίτητη τήρηση των υγειονομικών μέτρων είναι δυνατή η διεξαγωγή αθλητικών εκδηλώσεων και αγώνων. Ο Δήμος Ιστιαίας – Αιδηψού βρίσκεται σε ετοιμότητα, δεδομένου των υγειονομικών μέτρων που υπάρχουν, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού;

Ο Δήμος βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές και έχει ήδη λάβει την έγκριση της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού για την τήρηση ενός ακόμα αυστηρού υγειονομικού πρωτοκόλλου, που έχουν θεσπίσει εξειδικευμένα στελέχη του αθλητισμού και του τουρισμού, με πιστοποιήσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και έχει διασφαλίσει τη διενέργεια τεστ ταχείας ανίχνευσης του covid-19 (rapid test) ως επιπλέον μέτρο ασφάλειας. Πέρσι, ανοίξαμε τον δρόμο για την τέλεση ασφαλών διοργανώσεων αθλητικού τουρισμού και οργανώσαμε μια ασφαλή εκδήλωση για τους επισκέπτες αλλά και τους κατοίκους της Β. Εύβοιας. Δυστυχώς το ζήτημα της πανδημίας μας απασχολεί και φέτος και οφείλουμε να το σεβαστούμε. Έχουμε φροντίσει ήδη με όλες τις απαραίτητες ενέργειες και θα τηρήσουμε πλήρη αυστηρότητα στα μέτρα μας και φέτος, ώστε στις 2-4 Ιουλίου να ζήσουμε μια ακόμα γιορτή του αθλητικού τουρισμού με απόλυτη ασφάλεια.

Ποιο είναι το ενδιαφέρον συμμετοχής από τους αθλητές;

Οι αθλητές συνεχίζουν τις εγγραφές τους με αμείωτο ενδιαφέρον για τα 10χλμ, τα 5χλμ, τα 3χλμ, το 1.5χλμ και τον παιδικό αγώνα των 800μ. Έχουμε ήδη πολλές συμμετοχές από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από 9 χώρες, όπως μεταξύ άλλων οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η Ρωσία, η Ισπανία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Ολλανδία, η Βουλγαρία, η Μάλτα και η Ελλάδα.

Για ποιο λόγο πιστεύετε ότι το Αρτεμίσιο, πέρα από την ιστορικότητα του μέρους, αποτελεί το ιδανικό μέρος για τη διοργάνωση του Μαραθωνίου;

Το Αρτεμίσιο είναι το μέρος που ενώνει το παρελθόν με το παρόν, την ιστορία με τον θρύλο. Η γεωμορφολογία του, οι κατάλληλες κλιματικές συνθήκες, οι υποδομές & η ζήτηση που έχει συνιστούν το ιδανικό μέρος που επιτρέπουν την ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού. Οι διαδρομές του Αυθεντικού Μαραθωνίου Κολύμβησης, διεξάγονται σε έναν πανέμορφο τόπο στα στενά του Αρτεμισίου, ενώνοντας τη Στερεά Ελλάδα με τη Θεσσαλία και τους νομούς Ευβοίας, Μαγνησίας και Φθιώτιδας. Αποτελεί ένα κομβικό σημείο που αναδεικνύει τον πολιτιστικό και φυσικό πλούτο της περιοχής, στον τόπο που γεννήθηκε η μαραθώνια κολύμβηση.

Τι εκπλήξεις να αναμένουμε από τη φετινή διοργάνωση;

Στο φετινό πρόγραμμα της διοργάνωσης, περιλαμβάνεται για πρώτη φορά η αναβίωση της αυθεντικής μαραθώνιας κολυμβητικής διαδρομής των 14χλμ, την οποία θα επιχειρήσουν να ολοκληρώσουν 4 κορυφαίοι αθλητές στα στενά του Αρτεμισίου. Επίσης, έχει γίνει η προσθήκη της μαγικής διαδρομής των 5χλμ που θα έχει ως εκκίνηση και τερματισμό την παραλία Πευκί. Οι δράσεις μας περιλαμβάνουν για πρώτη φορά την παρουσία της Εθιμοτυπίας Μουσικής Πολεμικού Ναυτικού (Μπάντα Πολεμικού Ναυτικού) συνδέοντας την ιστορική Ναυμαχία του Αρτεμισίου του 480 π.Χ. στο σήμερα και τιμώντας τον ναυτικό άθλο.

Παράλληλα, ετοιμάζουμε αρκετές εκπλήξεις για τους συμμετέχοντες που θα τις αποκαλύψουμε μόλις φτάσουν στον Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού.

Με ποιο τρόπο πρόκειται να αξιοποιήσει ο Δήμος σας τη διεξαγωγή αυτής της μεγάλης διοργάνωσης στην έδρα σας;

Ο Δήμος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή προκειμένου να οργανώσει με ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία τον Αυθεντικό Μαραθώνιο Κολύμβησης για 2η συνεχή χρονιά. Στόχος του Δήμου, είναι μέσα από αυτή τη διοργάνωση να βοηθήσει στην αναβάθμιση του τουρισμού της Βόρειας Εύβοιας, στην ανάδειξη των τουριστικών και πολιτιστικών της στοιχείων, στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και τη δημιουργία ενός θεσμού που θα αποτελεί το ετήσιο ραντεβού των κολυμβητών, αθλητών και επισκεπτών από όλο τον κόσμο.

Είναι ο Αυθεντικός Μαραθώνιος Κολύμβησης το εφαλτήριο για την προαγωγή της αθλητικής παιδείας στον τόπο σας και την ενθάρρυνση των νέων ανθρώπων να στραφούν στον αθλητισμό;

Η διοργάνωση προάγει το «ευ αγωνίζεσθαι» και τον αθλητισμό για όλους. Για το λόγο αυτό, στο πλαίσιο των δράσεων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού και της καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού ευπαθών ομάδων πληθυσμού, ο Δήμος αποφάσισε να στηρίξει φέτος όλους τους δημότες του, προσφέροντας τους δωρεάν πρόσβαση στον αθλητισμό μέσω του Αυθεντικού Μαραθωνίου Κολύμβησης. Όλοι οι δημότες Ιστιαίας-Αιδηψού θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν μέρος εντελώς δωρεάν στις διαδρομές των 5χλμ, 3χλμ και 1.5χλμ καθώς φυσικά και στον παιδικό αγώνα των 800μ.

Θέλουμε να προάγουμε την αθλητική παιδεία και μέσα από αυτή να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι και ισότιμα μέλη της κοινωνίας.

Τα μηνύματα για τον τουρισμό στον Δήμο σας ποια είναι τη φετινή χρονιά;

Τα μηνύματα που λαμβάνουμε τη φετινή χρονιά είναι σαφέστατα πιο ενθαρρυντικά και αισιόδοξα. Γνωρίζουμε πλέον την κατάσταση της πανδημίας και πως να την περιορίσουμε ενώ εφαρμόζουμε όλα τα απαραίτητα υγειονομικά πρωτόκολλα και μέτρα σε όλους τους τομείς τουρισμού. Κρίνοντας από την αυξημένη ζήτηση που υπάρχει στον κόσμο τόσο στο κομμάτι της διαμονής στον Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού όσο και στο κομμάτι των εκδηλώσεων είμαστε σίγουροι ότι η φετινή χρονιά θα κυλίσει ακόμα καλύτερα από την περσινή. Εξ’ άλλου ο Πίνδαρος αναφέρει για τη Ναυμαχία του Αρτεμισίου «ἀρχὴ γὰρ ὄντως τοῦ νικᾶν τὸ θαρρεῖν» και εμείς το υιοθετούμε και το κάνουμε πράξη στον «Αυθεντικό Μαραθώνιο Κολύμβησης, Αρτεμίσιον 480 π.Χ.».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

24 Μαρτίου 2024