Παρέμβαση Πούλου στην υποεπιτροπή νησιωτικών και ορεινών περιοχών

Διαπιστώνεται ότι πολλά προβλήματα παραμένουν άλυτα αλλά και ότι οξύνονται λόγω της πανδημίας

18 Ιουνίου 2021

του/της Newsroom

Παρέμβαση στην Υποεπιτροπή Νησιωτικών και Ορεινών περιοχών πραγματοποίησε η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βοιωτίας, Γιώτα Πούλου, η οποία ανέφερε τα εξής:

«Εύχομαι, κύριε Πρόεδρε, καλή επιτυχία σε εσάς και στην Επιτροπή μας.

Σχεδόν πάντα παραλείπουμε την αναφορά μας στο δεύτερο σκέλος της ονομασίας του χρηματοδοτικού Ευρωπαϊκού προγράμματος που ακριβώς προέκυψε λόγω της πανδημίας…, δηλαδή του «Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

Γιατί η «ανθεκτικότητα» των κοινωνιών μετά την καταστροφική, υγειονομικά και οικονομικά, πανδημία του covid-19, επέβαλλε στην Ε.Ε. την αλλαγή των μέχρι τότε πολιτικών λιτότητας, των δημοσιονομικών πολιτικών και του Συμφώνου Σταθερότητας.

Κατά συνέπεια, το να στηριχθούν και να επιβιώσουν οι κοινωνίες μας πρέπει να είναι το πρώτο μέλημα κάθε κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την χάραξη και εφαρμογή σχετικών κυβερνητικών πολιτικών στους τομείς κοινωνικής πρόνοιας, Δημόσιας υγείας, Παιδείας κ.α.

Διαπιστώνουμε όμως, όπως και άλλοι συνάδελφοι αναφέρθηκαν στα προβλήματα των περιοχών τους, ότι παραμένουν άλυτα, αλλά και ότι οξύνονται λόγω της πανδημίας.

Όσον αφορά μάλιστα στις νησιωτικές και ορεινές περιοχές η κατάσταση είναι χειρότερη. Ανεργία, φτωχοποίηση, ερημοποίηση, ευάλωτοι υπερήλικες και ηλικιωμένοι χωρίς πρόσβαση σε δομές υγείας, ανεμβολίαστοι, απομονωμένοι από τα διοικητικά κέντρα των Δήμων, αφού δεν υπάρχουν πλέον δημοτικές ή δημόσιες συγκοινωνίες και ταυτόχρονα χωρίς πρόσβαση στις ψηφιακές υπηρεσίες. Επιπλέον, το κλείσιμο ή η αποδυνάμωση από προσωπικό των ΕΛΤΑ στις περισσότερες περιοχές της Περιφέρειας, έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην διανομή των συντάξεων, για τις οποίες πρέπει πλέον να μετακινούνται στα αστικά κέντρα των Δήμων και να περιμένουν σε ατελείωτες ουρές…

Αυτή είναι η κατάσταση και χρειάζεται να εφαρμοστούν επείγουσες πολιτικές από την Πολιτεία στο σκέλος της Ανθεκτικότητας για την άρση των ανισοτήτων πανελλαδικά, ενδοπεριφερειακά, ενδοδημοτικά και την στήριξη των συμπολιτών μας.

Δυστυχώς όμως, δεν διαφαίνεται τέτοια πρόθεση από την κυβέρνηση. Αν λάβουμε υπόψη τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού 2021, όπου οι δαπάνες για την Υγεία, την Κοινωνική Πρόνοια, την Παιδεία, είναι μειωμένες σε σύγκριση με τις αντίστοιχες του 2020, αλλά και τις πενιχρές προβλέψεις ενισχύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα να σταθώ επίσης σε ένα ακόμη θέμα που απασχολεί τους κατοίκους όλων σχεδόν των νησιωτικών και ορεινών περιοχών. Πρόκειται για την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αιολικών και ηλιακών γιγάντιων πάρκων.

Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού και οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούν και βρίσκονται σε μεγάλες κινητοποιήσεις. Περιφερειακά, Δημοτικά και τοπικά συμβούλια συνεδριάζουν συνεχώς, περιβαλλοντικοί, καθώς και παραγωγικοί σύλλογοι (αγρότες, μελισσοκόμοι, ξενοδόχοι κ.α.), κινητοποιούνται και αντιστέκονται σε αυτή την επέλαση…

Γνωρίζετε το δίκτυο των 30 Δημάρχων που προσφεύγουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά των αδειοδοτήσεων της ΡΑΕ . Και μάλλον γνωρίζουμε όλοι, το ενδιαφέρον της «Europa Nostra» να θέσει υπό την προστασία της πέντε νησιά, «καθώς διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο αλλοίωσης του αιγαιοπελαγίτικου τοπίου», εξαιτίας της «άναρχης ανάπτυξης των αιολικών πάρκων» τόσο στα νησιά όσο και στην ενδοχώρα.

Το δε πολυεπίπεδο τοπίο τους βρίσκεται, σύμφωνα με την έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, «σε σοβαρό κίνδυνο». Στην ίδια έρευνα, αναφέρεται ότι «η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει τον στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συστήματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, χωρίς την εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε προστατευόμενες περιοχές.

Προφανώς η κυβέρνησή σας δεν είναι ικανή να προστατέψει την χώρα μας… Πάλι καλούνται οι «ξένες δυνάμεις» να μας «σώσουν»… Γιατί ο Νόμος 4685/2020 που νομοθέτησε η κυβέρνηση δεν προστατεύει πλέον ούτε τις περιοχές φυσικού κάλλους, ούτε τους αρχαιολογικούς-ιστορικούς τόπους ούτε καν τις προστατευόμενες περιοχές Natura!

Στην δική μου Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας, κύριε Πρόεδρε, η καταστροφή είναι μεγαλύτερη (συμβάλλει με το 38% περίπου της συνολικής εθνικής παραγωγής), λόγω της γειτνίασής της με την Αττική. Από την Νότια Εύβοια μέχρι τα ʼγραφα η πίεση είναι μεγάλη και οι πολίτες σε κινητοποιήσεις.

Συγκεκριμένα στη Βοιωτία τα βουνά μας, από τον Κιθαιρώνα μέχρι τον Ελικώνα, έχουν σπαρεί από ανεμογεννήτριες… Σε λίγο θα βλέπουμε περισσότερους ιστούς παρά έλατα! Κινδυνεύει με τις άδειες της ΡΑΕ ακόμη και ο Εθνικός Δρυμός του Παρνασσού, το Δελφικό τοπίο, η κοιλάδα των Μουσών κ.α.

Και δεν είναι μόνο τα βουνά μας που κινδυνεύουν… Κινδυνεύει, επίσης, η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, αφού η επέλαση συνεχίζεται με τα γιγάντια φωτοβολταϊκά πάρκα σε δασικές εκτάσεις – βοσκοτόπια σε περιοχές με μεγάλη βιοποικιλότητα και παραγωγή μελιού και σε αγροτικές εκτάσεις, ακόμη και σε γη υψηλής παραγωγικότητας!

Δεν είμαστε αντίθετοι στην πράσινη ενέργεια. Είμαστε υπέρ με κανόνες περιβαλλοντικής προστασίας. Είμαστε υπέρ κριτηρίων και κανόνων που ένας χωροταξικός σχεδιασμός ενσωματώνει. Είμαστε υπέρ της μικροπαραγωγής, των ενεργειακών κοινοτήτων, που θα αποδώσουν όφελος και στους κατοίκους αυτών των περιοχών της χώρας μας και που θα έχουν προστιθέμενη αξία στην οικονομία. Διαφορετικά, πρόκειται για ένα ξεπούλημα σε μεγάλα επενδυτικά συμφέροντα που δεν οδηγεί σε μία παραγωγική ανασυγκρότηση και δίκαιη ανάπτυξη που έχουμε ανάγκη.

Με αυτές τις σκέψεις, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα κλείσω λέγοντας ότι η Επιτροπή μας έχει ασχοληθεί και στην προηγούμενη περίοδο με αυτά τα θέματα και υπάρχουν σχετικές θέσεις-προτάσεις, επεξεργασίες. Δεν υπάρχουν, όμως, αντίστοιχες κυβερνητικές δεσμεύσεις για αλλαγή ή βελτίωση των πολιτικών της κι αυτό θα είναι το ζητούμενο, κύριε Πρόεδρε, και η πρόκληση για όλους μας.

Σας ευχαριστώ.»

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024