Πρώτη γιορτή Μανιταριού στον Αθανάσιο Διάκο

Για τους λάτρεις της φύσης αλλά και για αυτούς που θέλουν να εξερευνήσουν καινούργιες γευστικές εμπειρίες.

22 Ιουνίου 2021

του/της Newsroom

Η πρώτη γιορτή Μανιταριού στον Αθανάσιο Διάκο Φωκίδας είναι γεγονός.

Για τους λάτρεις της φύσης αλλά και για αυτούς που θέλουν να εξερευνήσουν καινούργιες γευστικές εμπειρίες.

Παρακάτω υπάρχουν αναλυτικά όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την συμμετοχή σας στην Γιορτή Μανιταριού.

Ενημερωτικό Δελτίο από την ΤΚ Αθανασίου Διάκου

Αγαπητοί φίλοι (μανιταροφιλοι )η στιγμή που όλοι περιμέναμε …μετά από ένα πολύμηνο δύσκολο διάστημα έφτασε ……Είστε έτοιμοι, λοιπόν, για Μανιταροεξόρμηση – Τρουφοκυνήγι – Σεμινάριο – Μανιταρομαγειρέματα στη φύση;

Η πρώτη μας Μανιταροεξόρμηση – Μανιταρογιορτή, μετά την καραντίνα και τον εγκλεισμό, θα πραγματοποιηθεί, 3 και 4 Ιουλίου, στην περιοχή των Βαρδουσίων . Μας περιμένει ένα όμορφο διήμερο στο χωριό Αθανάσιος Διάκος φωκιδας σε υψόμετρο 1.050 μ.!

Η Μανιταρογιορτή διοργανώνεται σε συνεργασία με τον ξενώνα «ΜΕΤΕΡΙΖΙ» & «HOTEL VARDOUSIA».

ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΜΑΣ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ:

1. Γευστικότατα μανιταρογεύματα, όπως κριθαρότο/ριζότο με άγρια μανιτάρια και τρούφα, μακαρονάδα με τρούφα και ομελέτα με άγρια μανιτάρια και τρούφα στην φυση .

2. Λαχειοφόρο με μανιταροκαλούδια (τα έσοδα θα διατεθούν για σκοπούς της Τοπικής Κοινότητας Αθανασίου Διάκου).

3. Σεμινάριο από τους Νεκτάριο Φιλιππόπουλο, Διονύση Κυβετό & Γιώργο Εμμανουήλ: Εισαγωγή στο μαγικό κόσμο των ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ. ΣΥΛΛΟΓΗ και αξιοποίηση των άγριων ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ και τρούφας ως εναλλακτικής δραστηριότητας και τρόπου ζωής.

4. Επίδειξη παρασκευής γλυκού και τουρσί άγριων μανιταριών.

5.Τρουφοκυνηγι & σεμινάριο (μαθαίνοντας όλα τα μυστικά για τα υπόγεια διαμάντια με εξειδικευμένο μας συνεργάτη Χρηστο Ζιαβρας που θα έρθει από Ήπειρο )

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΛΟΓΩ COVID-19

Εξαιτίας της συγκυρίας με τον κορωνοϊό που όλοι μας πλέον καλά γνωρίζουμε, θα παρακαλούσαμε όλους τους συμμετέχοντες να κάνουν το αντίστοιχο τεστ (σύμφωνα με τις διαδικασίες και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που έχουν καθοριστεί) πριν από την πραγματοποίηση της εκδρομής. Η ασφάλεια όλων μας είναι πολύ σημαντική, ώστε να απολαύσουμε τα μανιτάρια και τη φύση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο!

***Υπάρχει η δυνατότητα carpooling ή ενοικίασης αυτοκινήτου με πολύ χαμηλό κόστος (ενημερώστε μας για να σας βοηθήσουμε).

****Όπως είναι φυσικό, οι τοποθεσίες ενδέχεται να αλλάξουν, αναλόγως των περιστάσεων (κλιματικές, καρποφορίες, έκτακτα μέτρα λόγω κορωνοϊού κ.τ.λ.), ενώ σε τέτοια περίπτωση η ενημέρωση θα προσπαθήσουμε να προηγείται της μίας εβδομάδας.

***** Φέρτε το δικό σας σερβίτσιο από το σπίτι! Πιατάκι και μαχαιροπιρουνοκουταλάκι, και ποτήρι άμα θέλετε! Η ομάδα ζητά τη στήριξη καθενός στην προσπάθειά της να ελαττώσει τη χρήση του πλαστικού που προκύπτει για τις ανάγκες του πικνίκ και να αποτρέψει τη διασπορά του κορωνοϊού!

Με την καθοδήγηση και τις γνώσεις που προσφέρουν οι εκπαιδευτές της ομάδας, δημιουργούμε ένα υγιές και ασφαλές περιβάλλον γνώσης και διάδοσης της μανιταροφιλίας, μέσα στο οποίο μαθαίνουμε να εξασφαλίζουμε τα πολύτιμα άγρια μανιτάρια της ελληνικής υπαίθρου, πάντα με σεβασμό και αρμονία με την εποχικότητα, την αειφορία και την ασφάλεια του ανθρώπου και της φύσης.

Όλες οι εξορμήσεις περιλαμβάνουν:

Τα αγαπημένα μας σεμινάρια αναγνώρισης και συλλογής, από τους έμπειρους εκπαιδευτές της ομάδας μας.

Ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με τον κόσμο των άγριων μανιταριών και της τρούφας.

Yπαίθριο περίπατο σε πανέμορφα δάση και τοποθεσίες της ελληνικής υπαίθρου, σε απόσταση περίπου 2-3 ωρών από την Αθήνα.

Πικνίκ με κριθαρότο/ριζότο άγριων μανιταριών και ομελέτα με φρέσκια άγρια τρούφα.

Στιγμές αναψυχής και επανασύνδεσης με τη φύση και τον εαυτό μας.

Παρουσίαση μαγειρικής πρότασης ενός συγκεκριμένου υλικού, από τον σεφ της ομάδας.

Νέες εμπειρίες, εικόνες, συναισθήματα, ανθρώπους, γεύσεις, ικανότητες, γνώσεις και μονοπάτια!

====== ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ για ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ======

Καλό ζευγάρι παπούτσια για περπάτημα (ορειβατικά μποτάκια, αθλητικά)

Ψάθινο καλάθι για τα μανιτάρια, πινέλο και μαχαίρι

Βιβλίο-οδηγός αναγνώρισης μανιταριών (προαιρετικά)

Ένα μικρό σακίδιο για προσωπικά αντικείμενα στις πεζοπορίες

Παγούρι νερό

Ρούχα κατάλληλα για την εποχή και την εξόρμηση, όπως παντελόνι με τσέπες, φόρμα, κολάν, ζακέτα, fleece, γιλέκο, dry-fit ρούχα, ισοθερμικά, αδιάβροχο μπουφάν, γάντια, σκούφο, γκέτες κ.λπ. (για τον καιρό ενημερώνουμε αναλυτικά 1-2 ημέρες πριν από την εκδρομή)

Σνακ όπως σάντουιτς, σοκολάτες, μπάρες δημητριακών, παστέλια, ξηρούς καρπούς, μπισκότα, αποξηραμένα φρούτα, φρούτα

Μια αλλαξιά ρούχα και δεύτερο ζευγάρι παπούτσια σε περίπτωση που βραχούν

Μπατόν πεζοπορίας (προαιρετικά)

Καπέλο, αντηλιακό, γυαλιά ηλίου, μικρή πετσέτα

Χαρτομάντιλα

Φωτογραφική μηχανή

Όρεξη για περπάτημα και ψάξιμο

και καλή διάθεση!

Μικροί και μεγάλοι, άπειροι και έμπειροι, φυσιολάτρες και εξερευνητές, ελάτε να γνωρίσουμε σε βάθος τους θησαυρούς της φύσης και να καταστήσουμε την τροφοσυλλογή μία νοοτροπία και φιλοσοφία που μας ενώνει με τις αρχαίες καταβολές μας.

Ανυπομονούμε να βρεθούμε μαζί σου στην αγκαλιά της μαγευτικής και θεραπευτικής φύσης, που τόσο απλόχερα μας χαρίζει στιγμές ευτυχίας και μοναδικές εμπειρίες μανιταροκυνηγιών!

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΙΣ ΜΑΝΙΤΑΡΟΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ:

1. Περί προσωπικής ευθύνης κατανάλωσης:

Οποιαδήποτε γνώμη σχολιαστών/εκπαιδευτών για το είδος του μανιταριού και τον χαρακτηρισμό του ως εδώδιμου ή βρώσιμου δεν πρέπει σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση να εκλαμβάνεται ως ώθηση για κατανάλωσή του! Ο συλλέκτης/καταναλωτής φέρει την ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ευθύνη της κατανάλωσής του και η ομάδα ΜΑΝΙΤΑΡΟΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ και οι εκπαιδευτές της δε φέρουν καμία απολύτως ευθύνη.

2. Γενικοί όροι συμμετοχής σε προγράμματα υπαίθριων δραστηριοτήτων:

Οι δραστηριότητες της ομάδας ΜΑΝΙΤΑΡΟΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ είναι ανοιχτές για όλους. Καθένας μπορεί να πάρει μέρος σε αυτές, με μόνη προϋπόθεση την ψυχική και σωματική υγεία, τη διάθεση για συνεργασία με τους άλλους συμμετέχοντες και την τήρηση των οδηγιών και εντολών των εκπαιδευτών/συνοδών/ομαδαρχών. Για το λόγο αυτό, τα παιδιά είναι υποχρεωμένα να συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις των γονέων / συνοδών / εκπαιδευτών.

Παρά την τήρηση αυστηρών κανόνων ασφαλείας, την επιλογή των ασφαλέστερων διαδρομών, οι δραστηριότητες στη φύση εμπεριέχουν τον κίνδυνο ατυχήματος ή και θανάτου και η συμμετοχή σε αυτές προϋποθέτει την επίγνωση και αποδοχή του κινδύνου αυτού.

Οι ΜΑΝΙΤΑΡΟΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ, ως διοργανώτρια ομάδα, έχει την υποχρέωση να παρέχει τις πιο άρτιες και ασφαλείς συνθήκες, έμπειρους και εκπαιδευμένους εκπαιδευτές – συνοδούς – οδηγούς, που τηρούν τους κανόνες ασφαλείας που έχει ορίσει η ομάδα και η ευθύνη της περιορίζεται μόνο σε αυτά.

3. Αλλαγή προγράμματος από τις ΜΑΝΙΤΑΡΟΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ:

Η ομάδα Μανιταροεξορμήσεις διατηρεί το δικαίωμα να τροποποιήσει ή να ματαιώσει το πρόγραμμα πριν από την έναρξή του για λόγους ασφάλειας ή ανώτερης βίας (φυσικές καταστροφές, ακατάλληλες καιρικές συνθήκες, απεργίες και άλλες ανωμαλίες, χαμηλό επίπεδο συμμετεχόντων, καθυστερημένη καρποφορία κ.λπ.).

Σε περίπτωση ματαίωσης επιστρέφεται ολόκληρο το ποσό που έχει καταβληθεί.

Σε περίπτωση τροποποίησης, η ομάδα Μανιταροεξορμήσεις προτείνει ένα εναλλακτικό πρόγραμμα, το οποίο ανακοινώνεται το αργότερο μία εβδομάδα πριν από την εξόρμηση.

4. Αλλαγή προγράμματος από τους εκπαιδευτές – οδηγούς:

Οι εκπαιδευτές – οδηγοί της ομάδας Μανιταροεξορμήσεις έχουν υποχρέωση να πραγματοποιούν τις δράσεις σύμφωνα με τους κανόνες της κάθε δραστηριότητας και τους όρους ασφαλείας.

Γι’ αυτό οι εκπαιδευτές – οδηγοί της ομάδας έχουν το δικαίωμα, κατά την απόλυτη κρίση τους, να τροποποιήσουν ένα πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη και να εφαρμόσουν ένα εναλλακτικό πρόγραμμα, αν αυτό επιβάλλεται για λόγους ασφαλείας.

Τα τυχόν επιπλέον έξοδα επιβαρύνουν τους συμμετέχοντες και τυχόν αποχώρηση λόγω μη αποδοχής του εναλλακτικού προγράμματος δεν δημιουργεί λόγο αποζημίωσης.

Ακόμη, οι εκπαιδευτές της ομάδας ΜΑΝΙΤΑΡΟΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ έχουν το δικαίωμα να μην επιτρέψουν σε κάποιον από τους συμμετέχοντες να πάρει μέρος σε ένα τμήμα ή σε ολόκληρο το πρόγραμμα εάν με τη συμπεριφορά του θέτει σε κίνδυνο τον εαυτό του, την ομάδα, ή αν δεν τηρεί τους κανόνες και τις οδηγίες που του έχουν υποδειχθεί για την ορθή εκτέλεση της δράσης, χωρίς αυτό να δημιουργεί αιτία αποζημίωσης.

5. Φωτογράφηση / κινηματογράφηση συμμετεχόντων:

Κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων, οι συμμετέχοντες (ενήλικες – παιδιά) φωτογραφίζονται και κινηματογραφούνται. Το υλικό αυτό χρησιμοποιείται σε όλες τις προωθητικές ενέργειες των ΜΑΝΙΤΑΡΟΕΞΟΡΜΗΣΕΩΝ (έντυπα, ιστοσελίδα, social media κ.λπ.). Σε περίπτωση που δεν επιθυμείτε να εμφανίζεστε στο προωθητικό υλικό της ομάδας, παρακαλούμε να μας το γνωστοποιήσετε.

Κάθε συμμετέχων συναινεί στη συλλογή, καταχώριση και αποθήκευση των προσωπικών δεδομένων του που έχουν ζητηθεί, με σκοπό την άρτια παροχή υπηρεσίας από την ομάδα ΜΑΝΙΤΑΡΟΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ και την ενημέρωση για επόμενες οργανωμένες εκδρομές και δραστηριότητες. Όλα τα δεδομένα διατηρούνται με απόλυτη εχεμύθεια και ασφάλεια, ενώ κάθε συμμετέχων έχει τη δυνατότητα να ζητήσει άμεσα τη διακοπή συγκέντρωσης των προσωπικών δεδομένων του, καθώς και την οριστική διαγραφή όσων έχουν συγκεντρωθεί από τις ΜΑΝΙΤΑΡΟΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ.

6. Σεβασμός προς το περιβάλλον και ανάπτυξη / ενδυνάμωση οικολογικής συνείδησης:

-ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ- Με τη συμμετοχή σας συμφωνείτε στην τήρηση βασικών κανόνων για τη φιλική ως προς το περιβάλλον διεξαγωγή της δραστηριότητας και τη μείωση πιθανών αρνητικών επιδράσεων σε αυτό.

Ταξιδεύετε υπεύθυνα και διασφαλίζετε το μηδενικό οικολογικό αποτύπωμα σε οποιοδήποτε φυσικό περιβάλλον επισκεφθείτε.

Δείχνετε σεβασμό στη βιοποικιλότητα και σε οποιαδήποτε ευκαιρία βοηθάτε στην αποτροπή ή και αναστροφή αρνητικού αντίκτυπου στη φύση (π.χ. συλλογή ξεχασμένων σκουπιδιών από άλλους).

Ειδικά όταν βρίσκεστε εντός εθνικού δρυμού, απαγορεύεται η ρίψη οποιουδήποτε (οργανικού και μη) απορρίμματος.

Αποφεύγετε τη δημιουργία φωτιάς καθώς και τη ρίψη οποιοδήποτε αντικειμένου (τσιγάρο, σπίρτο, αναπτήρα κ.λπ.) που μπορεί να προκαλέσει φωτιά άμεσα ή σε δεύτερο χρόνο.

Η επίσκεψη στη φύση είναι για πολλούς μια ευκαιρία να απολαύσουν την ησυχία και την ομορφιά της φύσης. Γι’ αυτό σεβόμαστε τους υπόλοιπους ταξιδιώτες και τους φυσικούς κατοίκους της περιοχής (άγρια ζώα και ανθρώπους).

Κάθε δράση που διοργανώνουμε προσπαθεί να συμβάλει στην υποστήριξη των περιοχών μέσω της καλλιέργειας της νοοτροπίας, μιας τοπικής αειφόρου ανάπτυξης και οικολογικής συνείδησης που διέπει τα μέλη, τις δράσεις και τους σκοπούς της ομάδας Μανιταροεξορμήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

27 Μαρτίου 2024