Συνέδριο γονιμότητας: Αναβάλλεται επ’ αόριστον μετά το σάλο, κατέβηκε το σποτ και η σελίδα

Αναβάλλεται τελικά το συνέδριο γονιμότητας, μετά το σάλο που ξέσπασε στα social media, για την προβολή της γυναίκας μέσα από το σποτ της εκδήλωσης. Αποχώρησαν άρον άρον οι συμμετέχοντες. Κατέβηκε η ιστοσελίδα και το σποτ. Αναβάλλεται τελικά το συνέδριο γονιμότητας μετά το σάλο που ξέσπασε στα social media, για το σποτ της εκδήλωσης και τα […]

14 Ιουνίου 2021

του/της Newsroom

Αναβάλλεται τελικά το συνέδριο γονιμότητας, μετά το σάλο που ξέσπασε στα social media, για την προβολή της γυναίκας μέσα από το σποτ της εκδήλωσης. Αποχώρησαν άρον άρον οι συμμετέχοντες. Κατέβηκε η ιστοσελίδα και το σποτ.
Αναβάλλεται τελικά το συνέδριο γονιμότητας μετά το σάλο που ξέσπασε στα social media, για το σποτ της εκδήλωσης και τα πρότυπα που παρουσιάζει για τη σημερινή γυναίκα.

 

Ήδη έχει απενεργοποιηθεί η ιστοσελίδα του Συνεδρίου, το οποίο ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί από τις 2-4 Ιουλίου στα Ιωάννινα.

Σχεδόν όλοι οι επώνυμοι συμμετέχοντες αποκήρυξαν δημοσίως το χαρακτήρα και το περιεχόμενο του σποτ και διαχώρισαν τη θέση τους. Και η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, απέρυσε την αιγίδα της από το συνέδριο.

 

 

Παρόλ’ αυτά, σε ανάρτηση τους στα social media οι διοργανωτές τονίζουν πως σκοπός δεν ήταν να προσβάλουν τις γυναίκες ούτε να ενισχύσουν στερεοτυπικά πρότυπα, αλλά να ενημερώσουν όσες θέλουν να τεκνοποιήσουν ότι μετά από κάποια ηλικία μειώνεται η ικανότητα αυτή.

Την Κυριακή, ένας εκ των κεντρικών ομιλητών, ο γνωστός γυναικολόγος, Κώστας Πάντος, υποστήριξε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN πως το διαφημιστικό σποτ είναι μεν σκληρό, ωστόσο παρουσιάζει την ωμή αλήθεια. Τονίζοντας πως «το βίντεο δεν λέει ‘κάνε παιδιά’, αλλά ‘ενημερώσου’».

 

Όπως είπε ο κ. Πάντος, σκοπός της διαφήμισης δεν είναι να πείσει τις γυναίκες να κάνουν παιδιά ούτε να τις εκβιάσει.

Και περαιτέρω αναφέρθηκε στην ορμόνη της γονιμότητας, η οποία μειώνεται με την πάροδο της ηλικίας.

H δημοσιογράφος Κία Παπαδοπούλου, η οποία ήταν η εμπνεύστρια του σποτ, σε ανάρτηση της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τόνισε πως «αυτό το κείμενο έχει τη δική μου υπογραφή και καταθέτει ένα κομμάτι από την ψυχή μου. Γράφω όλα όσα έχω βιώσει στο πετσί μου επειδή έκανα το έγκλημα να είμαι 10 χρόνια παντρεμένη χωρίς να έχω κάνει παιδιά».

Αντιδράσεις από τον πολιτικό κόσμο

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε ανάρτηση του σχολιάζει πως , «η αυτοδιάθεση του σώματος των γυναικών είναι αδιαπραγμάτευτη. Χιλιάδες ενεργοί πολίτες αντέδρασαν και εξέθεσαν όσους στήριξαν μια δράση προσβλητική για τη γυναίκα. Οι υπουργοί που παραμένουν ομιλητές είναι έκθετοι στα μάτια των γυναικών και των ανδρών της χώρας μας».

 

 

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, έκανε λόγο για Μεσαίωνα, λέγοντας πως «οι γυναίκες επιλέγουμε αν και πότε θα γίνουμε μητέρες. Είναι δικαίωμά μας. Το δημογραφικό απαιτεί πολιτικές και πόρους από την Πολιτεία. Ας δεσμευτεί η Κυβέρνηση, αντί να στηρίζει προσπάθειες που μας γυρίζουν δεκαετίες πίσω».

 

 

Αποχώρησαν οι συμμετέχοντες

Μετά το σάλο που προκλήθηκε, επώνυμοι συμμετέχοντες, μεταξύ αυτών η Καίτη Γαρμπή και η Σταματίνα Τσιμτσιλή αποχώρησαν αφήνοντας αιχμές μέσω social media για το σποτ της εκδήλωσης.

Η Καίτη Γαρμπή μάλιστα αναφέρθηκε στο θέμα μέσα από μία ανάρτηση στον λογαριασμό της:

«Πριν από μερικές εβδομάδες μου ζητήθηκε από τον κύριο Κωνσταντίνο Πάντο, τον γυναικολόγο που με βοήθησε μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης να φέρω στον κόσμο το παιδί μου, να κάνω ένα βίντεο όπου θα απευθύνω πρόσκληση για το συνέδριο γονιμότητας. Επειδή του χρωστώ αιώνια ευγνωμοσύνη δέχτηκα αμέσως να το κάνω. Πριν λίγο όμως είδα το προωθητικό βίντεο και εξεπλάγην! Εδώ παρουσιάζουν τη γυναίκα σαν ένα κομμάτι μιας αναπαραγωγικής διαδικασίας χωρίς το δικαίωμα ελεύθερης βούλησης! ΝΤΡΟΠΗ! Δεν θα στήριζα ποτέ τέτοιες προσεγγίσεις και εννοείται πως εγώ και ο Διονύσης ΔΕΝ θα είμαστε εκεί!»

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024