Ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για το μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ «Οι Νομάδες των Αγράφων»

Ο σκηνοθέτης και παραγωγός Μπάμπης Τσούτσας σε συνεργασία με τον Αλέξανδρο Μποτό και την Γαλακτοβιομηχανία Ρούσσας, υπό την αιγίδα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αιγαίου, ξεκινούν τη δημιουργία του μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ για τη ζωή και την ιστορία των Σαρακατσαναίων.

14 Ιουνίου 2021

του/της Newsroom

Ο σκηνοθέτης και παραγωγός Μπάμπης Τσούτσας σε συνεργασία με τον Αλέξανδρο Μποτό και την Γαλακτοβιομηχανία Ρούσσας, υπό την αιγίδα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αιγαίου, ξεκινούν την δημιουργία του μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ για την ζωή και την ιστορία των Σαρακατσαναίων.

Έπειτα από μια μακροχρόνια πορεία 14 ετών η ομάδα του ντοκιμαντέρ μαζί με επιστημονικούς συνεργάτες, υποστηρικτές και φίλους από τα Άγραφα, ξεκινούν και πάλι την ανάπτυξη του ντοκιμαντέρ εξερευνώντας τη μακρά παράδοση, την καταγωγή, τα κοστούμια και τις ιστορίες του πολιτισμικού ίχνους των νομάδων. Οι Σαρακατσάνοι ανεβαίνουν κάθε άνοιξη στα βουνά των Αγράφων μαζί με τα κοπάδια τους, κάνουν “κονάκι”, βοσκούν και κάθε φθινόπωρο στη γιορτή του Αγίου Δημητρίου παίρνουν το δρόμο της επιστροφής προς τις πεδιάδες, προς τα “χειμαδιά”. Στη κοιλάδα της Λάκας, στα Άγραφα Ευρυτανίας, μια από τις τελευταίες μετακινούμενες οικογένειες ακολουθεί ασυμβίβαστη την πορεία των προγόνων της, ζώντας μακριά από τα αστικά κέντρα. Σύμφωνα με την ανθρωπολογική μελέτη του κ. Άρη Πουλιανού οι Σαρακατσάνοι είναι από τους πρώτους πληθυσμούς που κατοίκησαν στην Ευρώπη. Ωστόσο, η προφορική παράδοση, ο ιδιαίτερος πολιτισμός και πολλά από τα παραμύθια τους, που περιλαμβάνουν το ίχνος ολόκληρης την Ελληνικής ιστορίας, παραμένουν ακόμα «άγραφα».

Πηγή protothema.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

18 Απριλίου 2024