Άρχισαν οι τριήμερες εκδηλώσεις της ΕΕΕ UNESCO στην Καρυστία

Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη 21 Ιουλίου στην Αντιά

20 Ιουλίου 2021

του/της Newsroom

Από το Μπούρτζι της Παραλίας Καρύστου άνοιξαν τη Δευτέρα 19 Ιουλίου την αυλαία τους οι τριήμερες εκδηλώσεις που διοργανώνει η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO στη νότια Εύβοια έως και τις 21 Ιουλίου.

Οι εκδηλώσεις άνοιξαν με την φωτογραφική έκθεση με τα ελληνικά Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς που έχουν ενταχθεί στον Κατάλογο της UNESCO, την οποία εγκαινίασαν η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO Μαρία – Αικατερίνη Τζιτζικώστα και η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας Δρ Αγγελική Σίμωσι, παρουσία του Δημάρχου Καρύστου Λευτέρη Ροβιόλου.

Ως «ένα μοναδικό εργαλείο για την ευρύτερη ανάπτυξη κάθε περιοχής» χαρακτήρισε την αξιοποίηση του πολιτιστικού αποθέματος η κυρία Αικατερίνη Τζιτζικώστα, τονίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο μπορεί να δοθεί τεράστια ώθηση στο τουριστικό προϊόν και να προβληθεί η θετική εικόνα της σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ συνεχάρη τον project manager της Επιτροπής δρ Γιάννη Μανώλη για την πρωτοβουλία να φέρει την έκθεση στην Κάρυστο. «Δεν θα ήταν υπερβολή, εάν έλεγα ότι η Καρυστία είναι ένας τόπος προνομιούχος, με πολλά πλεονεκτήματα στον τομέα του πολιτισμού» είπε χαρακτηριστικά η κυρία Τζιτζικώστα και πρόσθεσε: «Είναι λοιπόν στο χέρι σας να επενδύσετε στον πολιτισμό, ώστε να δημιουργήσετε περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας τόσο στον πολιτισμό, όσο και στον τουρισμό».

Στην ιδιαίτερη σημασία που έχει η φιλοξενία της έκθεσης σε έναν τόσο εμβληματικό αρχαιολογικό χώρο της Καρυστίας αναφέρθηκε η δρ Αγγελική Σίμωσι, εκφράζοντας την ευχή να ενταχθεί σύντομα ένα μνημείο της Εύβοιας στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Η κυρία Σίμωσι παρουσίασε την δραστηριότητα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας κατά τη διάρκεια της θητείας της για την ανάδειξη νέων αρχαιολογικών χώρων στην ευρύτερη περιοχή της Καρυστίας, οι οποίοι θα γίνουν επισκέψιμοι για το κοινό.

Χαιρετίζοντας τα εγκαίνια της έκθεσης, ο κ. Λευτέρης Ραβιόλος εξέφρασε τη βούληση της δημοτικής αρχής να σταθεί δίπλα στο έργο της UNESCO, με στόχο την ευρύτερη συνεργασία για την ανάδειξη του πολιτισμού της  Καρύστου.

Τα εγκαίνια της έκθεσης τίμησαν με την παρουσία τους ο βουλευτής ΝΔ Θανάσης Ζεμπίλης, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Καρύστου Αναστάσιος Μίχας, η Περιφερειακή Σύμβουλος Άννα Καρύκα, ο Αιδεσιμότατος π. Πέτρος Κρίσιλιας κ.α.

Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν σήμερα Τρίτη 20 Ιουλίου και ώρα 19:30 στην παραλία Μαρμαρίου, όπου θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Μαρμαρίου αφιέρωμα στο καβοντορίτικο και αρβανίτικο τραγούδι και θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη 21 Ιουλίου στην Αντιά, με την ημερίδα για τη σφυριχτή γλώσσα, που θα διοργανωθεί σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο των Απανταχού Αντιωτών «Ο Αντιάς».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024