Εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες

Εκδήλωση με θέμα: «Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης – Για μια Ευρώπη πιο Συνεκτική», διοργάνωσε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, σε συνεργασία με το Γραφείο του Αν. Υπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για τα Ευρωπαϊκά Θέματα, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

1 Ιουλίου 2021

του/της Newsroom

Επετειακή εκδήλωση για να τιμήσει την ένταξη της Ελλάδας στις τότε Ευρωπαϊκές Οικονομικές Κοινότητες, διοργάνωσε 40 χρόνια μετά η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, στην έδρα της, στην «καρδιά της Ελλάδας».

Ρεπορτάζ: Παύλος Σφέτσας

Την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λαμιέων στο πλαίσιο του δημοσίου διαλόγου για το μέλλον της Ευρώπης, διοργάνωσε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σε συνεργασία με το Γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για τα Ευρωπαϊκά Θέματα, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος, Συμεών, και ο Δήμαρχος Λαμιέων, Θύμιος Καραΐσκος.

Ομιλίες απηύθυναν κατά σειρά οι Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Οικονομικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Αν. Υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τα Ευρωπαϊκά Θέματα, Φάνης Σπανός, Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, και Φωτεινή Ασδεράκη, Αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πειραιώς, κάτοχος της Έδρας Jean Monnet και Πρόεδρος της Διδακτορικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Ασφάλειας και Άμυνας.

Ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, με τον Μητροπολίτη Φθιώτιδας, Συμεών.

Στις ομιλίες τους τόνισαν μεταξύ άλλων:

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Αν. Υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τα Ευρωπαϊκά Θέματα: «Για εμάς το 2021 είναι μία χρονιά μεγάλων και υψηλών συμβολισμών. Πριν 200 χρόνια αποφασίσαμε να ξεκόψουμε από την καθ’ ημάς Ανατολή, να στραφούμε προς τα φιλελεύθερα κινήματα της Δυτικής Ευρώπης, να σεβαστούμε το κράτος δικαίου, να αποκτήσουμε θεσμούς μέσα από τους οποίους θέλαμε να πορευτούμε στο μέλλον. Πριν από 40 χρόνια αυτή η πορεία προς την Δύση και τις αξίες που αντιπροσώπευε κορυφώθηκε με την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή οικονομική κοινότητα, ως δέκατο μέλος. Μέσα από τα 40 χρόνια αυτής της πορείας μας, πολλές φορές αμφισβητήσαμε την Ευρώπη. Άλλωστε είναι και η επέτειος των έξι ετών από την κρίσιμη περίοδο του καλοκαιριού του 2015, όπου τότε θέσαμε τη χώρα μας ουσιαστικά μπροστά στον κίνδυνο να βγει όχι μόνο από τη ζώνη του ευρώ, αλλά ουσιαστικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ευτυχώς αυτό απεφεύχθη, αλλά ζήσαμε πολλές αμφισβητήσεις αλλά δεν παύσαμε ποτέ να πιστεύουμε ότι το μέλλον μας βρίσκεται στα πλαίσια της ενωμένης Ευρώπης.

Μιας Ευρώπης που δίνει τα δικαιώματα της ελεύθερης κυκλοφορίας ανθρώπων και εμπορευμάτων, που αυξάνει τους τρόπους και την ένταση του πολιτικού διαλόγου, μίας Ευρώπης που αν και δεν είχε ως κύριο αντικείμενο την αντιμετώπιση των υγειονομικών προκλήσεων, ήταν αυτή που στάθηκε όρθια στην υγειονομική πρόκληση της πανδημίας, καταστρώνοντας και το σχέδιο του ευρωπαϊκού εμβολιασμού, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα ανοίξουμε την αγορά μας, θα ανοίξουμε την ελεύθερη κυκλοφορία μας μετά την υιοθέτηση της πρότασης του Κυριάκου Μητσοτάκη για το ψηφιακό πιστοποιητικό το οποίο έγινε πράξη και από την 1η Ιουλίου ισχύει υποχρεωτικά για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας διαρκώς μεταλλασσόμενος οργανισμός. Είναι αλήθεια ότι το τελευταίο διάστημα η Ευρώπη έκανε θεωρώ πολύ μεγάλα βήματα, με κορυφαίο το μεγάλο Ταμείο Ανάκαμψης. Ήταν πάλι η Ελλάδα, πάλι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανάμεσα στους εννιά Πρωθυπουργούς που πρότειναν τη συγκρότηση ενός τέτοιου Ταμείου, την 25η Μαρτίου του 2020. Είχε μόλις ξεκινήσει το lockdown και εννιά Πρωθυπουργοί ζήτησαν να υπάρχει κάποια οικονομική αντίδραση από την πλευρά της Ευρώπης και καταλήξαμε σε αυτό το γενναίο πακέτο των 750 δις, το οποίο σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε προς τρεις κατευθύνσεις, την ψηφιακή μετάβαση της ΕΕ για να μη χάσει βηματισμό προς τις αναδυόμενες αγορές της Ανατολής και ιδίως την τεχνολογική εξέλιξη της Κίνας, την πράσινη ενέργεια ώστε να βρεθούμε στην πρωτοκαθεδρία της απεξάρτησής μας από τους υδρογονάνθρακες, αλλά και να προστατεύσουμε το περιβάλλον, και βέβαια να απαλύνουν τις πολύ σοβαρές επιπτώσεις που ενάμιση χρόνο το lockdown έχει φέρει στις οικονομίες μας. Με αυτούς τους τρεις στόχους μας έχουν θα πορευτούμε στο μέλλον και έχουμε για πρώτη φορά την Ευρώπη να μοιράζει δανεικά, για πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση βγαίνει στις αγορές δανείζεται στο όνομά της και μοιράζει αυτό το δανεισμό ανάλογα, στις χώρες μέλη χωρίς να επηρεάζει το προφίλ του χρέους μας.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τα Ευρωπαϊκά Θέματα, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με τον Μητροπολίτη Φθιώτιδας, Συμεών.

Για μας όμως η Ευρώπη δεν αποτέλεσε μόνο την οικονομική μας ασπίδα, ούτε μόνο το εργαλείο μέσα από το οποίο είδαμε τη ζωή μας να αλλάζει. Ερχόμενος και πάλι άλλη μία φορά στην περιοχή σας, πέρασα τις σήραγγες του Μαλιακού και σκέφτηκα πόσες ζωές χάθηκαν άδικα σε αυτόν τον δρόμο. Μεγάλα έργα στη χώρα μας δεν θα είχαν χρηματοδοτηθεί ποτέ, δεν θα είχαν εκπονηθεί και ολοκληρωθεί με κάποια συνέπεια, χωρίς τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της επιβολής συγκεκριμένων κανόνων και για τη διαφάνεια και την ποιότητα κατασκευής όλων αυτών των μεγάλων έργων υποδομής.

Η Ελλάδα συμμετέχει στην Ευρώπη ως πυλώνας του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Οι αρχές του αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού, οι αρχές διοίκησης του αρχαίου ρωμαϊκού πολιτισμού, οι αρχές του ανθρωπισμού του χριστιανισμού είναι αυτές που έχουν οικοδομήσει το σύγχρονο ευρωπαϊκό οικοδόμημα των αξιών. Εμείς πάντοτε πιστεύαμε στις αξίες μας, γι’ αυτό και βρεθήκαμε σε όλες τις μεγάλες και σκληρές μάχες του προηγούμενου αιώνα στη σωστή πλευρά της ιστορίας, μαχόμενοι για φιλελεύθερες αρχές, για δημοκρατία, μαχόμενοι για ειρήνη, όχι μόνο για το εθνικό μας συμφέρον, αλλά για τις ιδέες μας.

Παράλληλα η Ευρώπη για μας είναι και μία ασπίδα. Η περσινή ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά για τη χώρα μας, ζήσαμε πολλαπλές προκλήσεις. Ξεκίνησαν από την κήρυξη της γαλάζιας πατρίδας ως εθνική πολιτική της Τουρκίας το Νοέμβριο του 2019, συνεχίστηκε με την απόπειρα εργαλειοποίησης και εισβολής παράνομων μεταναστών από τον Έβρο και βέβαια κορυφώθηκε με την προκλητική συμπεριφορά και τα ερευνητικά σκάφη στο Αιγαίο και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Η Ευρώπη απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις στάθηκε αλληλέγγυα στην Ελλάδα. Είτε διατρανώνοντας στον Έβρο όλη η ευρωπαϊκή ηγεσία ότι αυτά είναι τα σύνορα της Ευρώπης και οφείλουμε να τα προστατεύουμε και η Ευρώπη βρίσκεται μαζί μου στις πολιτικές προστασίας των συνόρων, κάτι που δεν τολμήσανε να κάνουν στο παρελθόν αλλά και στην περίπτωση των ελληνοτουρκικών διαφορών που μετά από δύσκολες μάχες στα ευρωπαϊκά συμβούλια κατάφεραν να μεταβληθούν σε ευρωτουρκικές διαφορές και σήμερα το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ζητάει από την Τουρκία σημαντικά βήματα αποκλιμάκωσης στις μεταξύ μας σχέσεις, αποφυγή των προκλήσεων, επιστροφή στο τραπέζι του διαλόγου με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και βέβαια ζητάει και για την Κύπρο το σεβασμό των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Για μας λοιπόν, περισσότερο από άλλες χώρες, η Ευρώπη αποτελεί όχι μόνο το οικονομικό και ιδεολογικό καταφύγιο, αλλά και το καταφύγιο ασφαλείας και για αυτό είναι σημαντικό η μιζέρια που πολλές φορές εκφράζουμε για την ατολμία της Ευρώπης να υψώσει πιο δυνατά τη φωνή της, πρέπει να σκεφτόμαστε ότι τελικά η Ευρώπη είναι το σπίτι μας, είναι εκεί που διεκδικούμε για τη χώρα μας, αλλά πάνω απ’ όλα απαιτούμε να υπάρχει η στήριξη στα εθνικά μας δίκαια.

Σήμερα ανοίγουμε και επισήμως, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες τον διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης, αυτό το εγχείρημα που προσπαθούμε να δώσουμε φωνή στους πολίτες, αλλά προσπαθούμε πάνω από όλα να αγκαλιάσουμε τους νέους, γιατί εκεί που πάσχουμε είναι τελικά στη συμμετοχή των νέων με ισχυρή φωνή στα πολιτικά πράγματα. Πρέπει να ακούσουμε πολύ περισσότερο τις ανησυχίες της νέας γενιάς. Σήμερα μία από τις ανησυχίες που έχει η νέα γενιά είναι σίγουρα το θέμα της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης του πλανήτη και πρέπει να ακούσουμε ποιες είναι οι ιδέες τους για την Ευρώπη στην οποία θέλουν να ζήσουν. Η Ευρώπη των 27 και αύριο των 31, αν ολοκληρωθεί η διεύρυνση προς τα Δυτικά Βαλκάνια είναι ο χώρος κοινής ασφαλείας και ευημερίας, είναι ένας χώρος ελεύθερης κυκλοφορίας, ένας χώρος που πρέπει να ονειρευόμαστε ως ένα ισχυρό χώρο.

Η Ελλάδα ανοίγει έξι θεματικές ενότητες για αυτό τον διάλογο, μιλάμε για τη μετανάστευση ως πρόκληση, μιλάμε για την εξωτερική φωνή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το περιβάλλον, για την ψηφιακή μετάβαση, για την κλιματική αλλαγή, για την εμβάθυνση της ζώνης του ευρώ, για να αποκτήσει μεγαλύτερη ευελιξία και μεγαλύτερη προστασία απέναντι στις χώρες».

Ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, με τον Δήμαρχο Λεβαδεών, Γιάννη Ταγκαλέγκα.

Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Οικονομικών: «Όλοι μας έχουμε χρέος να κάνουμε έντιμο απολογισμό, αθόλωτο αναστοχασμό, και να σχεδιάσουμε την περαιτέρω πορεία μας προς το μέλλον με όραμα και λογισμό. Απολογισμό και αναστοχασμό για τα πολλά και σημαντικά που έγιναν από τη συμμετοχή μας στο ενιαίο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Αλλά και για τις χαμένες ευκαιρίες, για τα λάθη και τις παραλείψεις, τόσο από τη δική μας πλευρά όσο και από την πλευρά των εταίρων μας, κατά τις τέσσερις δεκαετίες της κοινής πορείας μας.

Από το δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’50, ενώ η Ελλάδα «έγλειφε» τις πληγές της από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και την κατάρα του εμφύλιου σπαραγμού, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, με όραμα, διορατικότητα, ορθολογισμό και αποφασιστικότητα, την προσανατόλισε προς την Ενοποιούμενη Ευρώπη. Επιλογή στρατηγικής σημασίας. Τότε, μαζί με το πρωτοφανές έργο της ανασυγκρότησης της χώρας, την οδήγησε ώστε να αρχίσει να σπάει τα δεσμά της εσωστρέφειας. Το 1967, η πορεία διεκόπη.

Μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής «ξανάπιασε» το νήμα. Με αμετακίνητο το στρατηγικό στόχο, με σχέδιο, ακεραιότητα, στιβαρότητα και το παγκόσμιο κύρος που τον διέκρινε, κατάφερε να ξεπεράσει τις ενδογενείς και εξωγενείς αντιστάσεις και δυσκολίες, και να εντάξει την Ελλάδα ως 10ο μέλος, πριν από 40 χρόνια, στην, τότε, Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ), λέγοντας ότι: «Από την 1η Ιανουαρίου του 1981, η Ελλάδα ξαναβρίσκει την θέση της στην Ευρώπη, έχοντας κοινά συμφέροντα και στόχους».

Πράγματι, έχει ισχυρά, κοινά συμφέροντα με τους Ευρωπαίους εταίρους, που εδράζονται σε ιστορικά, γεωγραφικά, γεωπολιτικά, γεωοικονομικά δεδομένα. Είναι αλήθεια ότι υπήρξαμε πάντοτε, από την εποχή των Θερμοπυλών, και είμαστε οι ακρίτες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Έχουμε δώσει από αιώνες αγώνες, αίμα και δάκρυα, για την ειρήνη, την ελευθερία, τη δημοκρατία, τις αξίες, και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Αυτά οφείλουν, όλοι, διαρκώς να τα θυμούνται. Προσδοκούμε και εργαζόμαστε για την εμπέδωση της ειρήνης στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο και την ενεργό αλληλεγγύη των εταίρων προς τα κράτη-μέλη έναντι των απειλών εξωγενών παραγόντων.

Σήμερα, οι Έλληνες ισχυροποιούμε τη χώρα μας, πολύπλευρα. Κερδίζουμε κύρος. Στις κατατάξεις μεταξύ των εταίρων, κερδίζουμε θέσεις. Έχουμε όμως, ακόμη, μεγάλες δυνατότητες περαιτέρω ενδυνάμωσης. Ενδυνάμωσης της χώρας μας, ως κοινωνικά και οικονομικά ανεπτυγμένου κράτους-μέλους, με διευρυμένο κύρος και ισχύ, και με πρωταγωνιστικό ρόλο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ενδυνάμωσης όμως και ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως πρότυπου, παγκοσμίως, χώρου ελευθερίας, ασφάλειας, δικαιοσύνης, κοινωνικής συνοχής και οικονομικής, πολιτικής και πολιτιστικής προόδου.

Στον διάβα των χρόνων, επιβεβαιώθηκε η κοινή στόχευση Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης για διατήρηση της ειρήνης και διασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή μας και σε ολόκληρη την Ευρώπη, σε συνδυασμό με την ενίσχυση των κοινωνικών, πολιτικών, οικονομικών, πολιτισμικών δεσμών και της συνοχής στο εσωτερικό της Ένωσης, τη διαμόρφωση κοινών θεσμικών οργάνων, τη δημιουργία της κοινής αγοράς και το καθοριστικής σημασίας επίτευγμα της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης – με το κοινό μας νόμισμα, το ευρώ.

Η ενιαία αγορά και, μετέπειτα, η ένταξη στον «σκληρό πυρήνα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Ευρωζώνη, συνέβαλε καθοριστικά στο άνοιγμα και στον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας. Αποτέλεσε, επίσης, «κλειδί» για τη σταθερότητα στις συναλλαγές και την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας.

Ωστόσο, το πιο απτό όφελος στο οικονομικό πεδίο από τη συμμετοχή της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι άλλο από τα πολύ σημαντικά κονδύλια των κοινοτικών ταμείων. Κονδύλια που ξεπερνούν τα 200 δισ. ευρώ, δηλαδή υπερβαίνουν το ΑΕΠ της χώρας μας. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο οι κοινοτικοί πόροι της Πολιτικής Συνοχής, για την περίοδο 1986-2020, ξεπέρασαν συνολικά τα 91 δισ. ευρώ. Και εάν προστεθεί η εθνική δημόσια συνεισφορά και η συνεισφορά από ιδιωτικούς πόρους, το συνολικό ποσό που διοχετεύτηκε στην ελληνική οικονομία την παραπάνω περίοδο αγγίζει τα 145 δισ. ευρώ, όπως προκύπτει από στοιχεία που περιλαμβάνονται σε πρόσφατη Έκθεση του ΟΟΣΑ.

Η ίδια Έκθεση αναδεικνύει τα μεσοπρόθεσμα πολλαπλασιαστικά οφέλη των συγχρηματοδοτούμενων – από ευρωπαϊκά κονδύλια – έργων και επενδύσεων. Ειδικότερα, μόνο από τα συγχρηματοδοτούμενα έργα και τις επενδύσεις της περιόδου 2009-2018, συνολικού ύψους 79 δισ. ευρώ, η σωρευτική αύξηση του ΑΕΠ που θα προκύψει, έως το 2023, εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 122 δισ. ευρώ (σε όρους αλυσωτών δεικτών όγκου με έτος αναφοράς το 2008).  Δηλαδή, κάθε 1 ευρώ ευρωπαϊκών κονδυλίων δίνει ώθηση κατά 1,55 ευρώ στο ΑΕΠ από το 2009 μέχρι το 2023.

Τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα της δεκαετίας του 1980 και των αρχών της δεκαετίας του 1990, η Κοινή Αγροτική Πολιτική, τα πέντε Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, Ταμείο Συνοχής, Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας), και ιδίως τα τρία Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης της περιόδου 1989-2006, και εν συνεχεία τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, λειτούργησαν ως ατμομηχανές μετασχηματισμού και μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας.

Συνέβαλαν σημαντικά στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και στη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων, στη βιώσιμη ανάπτυξη και στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, στην ψηφιακή σύγκλιση, στην αναζωογόνηση της περιφέρειας και, βεβαίως, στην κατασκευή μεγάλων έργων υποδομών.

Παρά τα μεγάλα οφέλη, η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας δεν ήταν πάντα ανοδική και ανέφελη, ούτε η αξιοποίηση των πόρων η βέλτιστη δυνατή. Σφάλματα και αστοχίες, σε συνδυασμό με χρόνιες δομικές και διαρθρωτικές αδυναμίες, λειτούργησαν ως τροχοπέδη στην υψηλότερη και αποτελεσματικότερη απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων. Ενώ οι ισχυρές αναταράξεις που προκάλεσε η παγκόσμια οικονομική κρίση στη χώρα μας, εξαιτίας χρόνιων εγχώριων παθογενειών στο αξιακό, στο θεσμικό, στο πολιτικό, στο κοινωνικό και στο οικονομικό πεδίο, καθώς και η συνακόλουθη εφαρμογή ασφυκτικών και ανελαστικών Προγραμμάτων Οικονομικής Πολιτικής, από το 2010, αποτέλεσαν μια μεγάλη δοκιμασία. Βεβαίως, στο σημείο αυτό πρέπει να αναφέρω ότι, όπως άλλωστε έχει αναγνωρισθεί εκτεταμένα και εκτός Ελλάδας, η κρίση βρήκε το εγχείρημα της οικονομικής και νομισματικής ενοποίησης δομικά και θεσμικά ημιτελές. Βρήκε τις οικονομίες της Ευρωζώνης με ένα διακρατικό «χάσμα» ανταγωνιστικότητας. Βρήκε όμως και τις ηγεσίες της Ευρωζώνης αδυνατούσες να διαχειριστούν τις συνέπειες της κρίσης. Στους κόλπους της κυριάρχησαν δογματισμοί, πρακτικές επιβολής, γεωγραφικοί διαχωρισμοί. Έτσι η Ευρώπη άργησε να καταλήξει σε μια συνολική, ρεαλιστική, συνεκτική λύση.

Σήμερα, η Ευρώπη, παρά τις όποιες αδυναμίες και καθυστερήσεις, λειτουργεί καλύτερα, ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά. Είναι γεγονός ότι, σε αντίθεση με τον τρόπο διαχείρισης της οικονομικής κρίσης πριν από μια δεκαετία, στην παρούσα κρίση τα κράτη-μέλη της και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί επέδειξαν – μέσα από συμβιβασμούς – γρηγορότερα αντανακλαστικά, μεγαλύτερη ευθύνη και περισσότερη αλληλεγγύη, λαμβάνοντας σημαντικές αποφάσεις. Ήρθησαν δημοσιονομικοί στόχοι και περιορισμοί. Έγινε πιο ευέλικτο το πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις και τις δημόσιες συμβάσεις. Ελήφθησαν μέτρα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που προσφέρουν μια ισχυρότατη δόση στήριξης στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Ενεργοποιήθηκε ένα πακέτο μέτρων, ύψους 540 δισ. ευρώ, για τη στήριξη εργαζομένων, επιχειρήσεων και κρατών. Υιοθετήθηκε το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 750 δισ. ευρώ.

Πλέον, η μεγάλη πρόκληση για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη είναι η ταχεία και αποτελεσματική αξιοποίηση των προαναφερθέντων εργαλείων, και ιδίως των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πόρων που, στην περίπτωση της Ελλάδας, ανέρχονται συνολικά στα 30,5 δισ. ευρώ. Στόχος μας είναι να τους αξιοποιήσουμε με όρους οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής ανταποδοτικότητας, μέσα από το ρεαλιστικά φιλόδοξο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που εγκρίθηκε πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σχέδιο εγχώριας ιδιοκτησίας, με ισχυρό μεταρρυθμιστικό, επενδυτικό και οικονομικό πρόσημο, που θα λειτουργήσει όχι μόνο ως εφαλτήριο ταχύτερης και ισχυρότερης ανάκαμψης μετά την υγειονομική κρίση, αλλά και ως μοχλός αλλαγής του οικονομικού υποδείγματος της χώρας, προς ένα πιο εξωστρεφές, ανταγωνιστικό, καινοτόμο, δίκαιο, έξυπνο και πράσινο παραγωγικό μοντέλο. Τα 173 έργα – μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις – που περιλαμβάνει το Σχέδιο «Ελλάδα 2.0» προβλέπεται να κινητοποιήσουν σημαντικές δυνάμεις και από τον ιδιωτικό τομέα, ενισχύοντας τις ιδιωτικές επενδύσεις και χρησιμοποιώντας, μεταξύ άλλων, τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

Επιπλέον, το Σχέδιο «Ελλάδα 2.0» λειτουργεί σε συνάφεια και συμπληρωματικά με το νέο Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης για την Προγραμματική Περίοδο 2021-2027, και τα τομεακά και περιφερειακά επιχειρησιακά του προγράμματα. Εάν αθροίσουμε τα εργαλεία αυτά, η αναλογία απολήψεων (εισροές) – αποδόσεων (εκροές/συνεισφορές) διαμορφώνεται σε 4,6/1. Με απλά λόγια, για κάθε 1 ευρώ που θα αποδίδουμε στην Ευρώπη, θα εισπράττουμε 4,6 ευρώ μέσω του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου και του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η συμπλήρωση 40 χρόνων από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα βρίσκει τη χώρα μας και την Ευρωπαϊκή Ένωση πιο ισχυρές, πιο αλληλέγγυες, πιο πλούσιες σε εμπειρίες από την κοινή πορεία, τις επιτυχίες, τις δοκιμασίες και τα λάθη που έγιναν σε αυτό το διάστημα. Ο απολογισμός είναι, αναμφίβολα, θετικός, δικαιώνοντας την οραματική, στρατηγική επιλογή του Κωνσταντίνου Καραμανλή να διασφαλίσει την προσχώρηση της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, με την πεποίθηση ότι «το μέλλον της Ευρώπης βρίσκεται στην ενοποίησή της, και το μέλλον της Ελλάδας βρίσκεται στην Ενωμένη Ευρώπη».

Τα οφέλη από τις τέσσερις δεκαετίες βηματισμού εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου είναι πολύ μεγαλύτερα από τα κόστη. Το παίγνιο αποδεικνύεται θετικού αθροίσματος. Πλέον, χρέος μας είναι να συμμετέχουμε ενεργά και δημιουργικά, στην περαιτέρω εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης, προασπίζοντας βεβαίως πάντα τα συμφέροντα της πατρίδας μας και των πολιτών της. Αυτό ακριβώς πράττει η σημερινή Κυβέρνηση, έχοντας ενισχύσει το κύρος και την αξιοπιστία της χώρας στα δύο χρόνια της θητείας της. Και αυτό θα συνεχίσει να πράττει».

Φάνης Σπανός, Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας: «Η συμπλήρωση 40 χρόνων από την ένταξη της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες μας θυμίζει τη λαμπρή όσο και ισχυρή πολιτική βούληση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που ενέταξε και τυπικά την πατρίδα μας στον φυσικό της χώρο, στη Δύση. Βρεθήκαμε δίπλα στη μεγαλύτερη κοινότητα ειρήνης, σταθερότητας, δημοκρατίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κοινωνικού κράτους. Βρεθήκαμε στο περιβάλλον της ελεύθερης αγοράς, της ελεύθερης κίνησης ανθρώπων, στην κοινότητα της διαρκούς πρόσβασης σε φθηνό χρήμα όπως το εργαλείο ανάπτυξης, είτε το αξιοποιήσαμε σωστά, είτε όχι.

Η συμπλήρωση 40 χρόνων θυμίζει τα αναρίθμητα αναπτυξιακά έργα και τις κοινωνικές δράσεις, που χρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θυμίζει, όμως, και την τεράστια διαχρονική υστέρηση σε πόρους για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, λόγω της γνωστής στατιστικής στρέβλωσης. Σε συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση, αποκαταστήσαμε την αδικία. Εξασφαλίσαμε για την Περιφέρειά μας, από το ΕΣΠΑ της νέας προγραμματικής περιόδου χρηματοδότηση 403.000.000€, υπερδιπλάσια της προηγούμενης περιόδου, με στόχο την ανάπτυξη και την κοινωνική της διάχυση στη Στερεά Ελλάδα.

Η Ευρώπη κατά καιρούς μας έχει στενοχωρήσει ή και απογοητεύσει. Κι εμείς αυτήν. Αλλά μας έχει ωφελήσει πολλαπλά. Γιατί ανήκουμε σε αυτήν και αυτή σε εμάς. Και είναι ευθύνη όλων μας, να μαχόμαστε για μια Ευρώπη πιο ισχυρή, πιο αλληλέγγυα, πιο συμπεριληπτική. Για μια Ευρώπη πιο συνεκτική. Για μια Ευρώπη που μας αξίζει».

Φωτεινή Ασδεράκη, Αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πειραιώς, κάτοχος της Έδρας Jean Monnet και Πρόεδρος της Διδακτορικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Ασφάλειας και Άμυνας: «Σε όλη μου τη ζωή διαβάζω, διδάσκω το ευρωπαϊκό εγχείρημα κι αυτό που συχνά μας διαφεύγει είναι ότι αυτό που πέτυχε το ευρωπαϊκό εγχείρημα είναι μια μακρά περίοδος ειρήνης. Η ΕΕ είναι ένα παιδί του πολέμου. Εξελίσσεται συνεχώς ως μια δυνάμει πολιτεία. Δεν έχουμε εμβαθύνει την ολοκλήρωση στον βαθμό που επιθυμούμε γιατί δεν επιθυμούμε όλοι την ίδια Ευρώπη. Ίσως να έχουμε και 27 διαφορετικές αντιλήψεις. Για πολλά χρόνια παλέψαμε με την αντίληψη που ανήκουμε. Τη Δύση τη συνδιαμορφώσαμε.

Λέμε η Ευρώπη να είναι κοντά στους πολίτες. Η αρχή της επικουρικότητας που βασίζεται στον Αριστοτέλη. Τα τρία όργανα της Ευρώπης λέμε ότι θα δημιουργήσουν αγορές πολιτών. Που βρίσκονταν αυτές; Στην αρχαία ελληνική δημοκρατία. Η επιλογή της Ελλάδας για την Ευρώπη δικαιώθηκε και για μένα ο Καραμανλής αποδείχτηκε οραματιστής ηγέτης για την επιλογή του ’59. Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που υπέβαλλε αίτηση ένταξης στις τότε Κοινότητες.

Μπορεί να παραπονιόμαστε για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, είδαμε όμως και στον Έβρο τους ηγέτες όλων των οργάνων να έρχονται και για πρώτη φορά τόσο περίτρανα εκδηλώθηκαν ευρωπαϊκά. Η εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών από κάποια τρίτη χώρα προς μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η αντίδρασή της ως μπλοκ που είναι, όπως θα πρέπει να αντιδρά κάθε φορά, απέτρεψε μία παρόμοια εργαλειοποίηση από τον Λουκασένκο που προσπάθησε να περάσει Ιρακινούς πρόσφυγες στη Λιθουανία. Αν αφήσουμε ως Ευρώπη πύλες ανοιχτές, τότε οι Δούρειοι Ίπποι θα μπουν και θα τη διαλύσουν.

Η Ελλάδα ισχυροποιήθηκε και στον οικονομικό τομέα, παρά τα προβλήματα. Η παραμονή στην Ευρωζώνη δικαιώθηκε, όπως και οι θυσίες του ελληνικού λαού, γιατί και το ευρώ αποδείχτηκε ένας παράγοντας που ισχυροποιεί τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη και παγκοσμίως. Οι πολιτικοί επιστήμονες μελετάμε το μέλλον της Ευρώπης. Γράφουμε ότι είναι αδύνατον να προχωρήσουμε και οι 27 μαζί. Είμαστε πολλοί, διαφορετικοί, δεν προχωρούμε με τις ίδιες ταχύτητες κι πιστεύουμε ότι θα υπάρξει ότι θα υπάρξει μια διαφοροποιημένη ολοκλήρωση. Ο πυρήνας της Ευρώπης θα είναι η Ευρωζώνη. Επομένως δεν υπάρχει άλλη επιλογή για την Ελλάδα».

Την εκδήλωση παρακολούθησε δια ζώσης ευάριθμο πλήθος κοινοβουλευτικών και αυτοδιοικητικών του α’ και του β’ βαθμού, εκπροσώπων παραγωγικών φορέων του τόπου και πολιτών, προκειμένου να τηρηθούν τα αναγκαία υγειονομικά πρωτόκολλα. Πολλοί περισσότεροι είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις ομιλίες μέσω του διαδικτύου, αλλά και να υποβάλλουν ερωτήσεις.

Στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λαμιέων, όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, φιλοξενήθηκε φωτογραφική έκθεση για τα 40 χρόνια συμμετοχής της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες, που περιλαμβάνει τους μεγάλους σταθμούς και τα κεντρικά πολιτικά πρόσωπα από την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας. Έκθεση, η οποία θα παρουσιαστεί σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας.

Η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά από τις επίσημες σελίδες στο Facebook του Υπουργείου Εξωτερικών, όπως και από την ιστοσελίδα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (pste.gov.gr).

Δείτε κι άλλες εικόνες:

Ο Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας, Γιώργος Κελαϊδίτης, με τον Δήμαρχο Λαμιέων, Θύμιο Καραΐσκο, υπό το βλέμμα του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου, Ηλία Σανίδα.

Ο Βουλευτής ΝΔ Φθιώτιδας, Γιώργος Κοτρωνιάς, με τον Πρόεδρο της ΠΕΔ Στερεάς και Δήμαρχο Καρπενησίου, Νίκο Σουλιώτη.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας, Θανάσης Καρακάντζας, με τον Δήμαρχο Λοκρών, Θανάση Ζεκεντέ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024