Ερώτηση για το Μπούρτζι Καρύστου από τον Θαν. Ζεμπίλη προς την Υπουργό Λ. Μενδώνη

Αίτημα να προχωρήσει άμεσα η έγκριση των μελετών αποκατάστασης από το ΚΑΣ

27 Ιουλίου 2021

του/της Newsroom

Με Ερώτησή του προς την Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη, ο Βουλευτής Ευβοίας κ. Θανάσης Ζεμπίλης ζητάει να προχωρήσει άμεσα η έγκριση των μελετών αποκατάστασης από το ΚΑΣ και η χρηματοδότηση για την υλοποίηση των εργασιών στο Μπούρτζι Καρύστου. Η Ερώτηση του Βουλευτή Ευβοίας έχει ως εξής:

«Το Μπούρτζι της Καρύστου κατασκευάστηκε το 1.350 μ.χ. από τους Ενετούς και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της ευρύτερης περιοχής της Καρυστίας. Είναι διώροφο εξαγωνικού σχήματος με πολλές πολεμίστρες και 24 μπουκαπόρτες περιβόλου. Αποτελεί ένα από τα σημαντικά αξιοθέατα για τουριστικές και πολιτιστικές διαδρομές στην περιοχή. Το φρούριο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες διατίθεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας για την έκθεση εικαστικών έργων.

Είχα την ευκαιρία πρόσφατα, με αφορμή έκθεση φωτογραφίας με τα 18 Ελληνικά Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς που έχουν ενταχθεί στο Διεθνή Κατάλογο της Ανθρωπότητας της UNESCO, που διοργάνωσε η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, να επισκεφτώ το Μνημείο. Κατά την επίσκεψη μου, διαπίστωσα ότι το Μπούρτζι Καρύστου σώζεται μεν ακέραιο, χρήζει όμως παρεμβάσεων αποκατάστασης, ώστε να διατηρηθεί και να συνεχίσει να φιλοξενεί εικαστικές εκθέσεις και πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής.

Από ενημέρωση που έλαβα από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας, το σύνολο των μελετών του κάστρου είναι έτοιμο και εκκρεμεί η κατά νόμο γνωμοδότηση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ώστε να εγκριθούν οι μελέτες και έπειτα να περάσουμε στο στάδιο εφαρμογής της αποκατάστασης.

Είναι πολύ σημαντικό για την διάσωση του Φρουρίου Καρύστου να εγκριθούν σύντομα οι μελέτες και να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση υλοποίησης του έργου, προκειμένου να διατηρηθεί το Μνημείο και να μην διατρέχουν κίνδυνο οι επισκέπτες του από την πτώση δομικών υλικών.

Βάσει των ανωτέρω, ερωτάται η κυρία Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, προκειμένου να επισπευστεί η έγκριση των μελετών και να εξασφαλιστεί, ακολούθως,  η χρηματοδότηση για την υλοποίηση των εργασιών αποκατάστασης;».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024