Γιώτα Πούλου: «Να απαλλαγούμε το συντομότερο από αυτή την κυβέρνηση»

Στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Βοιωτία με ευθύνη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας αναφέρεται η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώτα Πούλου, σε συνέντευξή της στα «ΣΤΕΡΕΑ ΝΕΑ».

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Εκτύπωση

Η κα Πούλου μιλά για την «αποψίλωση» των χρηματοπιστωτικών καταστημάτων στην επαρχία και συγκεκριμένα το κλείσιμο του  υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στην Αλίαρτο, τις επαναλαμβανόμενες πυρκαγιές και την εγκληματικότητα στη Βοιωτία, την απορρύπανση του Ασωπού και τα προβλήματα στο Εσπερινό ΕΠΑΛ Λιβαδειάς, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμά της στους πολίτες.

Συνέντευξη: Τζωρτζίνα Καραντενίζη

Το φλέγον θέμα των ημερών στη Βοιωτία είναι το κλείσιμο του  υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στην Αλίαρτο, το οποίο ήταν και το μοναδικό που εξυπηρετούσε την ευρύτερη περιοχή. Παρατηρείται μια γενικότερη «αποψίλωση» των χρηματοπιστωτικών καταστημάτων στην επαρχία με αποτέλεσμα τη δυσχέρεια στην εξυπηρέτηση των πολιτών. Πως μπορεί να λυθεί αυτό το ζήτημα;

Πράγματι, η αναστάτωση που προκάλεσαν στην τοπική κοινωνία οι πληροφορίες για το κλείσιμο του μοναδικού τραπεζικού υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στον Δήμο Αλιάρτου – Θεσπιέων είναι μεγάλη και απόλυτα δικαιολογημένη. Αν οι πληροφορίες αυτές επαληθευτούν, 11.000 συμπολίτες μας –αγρότες, έμποροι, ελεύθεροι επαγγελματίες, συνταξιούχοι– δεν θα μπορούν να εξυπηρετούνται πλέον εντός του Δήμου τους, αλλά θα είναι αναγκασμένοι να μετακινούνται, εν μέσω μάλιστα πανδημίας, δεκάδες χιλιόμετρα μέχρι τη Λιβαδειά ή τη Θήβα για τις τραπεζικές συναλλαγές τους. Δυστυχώς, η «αποψίλωση» της Βοιωτίας από απαραίτητες υπηρεσίες για την κοινωνία και την οικονομία δεν περιορίζεται στις τράπεζες. Τα τελευταία δύο χρόνια, με ξεκάθαρη ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, το φαινόμενο είναι γενικευμένο.

Μετά τη διάλυση του δικτύου των ΕΛΤΑ, που καταργούνται ή συγχωνεύονται δημιουργώντας προβλήματα ακόμη και στη διανομή των συντάξεων, την κατάργηση ΚΕΠ σε έδρες καποδιστριακών Δήμων, όπως στη Δομβραίνα και την χωρίς σχέδιο συστέγαση και των υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ, όπως στην περίπτωση της Θήβας και την αποδυνάμωση του ΕΦΚΑ Οινοφύτων, μπαίνει τώρα λουκέτο και στα τελευταία υποκαταστήματα τραπεζών που απέμειναν στις έδρες των μικρών και μεσαίων Δήμων πανελλαδικά. Η ταλαιπωρία των πολιτών λόγω των μετακινήσεων είναι απίστευτη. Αν προστεθεί επίσης το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων περιοχών από συγκοινωνίες, λόγω περιορισμού ή και πλήρους διακοπής των δρομολογίων ΚΤΕΛ, αναρωτιόμαστε πως αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση την ποιότητα της καθημερινότητας των πολιτών και μάλιστα εν μέσω πανδημίας. Έχω αναδείξει όλα αυτά τα προβλήματα με παρεμβάσεις μου στη Βουλή και με Ερωτήσεις προς τους αρμόδιους Υπουργούς και έχω εργαστεί μαζί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να ανατραπούν αυτοί οι σχεδιασμοί.

Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να πιέσει τη διοίκηση της τράπεζας για να διατηρηθεί το υποκατάστημα στην Αλίαρτο, όπως έγινε και στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Το τραπεζικό σύστημα πρέπει να εξυπηρετεί τις ανάγκες της κοινωνίας και της πραγματικής οικονομίας και όχι να απομυζά διαρκώς τον κρατικό προϋπολογισμό για να δανειοδοτεί τους εκλεκτούς της κυβέρνησης ή ακόμη και το ίδιο το κυβερνόν κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, που χρωστάει πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ!

Οι επαναλαμβανόμενες πυρκαγιές στη Βοιωτία τον προηγούμενο μήνα έχουν κάνει τους πολίτες να ανησυχούν για τις περιουσίες, αλλά και για την ίδια τους τη ζωή. Που θεωρείτε ότι εντοπίζεται το πρόβλημα και ποιες λύσεις μπορούν να υπάρξουν;

Το απαράδεκτο φαινόμενο των επαναλαμβανόμενων πυρκαγιών, στα ίδια σημεία, που ξεσπούν με διαφορά λίγων ημερών, δείχνει πρώτα και κύρια το έλλειμμα στρατηγικής της Πολιτικής Προστασίας. Η ευθύνη της κυβέρνησης και του κ. Χαρδαλιά προσωπικά είναι μεγάλη. Υποσχέθηκαν την αναδιάρθρωση της Πολιτικής Προστασίας, αλλάζοντας το νομικό πλαίσιο και ένα χρόνο μετά δεν έχουν καν εκδώσει τις εφαρμοστικές Υπουργικές Αποφάσεις. Οπότε, ο νέος νόμος εφαρμόζεται κατά το κυβερνητικό δοκούν και φυσικά στο σκέλος των «αγαπημένων» τους απευθείας αναθέσεων. Όμως καμία οργάνωση δεν επιχειρήθηκε με πρόσχημα την πανδημία, η οποία κι αυτή εργαλειοποιείται άλλοτε ως ευκαιρία και άλλοτε ως περιοριστική συνθήκη.

Χωρίς ολιστικό σχεδιασμό, χωρίς σοβαρό πρόγραμμα πρόληψης, δεν είναι να απορεί κανείς που το 2020 είχαμε τις περισσότερες δασικές πυρκαγιές της δεκαετίας, ενώ το 2021 καταγράφηκαν πάνω από 1400 πυρκαγιές μέχρι τα τέλη Απριλίου, δηλαδή πριν ακόμη ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος. Ούτε, βέβαια, μας εκπλήσσει το ότι μέσα στον Μάιο είχαμε την μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά της τελευταίας δεκαετίας. Μιλάω φυσικά για την πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη που κατέκαψε 72 χιλιάδες στρέμματα, περιοχής NATURA, από τα οποία οι 52 χιλιάδες ήταν παρθένο δάσος.

Στη Βοιωτία η υποστελέχωση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών έχει οδηγήσει σε άνιση και ανορθολογική κατανομή του προσωπικού. Η κυβέρνηση αντί να προσλάβει προσωπικό για τις πρόσθετες ανάγκες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Αεροπορίας Τανάγρας λόγω των RAFALE, μετακίνησε είκοσι υπαλλήλους από τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες του Νομού, συμβάλλοντας στην μεγαλύτερη αποδυνάμωσή τους. Οι Υπηρεσίες καλύπτουν οριακά τις βάρδιες στην περιοχή ευθύνης τους.

Χρειάζονται προσλήψεις στο Πυροσβεστικό Σώμα, αλλά και ενίσχυση της δυνατότητας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να συμμετέχει στην πυρόσβεση. Ας μην ξεχνάμε ότι αυτή είναι συνήθως η πρώτη που βρίσκεται στο πεδίο της πυρκαγιάς. Δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν την βοηθάει ούτε με εξοπλισμό – σκαπτικά μηχανήματα- αλλά ούτε και με εξειδικευμένο προσωπικό.

Η εγκληματικότητα στη Θήβα αλλά και στις γύρω περιοχές έχει γίνει ανεξέλεγκτη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο πρόσφατος ξυλοδαρμός από ομάδα Ρομά δύο υπαλλήλων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι οποίοι έτυχε να περνάνε από την γέφυρα του «τρόμου». Πως μπορεί να δοθεί λύση επιτέλους στην παραβατικότητα;

Το πολύ προβεβλημένο σλόγκαν της κυβέρνησης «νόμος και τάξη» είναι ένα επικοινωνιακό τρικ χωρίς καμία προστιθέμενη αξία στην ασφάλεια των πολιτών. Οι επιδόσεις της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, του κύματος παραβατικότητας με αλλεπάλληλα  κρούσματα διαρρήξεων σε σπίτια και επιχειρήσεις, αλλά και με έξαρση στις κλοπές στην ύπαιθρο, είναι ανησυχητικές.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης φρόντισε να προσλάβει χιλιάδες Ειδικούς Φρουρούς, χωρίς ουσιαστική εκπαίδευση, αλλά εγκατέλειψε στην τύχη τους τις Αστυνομικές Διευθύνσεις της περιφέρειας. Οι λιγοστοί αστυνομικοί επιβλέπουν την τήρηση των υγειονομικών μέτρων, ενώ ταυτόχρονα παλεύουν να προστατεύσουν σπίτια, επιχειρήσεις, δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές.

Ειδικά στη Βοιωτία η έλλειψη επαρκούς αστυνομικού προσωπικού έχει οδηγήσει στην έξαρση των φαινομένων αυτών. Η συνολική δύναμη έχει περιοριστεί στα 180 άτομα για όλη τη Βοιωτία και όλο αυτό το διάστημα ασχολείται κυρίως με το ζήτημα της τήρησης των μέτρων κατά του COVID-19, με αποτέλεσμα η ουσιαστική αστυνόμευση και η προστασία των πολιτών να παραμένει ζητούμενο.

Η κυβέρνηση διαφημίζει συνεχώς την πρόσληψη Ειδικών Φρουρών και την προμήθεια περιπολικών, αλλά ο πολίτης δεν αισθάνεται πιο ασφαλής – ειδικά στην περιφέρεια. Πού είναι αυτοί οι Ειδικοί Φρουροί; Πού είναι αυτά τα περιπολικά; Μονόδρομος για την πραγματική προστασία του πολίτη είναι η ουσιαστική ενίσχυση της αστυνομίας με εκπαιδευμένο προσωπικό και κατάλληλο εξοπλισμό, αλλά και η εφαρμογή πολιτικών που θα βγάλουν τις ευάλωτες ομάδες από το περιθώριο και την παραβατικότητα.

Ένα θέμα που απασχολεί πολλά χρόνια την περιοχή είναι η απορρύπανση του Ασωπού. Ποια είναι η ενδεδειγμένη λύση για σας και τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκειά της διακυβέρνησής του στην κατεύθυνση αυτή;

Ο μόνος ενδεδειγμένος επιστημονικά τρόπος είναι η ολιστική αντιμετώπιση του θέματος. Μία μελέτη δηλαδή Ολοκληρωμένων Χωρικών Επεμβάσεων (ΟΧΕ) που εγκρίθηκε ήδη από των Ιανουάριο του 2019. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έβαλε ως πρώτη προτεραιότητα την επίλυση αυτού του μακροχρόνιου προβλήματος, της διαμόρφωσης δηλαδή ενός σύγχρονου Βιομηχανικού Πάρκου, στη θέση της πιο υποβαθμισμένης άτυπης και άναρχης βιομηχανικής συγκέντρωσης 1000 περίπου βιομηχανιών και βιοτεχνιών στη χώρα μας, που είχε ως αποτέλεσμα και την ρύπανση του Ασωπού. Επίσπευσε την έγκριση όλων των απαιτούμενων μελετών μέσω του Υπουργείου Περιβάλλοντος και χρηματοδότησε πρόδρομα έργα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) μέσω του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Ταυτόχρονα και μέχρι την ολοκλήρωση του έργου κρίθηκε αναγκαία η λειτουργία δύο Παρατηρητηρίων Περιβάλλοντος και Υγείας. Τρία χρόνια μετά διαπιστώνεται μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των έργων, ενώ ο Δήμαρχος Τανάγρας, κ. Β. Περγάλιας, αναζητά απεγνωσμένα με έγγραφά του στα αρμόδια Υπουργεία, τα Παρατηρητήρια που έχουν «εξαφανιστεί».

Οι αρχαιολογικοί χώροι τις Βοιωτίας είναι πάρα πολλοί, με χαρακτηριστικά παραδείγματα το Μουσείο της Θήβας και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Χαιρώνειας. Ποιες είναι οι προτάσεις σας για την αξιοποίηση και την ανάδειξη των αρχαιολογικών αυτών χώρων;

Η Βοιωτία, πράγματι, είναι προικισμένη με περιοχές φυσικού κάλλους, σπάνιο αρχαιολογικό και ιστορικό πλούτο, διάσπαρτο παντού. Με σπουδαία μνημεία από όλες τις ιστορικές περιόδους που συνυπάρχουν αρμονικά με το φυσικό περιβάλλον. Ας αναφέρουμε ενδεικτικά τη Μονή του Οσίου Λουκά, την Κοιλάδα των Ελικωνίων Μουσών, το αρχαιολογικό πάρκο και το θέατρο του Ορχομενού, τη Χαιρώνεια, τους τάφους των Μινύων στο Προσήλιο, το καταλανικό κάστρο της Λιβαδειάς και την περιοχή των νερών της Έρκυνας. Και βέβαια, πλάι σε αυτούς τους αρχαιολογικούς χώρους υπάρχουν και τα σημαντικά μουσεία της Θήβας και της Χαιρώνειας, που μπορούν να αποτελέσουν προορισμούς πολιτιστικού τουρισμού.

Γιατί αυτό ακριβώς το μοντέλο, του περιηγητικού πολιτιστικού τουρισμού, πρέπει να στηρίξει η Πολιτεία στη Στερεά Ελλάδα και φυσικά στη Βοιωτία. Με σοβαρές  επενδύσεις στις υποδομές των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων, με την ενοποίησή τους και την δημιουργία τουριστικών διαδρομών, ώστε να αναδειχθούν περισσότερο και να μπορούν να δεχτούν σημαντικούς αριθμούς επισκεπτών.

Αλλά δυστυχώς η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αδιαφορεί προκλητικά. Οι αρχαιολογικοί χώροι σε ολόκληρη τη χώρα έχουν ανοίξει από τον Μάιο αλλά τα αναψυκτήριά τους ήταν κλειστά μέχρι και πριν μερικές μέρες, με αποτέλεσμα οι επισκέπτες να υπομένουν τους καύσωνες, χωρίς να μπορούν να αγοράσουν ένα μπουκάλι νερό! Πως λοιπόν να είμαστε αισιόδοξοι για την ανάδειξη των μνημείων της Περιφέρειάς μας, όταν ακόμη και εμβληματικοί αρχαιολογικοί χώροι, διεθνούς ακτινοβολίας, όπως οι Δελφοί, αντιμετωπίζουν τόσα προβλήματα; Όταν δεν έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες για την προστασία των επισκεπτών από τις κατολισθήσεις; Όταν οι εργασίες της αναστήλωσης του αρχαίου θεάτρου έχουν βαλτώσει;

Ποια προβλήματα παρουσιάζονται στο Εσπερινό ΕΠΑΛ Λιβαδειάς και ποιες είναι οι δικές σας προτάσεις για την επίλυσή τους;

Είναι εδώ και αρκετό καιρό προφανές ότι στο τιμόνι του Υπουργείου Παιδείας βρίσκεται μία Υπουργός που έχει κυριολεκτικά στοχοποιήσει τη δημόσια εκπαίδευση. Μια Υπουργός που λειτουργεί περισσότερο ως μεσάζοντας των ιδιωτικών συμφερόντων που διψούν για πελατεία. Γι’ αυτό εξάλλου προώθησε, μέσα στην πανδημία, αλλαγή στον τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια, ώστε να κόψει τον δρόμο τουλάχιστον 25.000 υποψηφίων προς το πανεπιστήμιο.

Η απαξίωση της επαγγελματικής εκπαίδευσης εντάσσεται σε αυτήν ακριβώς τη λογική. Στα επαγγελματικά λύκεια ολόκληρης της χώρας περικόπτονται ολοένα και περισσότερες ειδικότητες εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς. Είπαμε, τα ιδιωτικά συμφέροντα διψούν για πελάτες και εκεί ακριβώς θα απευθυνθούν οι μαθητές που δεν μπορούν να σπουδάσουν στα δημόσια ΕΠΑΛ αυτό που θέλουν, αυτό που τους ταιριάζει.

Έτσι και στην περίπτωση του Εσπερινού ΕΠΑΛ Λιβαδειάς. Ενώ 28 μαθητές και μαθήτριες ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν τις ειδικότητες του «Τεχνικού Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων, Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών» και του «Τεχνικού Οχημάτων», το Υπουργείο αρνήθηκε να τις συμπεριλάβει στο πρόγραμμα του σχολείου. Και να πει κανείς ότι αυτό θα επιβάρυνε τον κρατικό προϋπολογισμό; Όχι. Το προσωπικό υπάρχει και είναι διαθέσιμο καθώς και ο εργαστηριακός εξοπλισμός. Γι’ αυτό εξάλλου ο Σύλλογος των Καθηγητών και η Διεύθυνση του ΕΠΑΛ στηρίζει το αίτημα των μαθητών. Το Υπουργείο όμως τους προτείνει, αν θέλουν να τις παρακολουθήσουν, να πηγαινοέρχονται καθημερινά 50 χιλιόμετρα μέχρι το ΕΠΑΛ της Αλιάρτου. Και φυσικά γνωρίζει ότι αυτό είναι αδύνατο για ανθρώπους που εργάζονται και συνδυάζουν τις σπουδές με τη βιοπάλη. Με Ερώτηση που κατέθεσα στη Βουλή προσπάθησα να αναδείξω το πρόβλημα και περιμένουμε την απάντηση της αρμόδιας Υπουργού.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκε η Προγραμματική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, όπου συζητήθηκαν οι κεντρικές προγραμματικές θέσεις, η στρατηγική και η ανασύνταξη του κόμματος. Ζήτημα για το κόμμα σας αποτελεί η διεύρυνση. Πως μπορεί αυτή να επιτευχθεί όταν στη Συνδιάσκεψη λάμβαναν μέρος μόνο εγγεγραμμένα μέλη στα Μητρώα και όχι απλοί πολίτες;

Φθάσαμε στη συνδιάσκεψη μέσα από μία διαδικασία διαλόγου με κοινωνικούς, παραγωγικούς φορείς και πολίτες. Συμμετείχαν 2.500 εκπρόσωποι από όλη την Ελλάδα, που μετά από πλατιά συζήτηση, διαμόρφωσαν ένα κείμενο προγραμματικών θέσεων του κόμματος. Σε αυτή τη δημιουργική διαδικασία ανταλλαγής ιδεών, επιχειρημάτων και προτάσεων, καταλήξαμε με σύνθεση των απόψεων, απόδειξη ότι ψηφίστηκαν σχεδόν ομόφωνα. Το επόμενο βήμα είναι τα προγραμματικά μας κείμενα να τεθούν ξανά σε πλατιά διαβούλευση με τη κοινωνία, για να πάρουν την τελική τους μορφή. Η διαφορά μας από τα άλλα κόμματα είναι ότι εμείς ακολουθούμε την μέθοδο της συνδιαμόρφωσης του προγράμματός μας με την κοινωνία και δεν το αναθέτουμε σε επιτροπές τεχνοκρατών, ειδικών και επικοινωνιολόγων.

Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στους πολίτες μέσω της εφημερίδας μας;

Να ξεπεράσουμε την υγειονομική κρίση, να ξαναπάρουμε τη ζωή στα χέρια μας και να απαλλαγούμε το συντομότερο από αυτή την κυβέρνηση που καταστρέφει τη χώρα μας.

* Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα μας «ΣΤΕΡΕΑ ΝΕΑ» το Σάββατο 10 Ιουλίου 2021.

Η κα Πούλου μιλά για την «αποψίλωση» των χρηματοπιστωτικών καταστημάτων στην επαρχία και συγκεκριμένα το κλείσιμο του  υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στην Αλίαρτο, τις επαναλαμβανόμενες πυρκαγιές και την εγκληματικότητα στη Βοιωτία, την απορρύπανση του Ασωπού και τα προβλήματα στο Εσπερινό ΕΠΑΛ Λιβαδειάς, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμά της στους πολίτες.

Συνέντευξη: Τζωρτζίνα Καραντενίζη

Το φλέγον θέμα των ημερών στη Βοιωτία είναι το κλείσιμο του  υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στην Αλίαρτο, το οποίο ήταν και το μοναδικό που εξυπηρετούσε την ευρύτερη περιοχή. Παρατηρείται μια γενικότερη «αποψίλωση» των χρηματοπιστωτικών καταστημάτων στην επαρχία με αποτέλεσμα τη δυσχέρεια στην εξυπηρέτηση των πολιτών. Πως μπορεί να λυθεί αυτό το ζήτημα;

Πράγματι, η αναστάτωση που προκάλεσαν στην τοπική κοινωνία οι πληροφορίες για το κλείσιμο του μοναδικού τραπεζικού υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στον Δήμο Αλιάρτου – Θεσπιέων είναι μεγάλη και απόλυτα δικαιολογημένη. Αν οι πληροφορίες αυτές επαληθευτούν, 11.000 συμπολίτες μας –αγρότες, έμποροι, ελεύθεροι επαγγελματίες, συνταξιούχοι– δεν θα μπορούν να εξυπηρετούνται πλέον εντός του Δήμου τους, αλλά θα είναι αναγκασμένοι να μετακινούνται, εν μέσω μάλιστα πανδημίας, δεκάδες χιλιόμετρα μέχρι τη Λιβαδειά ή τη Θήβα για τις τραπεζικές συναλλαγές τους. Δυστυχώς, η «αποψίλωση» της Βοιωτίας από απαραίτητες υπηρεσίες για την κοινωνία και την οικονομία δεν περιορίζεται στις τράπεζες. Τα τελευταία δύο χρόνια, με ξεκάθαρη ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, το φαινόμενο είναι γενικευμένο.

Μετά τη διάλυση του δικτύου των ΕΛΤΑ, που καταργούνται ή συγχωνεύονται δημιουργώντας προβλήματα ακόμη και στη διανομή των συντάξεων, την κατάργηση ΚΕΠ σε έδρες καποδιστριακών Δήμων, όπως στη Δομβραίνα και την χωρίς σχέδιο συστέγαση και των υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ, όπως στην περίπτωση της Θήβας και την αποδυνάμωση του ΕΦΚΑ Οινοφύτων, μπαίνει τώρα λουκέτο και στα τελευταία υποκαταστήματα τραπεζών που απέμειναν στις έδρες των μικρών και μεσαίων Δήμων πανελλαδικά. Η ταλαιπωρία των πολιτών λόγω των μετακινήσεων είναι απίστευτη. Αν προστεθεί επίσης το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων περιοχών από συγκοινωνίες, λόγω περιορισμού ή και πλήρους διακοπής των δρομολογίων ΚΤΕΛ, αναρωτιόμαστε πως αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση την ποιότητα της καθημερινότητας των πολιτών και μάλιστα εν μέσω πανδημίας. Έχω αναδείξει όλα αυτά τα προβλήματα με παρεμβάσεις μου στη Βουλή και με Ερωτήσεις προς τους αρμόδιους Υπουργούς και έχω εργαστεί μαζί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να ανατραπούν αυτοί οι σχεδιασμοί.

Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να πιέσει τη διοίκηση της τράπεζας για να διατηρηθεί το υποκατάστημα στην Αλίαρτο, όπως έγινε και στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Το τραπεζικό σύστημα πρέπει να εξυπηρετεί τις ανάγκες της κοινωνίας και της πραγματικής οικονομίας και όχι να απομυζά διαρκώς τον κρατικό προϋπολογισμό για να δανειοδοτεί τους εκλεκτούς της κυβέρνησης ή ακόμη και το ίδιο το κυβερνόν κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, που χρωστάει πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ!

Οι επαναλαμβανόμενες πυρκαγιές στη Βοιωτία τον προηγούμενο μήνα έχουν κάνει τους πολίτες να ανησυχούν για τις περιουσίες, αλλά και για την ίδια τους τη ζωή. Που θεωρείτε ότι εντοπίζεται το πρόβλημα και ποιες λύσεις μπορούν να υπάρξουν;

Το απαράδεκτο φαινόμενο των επαναλαμβανόμενων πυρκαγιών, στα ίδια σημεία, που ξεσπούν με διαφορά λίγων ημερών, δείχνει πρώτα και κύρια το έλλειμμα στρατηγικής της Πολιτικής Προστασίας. Η ευθύνη της κυβέρνησης και του κ. Χαρδαλιά προσωπικά είναι μεγάλη. Υποσχέθηκαν την αναδιάρθρωση της Πολιτικής Προστασίας, αλλάζοντας το νομικό πλαίσιο και ένα χρόνο μετά δεν έχουν καν εκδώσει τις εφαρμοστικές Υπουργικές Αποφάσεις. Οπότε, ο νέος νόμος εφαρμόζεται κατά το κυβερνητικό δοκούν και φυσικά στο σκέλος των «αγαπημένων» τους απευθείας αναθέσεων. Όμως καμία οργάνωση δεν επιχειρήθηκε με πρόσχημα την πανδημία, η οποία κι αυτή εργαλειοποιείται άλλοτε ως ευκαιρία και άλλοτε ως περιοριστική συνθήκη.

Χωρίς ολιστικό σχεδιασμό, χωρίς σοβαρό πρόγραμμα πρόληψης, δεν είναι να απορεί κανείς που το 2020 είχαμε τις περισσότερες δασικές πυρκαγιές της δεκαετίας, ενώ το 2021 καταγράφηκαν πάνω από 1400 πυρκαγιές μέχρι τα τέλη Απριλίου, δηλαδή πριν ακόμη ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος. Ούτε, βέβαια, μας εκπλήσσει το ότι μέσα στον Μάιο είχαμε την μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά της τελευταίας δεκαετίας. Μιλάω φυσικά για την πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη που κατέκαψε 72 χιλιάδες στρέμματα, περιοχής NATURA, από τα οποία οι 52 χιλιάδες ήταν παρθένο δάσος.

Στη Βοιωτία η υποστελέχωση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών έχει οδηγήσει σε άνιση και ανορθολογική κατανομή του προσωπικού. Η κυβέρνηση αντί να προσλάβει προσωπικό για τις πρόσθετες ανάγκες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Αεροπορίας Τανάγρας λόγω των RAFALE, μετακίνησε είκοσι υπαλλήλους από τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες του Νομού, συμβάλλοντας στην μεγαλύτερη αποδυνάμωσή τους. Οι Υπηρεσίες καλύπτουν οριακά τις βάρδιες στην περιοχή ευθύνης τους.

Χρειάζονται προσλήψεις στο Πυροσβεστικό Σώμα, αλλά και ενίσχυση της δυνατότητας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να συμμετέχει στην πυρόσβεση. Ας μην ξεχνάμε ότι αυτή είναι συνήθως η πρώτη που βρίσκεται στο πεδίο της πυρκαγιάς. Δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν την βοηθάει ούτε με εξοπλισμό – σκαπτικά μηχανήματα- αλλά ούτε και με εξειδικευμένο προσωπικό.

Η εγκληματικότητα στη Θήβα αλλά και στις γύρω περιοχές έχει γίνει ανεξέλεγκτη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο πρόσφατος ξυλοδαρμός από ομάδα Ρομά δύο υπαλλήλων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι οποίοι έτυχε να περνάνε από την γέφυρα του «τρόμου». Πως μπορεί να δοθεί λύση επιτέλους στην παραβατικότητα;

Το πολύ προβεβλημένο σλόγκαν της κυβέρνησης «νόμος και τάξη» είναι ένα επικοινωνιακό τρικ χωρίς καμία προστιθέμενη αξία στην ασφάλεια των πολιτών. Οι επιδόσεις της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, του κύματος παραβατικότητας με αλλεπάλληλα  κρούσματα διαρρήξεων σε σπίτια και επιχειρήσεις, αλλά και με έξαρση στις κλοπές στην ύπαιθρο, είναι ανησυχητικές.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης φρόντισε να προσλάβει χιλιάδες Ειδικούς Φρουρούς, χωρίς ουσιαστική εκπαίδευση, αλλά εγκατέλειψε στην τύχη τους τις Αστυνομικές Διευθύνσεις της περιφέρειας. Οι λιγοστοί αστυνομικοί επιβλέπουν την τήρηση των υγειονομικών μέτρων, ενώ ταυτόχρονα παλεύουν να προστατεύσουν σπίτια, επιχειρήσεις, δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές.

Ειδικά στη Βοιωτία η έλλειψη επαρκούς αστυνομικού προσωπικού έχει οδηγήσει στην έξαρση των φαινομένων αυτών. Η συνολική δύναμη έχει περιοριστεί στα 180 άτομα για όλη τη Βοιωτία και όλο αυτό το διάστημα ασχολείται κυρίως με το ζήτημα της τήρησης των μέτρων κατά του COVID-19, με αποτέλεσμα η ουσιαστική αστυνόμευση και η προστασία των πολιτών να παραμένει ζητούμενο.

Η κυβέρνηση διαφημίζει συνεχώς την πρόσληψη Ειδικών Φρουρών και την προμήθεια περιπολικών, αλλά ο πολίτης δεν αισθάνεται πιο ασφαλής – ειδικά στην περιφέρεια. Πού είναι αυτοί οι Ειδικοί Φρουροί; Πού είναι αυτά τα περιπολικά; Μονόδρομος για την πραγματική προστασία του πολίτη είναι η ουσιαστική ενίσχυση της αστυνομίας με εκπαιδευμένο προσωπικό και κατάλληλο εξοπλισμό, αλλά και η εφαρμογή πολιτικών που θα βγάλουν τις ευάλωτες ομάδες από το περιθώριο και την παραβατικότητα.

Ένα θέμα που απασχολεί πολλά χρόνια την περιοχή είναι η απορρύπανση του Ασωπού. Ποια είναι η ενδεδειγμένη λύση για σας και τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκειά της διακυβέρνησής του στην κατεύθυνση αυτή;

Ο μόνος ενδεδειγμένος επιστημονικά τρόπος είναι η ολιστική αντιμετώπιση του θέματος. Μία μελέτη δηλαδή Ολοκληρωμένων Χωρικών Επεμβάσεων (ΟΧΕ) που εγκρίθηκε ήδη από των Ιανουάριο του 2019. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έβαλε ως πρώτη προτεραιότητα την επίλυση αυτού του μακροχρόνιου προβλήματος, της διαμόρφωσης δηλαδή ενός σύγχρονου Βιομηχανικού Πάρκου, στη θέση της πιο υποβαθμισμένης άτυπης και άναρχης βιομηχανικής συγκέντρωσης 1000 περίπου βιομηχανιών και βιοτεχνιών στη χώρα μας, που είχε ως αποτέλεσμα και την ρύπανση του Ασωπού. Επίσπευσε την έγκριση όλων των απαιτούμενων μελετών μέσω του Υπουργείου Περιβάλλοντος και χρηματοδότησε πρόδρομα έργα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) μέσω του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Ταυτόχρονα και μέχρι την ολοκλήρωση του έργου κρίθηκε αναγκαία η λειτουργία δύο Παρατηρητηρίων Περιβάλλοντος και Υγείας. Τρία χρόνια μετά διαπιστώνεται μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των έργων, ενώ ο Δήμαρχος Τανάγρας, κ. Β. Περγάλιας, αναζητά απεγνωσμένα με έγγραφά του στα αρμόδια Υπουργεία, τα Παρατηρητήρια που έχουν «εξαφανιστεί».

Οι αρχαιολογικοί χώροι τις Βοιωτίας είναι πάρα πολλοί, με χαρακτηριστικά παραδείγματα το Μουσείο της Θήβας και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Χαιρώνειας. Ποιες είναι οι προτάσεις σας για την αξιοποίηση και την ανάδειξη των αρχαιολογικών αυτών χώρων;

Η Βοιωτία, πράγματι, είναι προικισμένη με περιοχές φυσικού κάλλους, σπάνιο αρχαιολογικό και ιστορικό πλούτο, διάσπαρτο παντού. Με σπουδαία μνημεία από όλες τις ιστορικές περιόδους που συνυπάρχουν αρμονικά με το φυσικό περιβάλλον. Ας αναφέρουμε ενδεικτικά τη Μονή του Οσίου Λουκά, την Κοιλάδα των Ελικωνίων Μουσών, το αρχαιολογικό πάρκο και το θέατρο του Ορχομενού, τη Χαιρώνεια, τους τάφους των Μινύων στο Προσήλιο, το καταλανικό κάστρο της Λιβαδειάς και την περιοχή των νερών της Έρκυνας. Και βέβαια, πλάι σε αυτούς τους αρχαιολογικούς χώρους υπάρχουν και τα σημαντικά μουσεία της Θήβας και της Χαιρώνειας, που μπορούν να αποτελέσουν προορισμούς πολιτιστικού τουρισμού.

Γιατί αυτό ακριβώς το μοντέλο, του περιηγητικού πολιτιστικού τουρισμού, πρέπει να στηρίξει η Πολιτεία στη Στερεά Ελλάδα και φυσικά στη Βοιωτία. Με σοβαρές  επενδύσεις στις υποδομές των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων, με την ενοποίησή τους και την δημιουργία τουριστικών διαδρομών, ώστε να αναδειχθούν περισσότερο και να μπορούν να δεχτούν σημαντικούς αριθμούς επισκεπτών.

Αλλά δυστυχώς η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αδιαφορεί προκλητικά. Οι αρχαιολογικοί χώροι σε ολόκληρη τη χώρα έχουν ανοίξει από τον Μάιο αλλά τα αναψυκτήριά τους ήταν κλειστά μέχρι και πριν μερικές μέρες, με αποτέλεσμα οι επισκέπτες να υπομένουν τους καύσωνες, χωρίς να μπορούν να αγοράσουν ένα μπουκάλι νερό! Πως λοιπόν να είμαστε αισιόδοξοι για την ανάδειξη των μνημείων της Περιφέρειάς μας, όταν ακόμη και εμβληματικοί αρχαιολογικοί χώροι, διεθνούς ακτινοβολίας, όπως οι Δελφοί, αντιμετωπίζουν τόσα προβλήματα; Όταν δεν έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες για την προστασία των επισκεπτών από τις κατολισθήσεις; Όταν οι εργασίες της αναστήλωσης του αρχαίου θεάτρου έχουν βαλτώσει;

Ποια προβλήματα παρουσιάζονται στο Εσπερινό ΕΠΑΛ Λιβαδειάς και ποιες είναι οι δικές σας προτάσεις για την επίλυσή τους;

Είναι εδώ και αρκετό καιρό προφανές ότι στο τιμόνι του Υπουργείου Παιδείας βρίσκεται μία Υπουργός που έχει κυριολεκτικά στοχοποιήσει τη δημόσια εκπαίδευση. Μια Υπουργός που λειτουργεί περισσότερο ως μεσάζοντας των ιδιωτικών συμφερόντων που διψούν για πελατεία. Γι’ αυτό εξάλλου προώθησε, μέσα στην πανδημία, αλλαγή στον τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια, ώστε να κόψει τον δρόμο τουλάχιστον 25.000 υποψηφίων προς το πανεπιστήμιο.

Η απαξίωση της επαγγελματικής εκπαίδευσης εντάσσεται σε αυτήν ακριβώς τη λογική. Στα επαγγελματικά λύκεια ολόκληρης της χώρας περικόπτονται ολοένα και περισσότερες ειδικότητες εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς. Είπαμε, τα ιδιωτικά συμφέροντα διψούν για πελάτες και εκεί ακριβώς θα απευθυνθούν οι μαθητές που δεν μπορούν να σπουδάσουν στα δημόσια ΕΠΑΛ αυτό που θέλουν, αυτό που τους ταιριάζει.

Έτσι και στην περίπτωση του Εσπερινού ΕΠΑΛ Λιβαδειάς. Ενώ 28 μαθητές και μαθήτριες ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν τις ειδικότητες του «Τεχνικού Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων, Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών» και του «Τεχνικού Οχημάτων», το Υπουργείο αρνήθηκε να τις συμπεριλάβει στο πρόγραμμα του σχολείου. Και να πει κανείς ότι αυτό θα επιβάρυνε τον κρατικό προϋπολογισμό; Όχι. Το προσωπικό υπάρχει και είναι διαθέσιμο καθώς και ο εργαστηριακός εξοπλισμός. Γι’ αυτό εξάλλου ο Σύλλογος των Καθηγητών και η Διεύθυνση του ΕΠΑΛ στηρίζει το αίτημα των μαθητών. Το Υπουργείο όμως τους προτείνει, αν θέλουν να τις παρακολουθήσουν, να πηγαινοέρχονται καθημερινά 50 χιλιόμετρα μέχρι το ΕΠΑΛ της Αλιάρτου. Και φυσικά γνωρίζει ότι αυτό είναι αδύνατο για ανθρώπους που εργάζονται και συνδυάζουν τις σπουδές με τη βιοπάλη. Με Ερώτηση που κατέθεσα στη Βουλή προσπάθησα να αναδείξω το πρόβλημα και περιμένουμε την απάντηση της αρμόδιας Υπουργού.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκε η Προγραμματική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, όπου συζητήθηκαν οι κεντρικές προγραμματικές θέσεις, η στρατηγική και η ανασύνταξη του κόμματος. Ζήτημα για το κόμμα σας αποτελεί η διεύρυνση. Πως μπορεί αυτή να επιτευχθεί όταν στη Συνδιάσκεψη λάμβαναν μέρος μόνο εγγεγραμμένα μέλη στα Μητρώα και όχι απλοί πολίτες;

Φθάσαμε στη συνδιάσκεψη μέσα από μία διαδικασία διαλόγου με κοινωνικούς, παραγωγικούς φορείς και πολίτες. Συμμετείχαν 2.500 εκπρόσωποι από όλη την Ελλάδα, που μετά από πλατιά συζήτηση, διαμόρφωσαν ένα κείμενο προγραμματικών θέσεων του κόμματος. Σε αυτή τη δημιουργική διαδικασία ανταλλαγής ιδεών, επιχειρημάτων και προτάσεων, καταλήξαμε με σύνθεση των απόψεων, απόδειξη ότι ψηφίστηκαν σχεδόν ομόφωνα. Το επόμενο βήμα είναι τα προγραμματικά μας κείμενα να τεθούν ξανά σε πλατιά διαβούλευση με τη κοινωνία, για να πάρουν την τελική τους μορφή. Η διαφορά μας από τα άλλα κόμματα είναι ότι εμείς ακολουθούμε την μέθοδο της συνδιαμόρφωσης του προγράμματός μας με την κοινωνία και δεν το αναθέτουμε σε επιτροπές τεχνοκρατών, ειδικών και επικοινωνιολόγων.

Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στους πολίτες μέσω της εφημερίδας μας;

Να ξεπεράσουμε την υγειονομική κρίση, να ξαναπάρουμε τη ζωή στα χέρια μας και να απαλλαγούμε το συντομότερο από αυτή την κυβέρνηση που καταστρέφει τη χώρα μας.

* Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα μας «ΣΤΕΡΕΑ ΝΕΑ» το Σάββατο 10 Ιουλίου 2021.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ