Η συνέντευξη της Αρ. Πελώνη στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ»

Στους δημοσιογράφους Γιάννη Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα

7 Ιουλίου 2021

του/της Newsroom

Για τα μέτρα στους χώρους ψυχαγωγίας

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες αφορούν τις υπηρεσίες ψυχαγωγίας. Κρίθηκαν απαραίτητα, καθώς, όπως προέκυψε από την ιχνηλάτηση, πολλά κρούσματα προέρχονταν από τις συγκεκριμένες δραστηριότητες. Είναι μία τάση που είδαμε τις τελευταίες ημέρες. Όπως είδαμε, επίσης, ότι ο μέσος όρος των κρουσμάτων είναι περίπου στα 27 έτη.

Ανακοινώθηκε ένα πλαίσιο αυστηρών κυρώσεων για χώρους ψυχαγωγίας που δεν τηρούν  τα μέτρα. Τα μέτρα για καθήμενους ισχύουν για όλους τους χώρους, εστίαση, μπαρ, κέντρα διασκέδασης. Για τα μικρότερα καταστήματα μέχρι 200 τ.μ. το πρόστιμο στην πρώτη παράβαση, είναι 2.000 ευρώ και επτά ημέρες αναστολή λειτουργίας, από την επόμενη κιόλας ημέρα. Στα 200 τ.μ. και άνω είναι 5.000 ευρώ το πρόστιμο και επτά ημέρες αναστολή. Σε περίπτωση υποτροπής, είναι ενιαίο πρόστιμο 10.000 ευρώ και δεκαπέντε ημέρες αναστολή. Και σε τρίτη, αν υπάρξει, είναι αφαίρεση αδείας. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι δεν έχουμε τελειώσει. Είναι κατανοητή, προφανώς, η ανάγκη για διασκέδαση, ωστόσο έχουμε μία μετάλλαξη που μεταδίδεται ραγδαία. Και θα επαναλάβω ότι όποιος είναι ανεμβολίαστος, κινδυνεύει. Ο καθένας από εμάς, μπορεί με τη συμπεριφορά του, να προστατεύει τον εαυτό του και τους άλλους. Οι ανεμβολίαστοι είναι και αναμεταδότες. Δεν πρέπει να το ξεχνάμε.

Για τους εμβολιασμούς

Πρέπει να πείσουμε με όλους τους τρόπους τους συμπολίτες μας, που είναι ακόμα δύσπιστοι απέναντι στο εμβόλιο, ότι πρέπει να εμβολιαστούν, ότι αυτή είναι η ασπίδα τους απέναντι στο ιό. Υπήρξε τη Δευτέρα μία διευρυμένη σύσκεψη του Πρωθυπουργού με εκπροσώπους και των Περιφερειών και των Δήμων. Προχωρούμε στοχευμένα και με τη βοήθεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι  Δήμαρχοι είναι πάντα πιο κοντά στις τοπικές κοινωνίες και αναγνωρίζουν ιδιαιτερότητες.

Υπάρχουν άνθρωποι που φοβούνται, άνθρωποι που ενδεχομένως περίμεναν να δουν τα παραδείγματα διπλανών τους για να προχωρήσουν στο εμβολιασμό τους.

Πολιτεία, Εκκλησία,  Τοπική Αυτοδιοίκηση και Κοινωνία των Πολιτών πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη να ενισχύσουμε τον εμβολιασμό. Τα στοιχεία είναι συντριπτικά υπέρ της αποτελεσματικότητας των εμβολίων. Είναι συντριπτικά υπέρ της αποτροπής βαριάς νόσησης. Το 99% διασωληνώσεων, και δυστυχώς θανάτων του τριμήνου Απριλίου, Μαΐου, Ιουνίου,  αφορούσε ανθρώπους που ήταν ανεμβολίαστοι.

Χθες, ξεκίνησαν τα πρώτα κινητά συνεργεία να εμβολιάζουν στην Κρήτη. Είπαμε ότι θα πάμε και σε πιο απομονωμένες περιοχές  για να ενθαρρύνουμε ενδεχομένως ανθρώπους που ίσως να ήταν διστακτικοί. Υπήρξε πολύ θετική ανταπόκριση  και η συμμετοχή ήταν υψηλότερη του αναμενόμενου. Σημειώνω, επίσης,  ότι χθες κλείστηκαν 51.000 νέα ραντεβού, γεγονός που συνιστά ένα πάρα πολύ καλό δείγμα ότι οι πολίτες ανταποκρίνονται.

Δεν είναι στόχος να είμαστε για πάντα κλειστοί. Στόχος μας είναι η επαναφορά στην κανονικότητα. Έχουμε επανέλθει ήδη με το άνοιγμα του μεγαλύτερου μέρους της οικονομίας. Δεν πρέπει να ξαναπάμε σε τέτοιου τύπου μέτρα, ακριβώς, επειδή το εμβόλιο πλέον είναι διαθέσιμο σε όλους. Σημειακές παρεμβάσεις, αν χρειαστεί, μπορεί να γίνουν. Η οικονομία και η κοινωνία πρέπει να μείνουν ανοιχτές. Το όπλο μας είναι το εμβόλιο. Δωρεάν, εύκολο, προσβάσιμο σε όλους και ασφαλές.

Για τη χρήση μάσκας

H χαλαρότητα των καλοκαιρινών ρυθμών δεν πρέπει να οδηγήσει σε εφησυχασμό, σε σχέση με την τήρηση μέτρων προστασίας, έναντι της πανδημίας. Απαλλαγή από την υποχρέωση χρήσης μάσκας, δεν υπήρξε ποτέ. Είναι υποχρεωτική η χρήση της, σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει έντονη συνάθροιση και συγχρωτισμός.  Ήταν μια ομόφωνη Εισήγηση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων και η σχετική απόφαση είχε ανακοινωθεί στις 23 Ιουνίου. Δεν πετάξαμε τις μάσκες.

Τα μέτρα πρέπει να τηρούνται, διότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία μετάλλαξη, που όλα τα στοιχεία δείχνουν, κι όλοι οι επιστήμονες -και από το εξωτερικό-  λένε ότι είναι ιδιαιτέρως μεταδοτική. Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, αλλά να είμαστε σε εγρήγορση, τηρώντας όλα τα γνωστά μέτρα προστασίας και κυρίως να εμβολιαζόμαστε! Και για όποιον είναι ακόμα ανεμβολίαστος, ο τακτικός αυτοδιαγνωστικός ή άλλος έλεγχος, είναι απαραίτητος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

23 Ιουλίου 2024