Με λαμπρότητα εορτάστηκε η πανήγυρη της Αγίας Μαρίνης στη Χαλκίδα

Φιλόθεος: Ο Θεός, θέλοντας να σωθούν όλοι οι άνθρωποι και να λάβουν γνώση της αληθείας, δίνει στους ανθρώπους ευκαιρίες και ανοίγει δρόμους προς αυτή την κατεύθυνση

18 Ιουλίου 2021

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Το διήμερο 16 και 17 Ιουλίου πανηγύρισε με λαμπρότητα ο μεγαλοπρεπέστατος Ιερός Ναός της Αγίας Μαρίνης, ο οποίος δεσπόζει στον ομώνυμο Λόφο στην είσοδο της Πόλεως από τη νέα Κρεμαστή Γέφυρα.

Την Παρασκευή 16 Ιουλίου 2021 το απόγευμα, χοροστάτησε στον Μεγάλο πανηγυρικό Εσπερινό ο εκ Χαλκίδος καταγόμενος Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος-Αρχιγραμματεύς της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου.

Στους πανηγυρισμούς έλαβαν μέρος, ακόμη,  παρεπίδημοι Κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, με επικεφαλής τον Πανοσιολογιώτατο Πρωτοσύγκελλο, Αρχιμ. Στέφανο Δέβρελη, οι Αρχιμ. Νικόδημος Ευσταθίου-Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος, Ιωάννης Καραμούζης-Ιεροκήρυκας της Ι. Μητροπόλεως και Γραμματεύς παρά το Αρχιγραμματεί της Ι. Συνόδου, ο Πρωτοπρεσβ. Νικόλαος Κούτος-Εφημέριος της Ενορίας, ο αφυπηρετήσας Σταυροφόρος-Οικονόμος Αντώνιος Αντωνίου, οι Διάκ. Νικόλαος Πριμηκύριος και Ευγένιος Τσάλλας, πολυάριθμοι πιστοί, μεταξύ των οποίων η Δήμαρχος Χαλκίδέων κ. Έλενα Βάκα και η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δήμητρα Σακελλαράκη, άπαντες τηρώντας τα προβλεπόμενα μέτρα υγειονομικής προστασίας του πληθυσμού ενάντια στην διασπορά του κορωνοϊού covid-19, εξ’ αιτίας των οποίων δεν πραγματοποιήθηκε και η καθιερωμένη λιτανείας της ιεράς εικόνος της Αγίας Μαρίνης.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Θεοφιλέστατος κ. Φιλόθεος, αναφέροντας ότι ο Θεός, θέλοντας να σωθούν όλοι οι άνθρωποι και να λάβουν γνώση της αληθείας, δίνει στους ανθρώπους ευκαιρίες και ανοίγει δρόμους προς αυτή την κατεύθυνση. Γνωρίζοντας και η Αγία Μαρίνα αυτό το θέλημα του Θεού και κάνοντάς το δικό της πόθο, βάδισε τον μαρτυρικό βίο και κέρδισε τον Χριστό.

Κλείνοντας δε, ο Θεοφιλέστατος προέτρεψε όλους τους ευσεβείς πιστούς να δράττονται και να εκμεταλλεύονται κάθε σωτήρια ευκαιρία, που μας προσφέρει ο Θεός, ώστε μέσα από την μαρτυρία Χριστού στον κόσμο και την εργασία αγάπης προς τους αδελφούς, να ερχόμαστε ολοένα και πιο κοντά στον Σωτήρα μας.

Το πρωί του Σαββάτου 17 Ιουλίου, κυριώνυμη ημέρα της Εορτής, στον ίδιο Ι. Ναό, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε στη Θεία Λειτουργία συλλειτουργούντων και Κληρικών της Πόλεως, με επικεφαλής τον Ιεροκήρυκα της Ι. Μητροπόλεως, Αρχιμ. Τιμόθεο Μπαϊμπάκη.

Ο Σεβασμιώτατος, στο κήρυγμά του, προς τους προσελθόντες πιστούς ανέπτυξε ερμηνευτικά το διατεταγμένο αποστολικό ανάγνωσμα (Γαλάτας, 3, 23-4, 5) λέγοντας ότι όλοι γίναμε απελεύθεροι Χριστού, διότι Εκείνος μας γλύτωσε από τα δεσμά δουλείας στην  μ να γίνουμε δικοί Του, διά του Βαπτίσματος και του τρόπου ζωής, που μαρτυρεί τους δικούς Του τρόπους και κατά συνέπεια τη «συγγένειά» μας με τον Χριστό.

Αυτή την «συγγένεια» και την ατίμητη κληρονομιά πόθησε η Αγία μεγαλομάρτυς Μαρίνα και εγκαταλείποντας, ως σκύβαλα, όλα τα επίγεια δεσμά που την εμπόδιζαν να είναι μαζί με τον Χριστό, έγινε δική Του νύμφη και τον ενδύθηκε, δια του αιματηρού βαπτίσματος του μαρτυρίου, ώστε να απολαύσει την αμύθητη περιουσία του παραδείσου και της αιωνιότητας. Πράγμα το οποίο ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε να εκτιμήσουμε, να ποθήσουμε και να απολαύσουμε όλοι.

Τα αναλόγια διακόνησαν οι Ιεροψάλτες του Ι. Ναού και Καθηγητές θεολόγοι, κ. Γεώργιος Αντωνίου και κ. Αναστάσιος Βάχος, συνεπικουρούμενοι από Ιεροψάλτες της Πόλεως.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024