Πατρίδα μας η Στερεά: «Κοπανίζουν το νερό με το γουδί…για τον οριοθέτηση του Λήλαντα»

Ζητά την  διερεύνηση της υπόθεσης σχετικά με την προώθηση και ολοκλήρωση της μελέτης της οριοθέτηση χειμάρρων

21 Ιουλίου 2021

του/της Newsroom

Η κα Μπατζελή ζητά με αναφορά της προς την Εθνική Αρχή Διαφάνειας(ΕΑΔ) και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Θεσσαλίας και Στερεάς ,  την  διερεύνηση της υπόθεσης σχετικά με την προώθηση και ολοκλήρωση της μελέτης της οριοθέτηση χειμάρρων – Αντιπλημμυρικά έργα Νότιας Εύβοιας , στο τμήμα καταρχήν που αφορά τον Λήλαντα ποταμό .Κι αυτό  διότι διαπιστώνονται σημαντικές παραλείψεις της Διοίκησης και ειδικότερα της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Ευβοίας για την ολοκλήρωση της . Ομοίως πρέπει να ερευνηθούν οι ευθύνες της Περιφερειακής Αρχής για την ελλιπή άσκηση εποπτείας στις υπηρεσίες ιδίως της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Εύβοιας και  ότι

«Κοπανίζουν το νερό με το γουδί…»

«Δυστυχώς αν και έχουν κατανεμηθεί  στην ΠΕ Ευβοίας τα 118.290.094 ευρώ  από το συνολικό κονδύλι των  131.726.895ευρώ των εκτάκτων αναγκών που διατέθηκαν στην Περιφέρεια μας μέχρι 31-12-2020,δεν έχουν ολοκληρωθεί έργα και παρεμβάσεις ούτε καν εκείνων από την θεομηνία του «Ζορμπά», το 2018.Όσο δε αφορά τις αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 3 Σεπτέμβρη 2020,για την επούλωση  του  καταστροφικού περάσματος  της «Θάλειας», τελείωσαν μόνο την διαγωνιστική διαδικασία χωρίς δημοσιοποίηση και εκ των υστέρων διαπιστώνεται αλλά και «ανακοινώνεται», ότι δεν υπάρχουν ολοκληρωμένες και επικαιροποιημένες  μελέτες οριοθέτησης του κυριότερου τμήματος του Λήλαντα ποταμού.

Επαναλαμβάνουμε ότι: «η Περιφερειακή Αρχή  δια των αρμοδίων αιρετών εκπροσώπων της αλλά και των υπηρεσιακών παραγόντων της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Εύβοιας διαβεβαίωνε, ότι η μελέτη έχει ολοκληρωθεί. Ειδικότερα υποσχέθηκαν  στους πολίτες ότι την άνοιξη του 2021, θα είναι έτοιμη η μελέτη της οριοθέτησης του ποταμού και το καλοκαίρι του ίδιου έτους θα ξεκινήσουν τα αντιπλημμυρικά έργα.»

Ζητούμε να διευρυνθεί η ύπαρξη «νέας μελέτης» για την οριοθέτηση του Λήλαντα, ικανής και αναγκαίας συνθήκης  βάσει της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας,  η εισήγηση των Τεχνικών Υπηρεσιών Ευβοίας και η απόφαση θεσμικού οργάνου για την ένταξη της και χρηματοδότηση της βάσει των διαδικασιών που προβλέπονται, ώστε να υλοποιηθούν άμεσα και καθ ολοκληρία  οι παρεμβάσεις που αποφασίστηκαν   στην συνεδρίαση του 8ου Περιφερειακού Συμβουλίου, στις 3 Σεπτεμβρίου 2020.

Να επισημανθεί δε ότι χρηματοδότηση μίας «νέας μελέτης ή επικαιροποιημένης» πρέπει να συναποφασιστεί και να χρηματοδοτηθεί από άλλους δημόσιους πόρους εκτός εκείνων των εκτάκτων αναγκών. Μια τέτοια επιλογή μπορεί να είναι και εις βάρος άλλων περιφερικών ενοτήτων και έργων  σε αυτές σε μια δε πολύ κρίσιμη περίοδο.

Επίσης προσφεύγουμε διότι «Διαπιστώνεται εκ του αποτελέσματος ότι οι διαδικασίες ολοκλήρωσης των αναθέσεων τόσο των δέκα (10) υποέργων για την αποκατάσταση ζημιών από την θεομηνία «Ζορμπάς» όσο και των δέκα οκτώ (18) υποέργων για την αποκατάσταση ζημιών από την θεομηνία  «Θάλεια» πέρα και έξω αν είναι  ή όχι στο σύνολο τους ανάλογες του επείγοντος χαρακτήρα της διαδικασίας ,οι ρυθμοί εξέλιξης τους είναι παντελώς δυσανάλογοι με τον επείγοντα χαρακτήρα των αναγκών αποκατάστασης και εκθέτουν και το θεσμό απέναντι στην ίδια την πληττόμενη κοινωνία».

Κλείνοντας η κα Μπατζελή τονίζει: «Η προσωπική ασφάλεια και διασφάλιση των περιουσιών των συμπολιτών μας ,η προετοιμασία των περιοχών μας για την αντιμετώπιση εντόνων καιρικών φαινόμενων με ουσιαστικά έργα υποδομής , η άσκηση χρηστής διοίκησης ,η άμεση, διαφανής  και αποτελεσματική απορρόφηση των δημόσιων πόρων, είναι το κύριο μέλημα μας. Η διακυβέρνηση και δη η τοπική και περιφερειακή χρειάζονται ετοιμότητα, σχεδιασμό, και διαφάνεια».

Επισυνάπτονται : το εισαγωγικό της αναφοράς και εικόνες   από την σημερινή κατάσταση στον Λήλαντα.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024