Σίμος Κεδίκογλου: «Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε»

Δηλώσεις με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας πραγματοποίησε στα «ΣΤΕΡΕΑ ΝΕΑ» ο Βουλευτής Εύβοιας, Σίμος Κεδίκογλου.

11 Ιουλίου 2021

του/της Newsroom

Ο κ. Κεδίκογλου δεν παρέλειψε να σχολιάσει το γεγονός ότι η Στερεά Ελλάδα είναι πρώτη σε ανεργία και τελευταία σε εμβολιασμούς.

Πως κρίνετε τα δύο χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας;

Ήτανε δύο χρόνια που αλλιώς ξεκίνησαν κι αλλιώς εξελίχθηκαν. Αντιμετωπίσαμε πρωτόγνωρα προβλήματα. Πρώτα την άτυπη εισβολή που δρομολόγησε το καθεστώς του Ερντογάν στον Έβρο και το χειριστήκαμε ευτυχώς με άψογο τρόπο. Έπειτα, το παγκόσμιο πρόβλημα της πανδημίας που μας έφερε κοντά σε καταστάσεις που κανείς δεν είχε φανταστεί. Η διαχείριση αυτών των προβλημάτων ήταν η καλύτερη δυνατή, όπως και οι απώλειες, και ο αγώνας τώρα δίνεται για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Είναι ένας δύσκολος αγώνας, αλλά όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε.

Στο πεδίο της πανδημίας πως τα πήγε η κυβέρνηση;

Μιλάνε τα συγκριτικά στοιχεία με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της πανδημίας, όπου φέραμε συγκριτικά καλύτερα αποτελέσματα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της οικονομίας. Σαν ποσοστό του ΑΕΠ, η Ελλάδα έδωσε τη μεγαλύτερη δυνατή ενίσχυση ιδιαίτερα σε εκείνα τα τμήματα της οικονομίας που είχαν πληγεί περισσότερο. Πιστεύω ότι κάναμε την καλύτερη δυνατή διαχείριση. Είναι ένας δύσκολος, διμέτωπος αγώνας, και για την υγειονομική προστασία, αλλά και για την ανόρθωση της οικονομίας. Αυτοί οι δύο στόχοι έχουν διαφορετικές προτεραιότητες και είναι δύσκολο να τα συνδυάζεις, αλλά πιστεύω πως πετύχαμε τον καλύτερο δυνατό συνδυασμό.

Η πανδημία είχε επιπτώσεις και στην οικονομία. Η χώρα δανείστηκε, έστω και με μηδενικά επιτόκια, για να ανταπεξέλθει. Μπορεί να καταφέρει υπό αυτές τις συνθήκες και να βγει απ’ το πρόγραμμα αυξημένης εποπτείας;

Μπορεί να τα καταφέρει. Έχουμε ένα πολύτιμο εργαλείο, το Ταμείο Ανάκαμψης, μια έμπρακτη αλληλεγγύη της Ε.Ε. και όλα βέβαια θα κριθούν απ’ την αξιοποίηση αυτών των σημαντικών πόρων. Ο σχεδιασμός της Ελλάδας έχει επικροτηθεί από τις Ευρωπαϊκές Αρχές και πιστεύουμε ότι θα φέρει πολύ γρήγορα αποτελέσματα.

Είστε Βουλευτής Εύβοιας, εκλέγεστε στη Στερεά Ελλάδα. Η Έκθεση του Ιουνίου της ΕΛΣΤΑΤ τη φέρνει στην πρώτη θέση σε ανεργία με ποσοστό 22,7%. Πως το σχολιάζετε;

Η Στερεά Ελλάδα και η ιδιαίτερη πατρίδα μου η Εύβοια έχει χτυπηθεί και πριν από την οικονομική κρίση του ’09 από την αποβιομηχάνιση. Πάρα πολλά εργοστάσια και επιχειρήσεις έκλεισαν στη δεκαετία του ’90 και στις αρχές του 2000. Να αναφέρω μόνο το πλέγμα στο Μαντούδι, όπου χάθηκαν 5.000 θέσεις εργασίας. Αυτά είναι πλήγματα που είναι πολύ δύσκολο να αποκαταστήσεις. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας για να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας. Οι ενδεδειγμένοι τομείς είναι ο αγροδιατροφικός και ο τουριστικός, που θα πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα, αλλά παράλληλα και στον ενεργειακό τομέα βλέπουμε σημαντικές επενδύσεις με αντισταθμιστικά ωφελήματα για τις τοπικές κοινωνίες.

Πρέπει, βέβαια, να τρέξουμε γρηγορότερα και τα έργα υποδομής. Για παράδειγμα η ανάπτυξη του λιμανιού της Κύμης εξαρτάται άμεσα από την βελτίωση του οδικού δικτύου. Υπάρχουν προτάσεις που εξετάζονται. Προσωπικά έχω προτείνει ένα καινοτόμο ΣΔΙΤ, την παραχώρηση δηλαδή του λιμανιού της Κύμης σε αντάλλαγμα για την κατασκευή του νέου δρόμου Χαλκίδας – Κύμης. Την ερχόμενη εβδομάδα έχουμε μια τηλεδιάσκεψη με τους Γ.Γ. όλων των εμπλεκόμενων Υπουργείων, Ναυτιλίας, Υποδομών, Ανάπτυξης, μαζί με τον Περιφερειάρχη και τον Πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένων Ευβοίας. Με αυτή την καινοτόμο λύση πιστεύω ότι θα μπορέσει το λιμάνι της Κύμης να επιτελέσει τον ρόλο του, να είναι η πύλη του κεντρικού ελλαδικού κορμού όχι μόνο προς το Βόρειο Αιγαίο, αλλά και προς τη Μαύρη Θάλασσα. Πρέπει να βρούμε τους καλύτερους δυνατούς τρόπους συνεργασίας του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσει να έρθει η σταθερή ανάπτυξη.

Πως σχολιάζετε ότι παράλληλα η Περιφέρειά μας είναι ουραγός στους εμβολιασμούς;

Αυτό με λυπεί πραγματικά. Στην Εύβοια έγινε μια μεγάλη προσπάθεια για να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα και θέλω να ευχαριστήσω και την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και τον ΔΥΠΕάρχη. Έχουμε αναλογικά τα περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα στην Εύβοια, ενώ υπάρχουν και λίγα κρούσματα παραπληροφόρησης. Εκεί πρέπει να δώσουμε τη μάχη, στην καλύτερη ενημέρωση, στην έγκυρη ενημέρωση, γιατί είναι κρίμα να παραπλανιέται κόσμος και να θέτει σε κίνδυνο την υγεία του από διάφορους, τυχάρπαστους τύπους που γράφουν ό,τι θέλουν στα κοινωνικά δίκτυα.

* Οι δηλώσεις του κ. Κεδίκογλου δημοσιεύθηκαν στο φύλλο της εφημερίδας μας «ΣΤΕΡΕΑ ΝΕΑ» το Σάββατο 10 Ιουλίου 2021.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024