Συνεχείς μικροί σεισμοί στη Θήβα: «Ασυνήθιστο φαινόμενο» λένε οι σεισμολόγοι

Σεισμικές δονήσεις μεγέθους 2,9-3,1 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκαν το μεσημέρι στη Θήβα, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους

10 Ιουλίου 2021

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Ο πρώτος σεισμός σημειώθηκε στις 15:06 ενώ έως τις σε λιγότερο από μια ώρα σημειώθηκαν 6 μικρές σεισμοικές δονήσεις. Το μεγαλύτερο μέγεθος (15:54) ήταν στους 3,3 βαθμούς της Κλίμακας ρίχτερ και εντοπίστηκε στα 2 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης και το εστιακό βάθος εκτιμήθηκε στα 5 χιλιόμετρα.

Νωρίτερα, στις 15:06, σημειώθηκε σεισμική δόνηση μεγέθους 3,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ  περίπου στο ίδιο επίκεντρο, στην περιοχή της Θήβας, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους της πόλης.

Μιλώντας στο protothema.gr, ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών Δρ Γεράσιμος Χουλιάρας, επισήμανε πως πρόκειται για μια ασυνήθιστη σεισμική δραστηριότητα. «Είναι μια ασυνήθιστη σεισμική δραστηριότητα να έχουμε μικρού μεγέθους σεισμούς σε σύντομο χρονικό διάστημα στη Θήβα. Εδώ και ένα χρόνο η ευρύτερη περιοχή της Θήβας έχει έντονη μικροσεισμική δραστηριότητα η οποία παρακολουθείται ενόργανα από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο», τόνισε.

Πρόσθεσε, πως «οι συγκεκριμένες απανωτές σεισμικές δονήσεις είναι μεγέθους 2,9 έως 3,1 Ρίχτερ και έγιναν μέσα σε χρόνο τεσσάρων περίπου λεπτών γι’ αυτό και θεωρείται ασυνήθιστο φαινόμενο» λέει.

Από την πλευρά του ο ο Διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Αθάνασιος Γκανάς, μιλώντας στο protothema.gr υπογραμμίζει πως, «υπάρχει μια μικρή σεισμική έξαρση στην περιοχή όπως φαίνεται από τις επαναλαμβανόμενες σεισμικές δονήσεις οι οποίες είναι ασθενείς σε μέγεθος. Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου αλλά αυτό που θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι ότι δεν έχει καμία σχέση αυτή η δραστηριότητα με την σεισμική ακολουθία που έγινε τον Δεκέμβριο του 2020 στο χωριό Καλλιθέα με μέγεθος τότε 4,6 Ρίχτερ όπου είχαμε και ζημιές».

Ο Δήμαρχος Θήβας Γιώργος Αναστασίου σημείωσε πως, «υπάρχει μια μικρή ανησυχία λόγω του ότι έχουμε απανωτές σεισμικές δονήσεις αλλά  η ζωή κυλάει κανονικά, είμαστε συνηθισμένοι. Ο μεγαλύτερος σεισμός ήταν 3,3 Ρίχτερ απλά έχουμε μια μικρή ανησυχία γιατί έχουμε μια συνεχόμενη σεισμική διέγερση σε μικρό χρονικό διάστημα. Ωστόσο δεν έχω κάποια πληροφόρηση από κάποια αρμόδια αρχή, οπότε παρακολουθούμε την εξέλιξή του».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024