Τη Χαλκίδα επισκέφθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης (φωτογραφίες, βίντεο)

Ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του νέου Γενικού Νοσοκομείου – Είχε συναντήσεις με τον Περιφερειάρχη και τη Δήμαρχο Χαλκιδέων - Παρότρυνε νέους να εμβολιαστούν

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Εκτύπωση

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα τέταρτο κύμα, το οποίο αυτή τη στιγμή οδηγείται από την εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα και ερχόμαστε αντιμέτωποι με μία πανδημία των ανεμβολίαστων. Το λέω αυτό διότι στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αλλά κυρίως οι εισαγωγές στις ΜΕΘ και δυστυχώς οι συμπολίτες που χάνουν τη ζωή τους, ακόμα είναι συμπολίτες μας ανεμβολίαστοι, οι οποίοι θα μπορούσαν να είχαν προστατευθεί από σοβαρή νόσηση, εάν είχαν επιλέξει να εμβολιαστούν», τόνισε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του την Πέμπτη 22 Ιουλίου στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας, το οποίο άνοιξε τις πύλες του πριν από έναν χρόνο, εν μέσω πανδημίας, στις 20 Ιουλίου του 2020.

«Σήμερα η χώρα ξεπέρασε το φράγμα των 10 εκατομμυρίων εμβολιασμών. Πιστεύω ότι αν το λέγαμε αυτό πριν από έξι μήνες, όλοι θα θεωρούσαν ότι αυτός ο στόχος δεν θα ήταν εφικτός. Όμως τα καταφέραμε, αλλά θέλουμε να συνεχίσουμε με ακόμα μεγαλύτερη ένταση», πρόσθεσε.

«Άκουσα με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον την επιτυχία που είχε το πρόγραμμα των εμβολιασμών με κινητές μονάδες, είναι μία δραστηριότητα την οποία θέλουμε να επεκτείνουμε, αλλά θέλουμε να βάλουμε στο παιχνίδι της πειθούς των συμπολιτών μας που εξακολουθούν να είναι καχύποπτοι ακόμα περισσότερο και τους γιατρούς μας και τους φαρμακοποιούς μας», σημείωσε ο Πρωθυπουργός, συνομιλώντας με τον Διοικητή της 5ης ΥΠΕ, Φώτη Σερέτη, τον Διοικητή του Νοσοκομείου, Βαγγέλη Χατζημαργαρίτη, και τα μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεναγήθηκε στη νέα μονάδα του Γενικού Νοσοκομείου, που αποτελείται από εγκαταστάσεις 31.000 τετραγωνικών μέτρων. Tο νέο νοσοκομείο αναβάθμισε ουσιαστικά τις ιατρικές υπηρεσίες που παρέχονται στην Εύβοια και τη γειτονική Βοιωτία, καθώς διαθέτει νέα ιατρικά πρωτόκολλα και υποδομές που απουσίαζαν από το παλιό νοσοκομείο, όπως -μεταξύ άλλων- τμήματα Νευρολογίας, Αγγειοχειρουργικής και Γαστρεντερολογικής με ενδοσκοπήσεις, υπερσύγχρονο μαγνητικό και αξονικό τομογράφο, ψηφιακό ορθοπαντογράφο, ξεχωριστό Ογκολογικό τμήμα και πλήρως ανεπτυγμένο τμήμα Φυσικοθεραπείας – Εργοθεραπείας.

Η τελευταία διετία χαρακτηρίστηκε επίσης από την ενίσχυση του παλιού και στη συνέχεια του νέου νοσοκομείου με έμψυχο δυναμικό. Από το δεύτερο εξάμηνο του 2019 έχουν γίνει συνολικά 221 προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να αυξηθούν κατά 36%, καλύπτοντας τις νέες υπηρεσίες που προσφέρει η μονάδα αλλά και τις ανάγκες που προκάλεσε ο κορωνοϊός.

Ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε, μεταξύ άλλων, τη ΜΕΘ-ΜΑΦ, η οποία διαθέτει 12 κλίνες και έχει φροντίσει κρούσματα Covid-19, επισκέφτηκε τον χώρο όπου στεγάζονται τα χειρουργεία, και στη συνέχεια μετέβη στο υπερσύγχρονο ενδοσκοπικό τμήμα.

Τελευταία στάση του Πρωθυπουργού ήταν το εμβολιαστικό κέντρο που διαθέτει το Γ.Ν. Χαλκίδας, το οποίο έχει χορηγήσει περισσότερες από 43.000 δόσεις σε διάστημα έξι μηνών.

Το νέο νοσοκομείο είναι μία από τις δώδεκα δομές εμβολιασμού στην Εύβοια και τη Σκύρο στο πλαίσιο της Επιχείρησης «Ελευθερία», οι οποίες διαθέτουν συνολικά 31 εμβολιαστικές γραμμές.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας «τρέχουν» επίσης επιχειρήσεις για την εμβολιαστική κάλυψη δυσπρόσιτων και απομακρυσμένων οικισμών. Σε συνεργασία με την αρμόδια 5η Υγειονομική Περιφέρεια και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, και με την υποστήριξη του ιατρικού συλλόγου της περιοχής, έχουν γίνει περίπου 1.000 εμβολιασμοί.

Τον Πρωθυπουργό συνόδευσαν ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Αναπληρωτής  Υπουργός Υγείας αρμόδιος για τις Υπηρεσίες Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ, Φώτης Σερέτης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, η Δήμαρχος Χαλκίδας, Έλενα Βάκα, και οι βουλευτές Εύβοιας της ΝΔ, Σίμος Κεδίκογλου, Θανάσης Ζεμπίλης και Σπύρος Πνευματικός.

Συναντήσεις με Περιφερειάρχη και Δήμαρχο

«Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να εντοπίσουμε εκείνες τις περιοχές οι οποίες υστερούν στον εμβολιασμό και να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε με την πειθώ εκείνες τις εστίες καχυποψίας που εξακολουθούν να υπάρχουν. Θέλω να ζητήσω από όλους σας, πρέπει να πάμε πια πόρτα-πόρτα, οι δυνατότητες των εθνικών στρατηγικών αρχίζουν πια και εξαντλούνται. Το μήνυμα από μας έχει επαναληφθεί σε βαθμό εξάντλησης. Αυτό έχει που έχει πολύ μεγάλη αξία να πάμε εκεί που ξέρουμε εκεί που υπάρχει πρόβλημα και στην κυριολεξία να πιάσουμε συμπολίτη μας – συμπολίτη μας να τον πείσουμε ότι πρέπει να κάνει αυτό το βήμα. Χαίρομαι διότι η καμπάνια αυτή που έγινε με τα κινητά συνεργεία είχε αποτελέσματα, αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό αυτό σημαίνει ότι μας δίνει τη δυνατότητα να επεκτείνουμε τέτοιες δράσεις. Και εκεί η Περιφερειακή, η τοπική αυτοδιοίκηση έχετε να αναπτύξετε ένα σημαντικό ρόλο έτσι ώστε να φτάσετε τουλάχιστον τον εθνικό μέσο όρο», σημείωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση που είχε με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανό και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα τοπικά έργα που μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ενώ όπως επεσήμανε, «είμαστε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα η οποία υπέβαλε το εθνικό πρόγραμμα για το ΕΣΠΑ, πιστεύω ότι είναι ζήτημα ημερών αυτό να εγκριθεί. Διοχετεύουμε ακόμα περισσότερους πόρους στις Περιφέρειες και αυτό φυσικά απαιτεί από τις Περιφέρειες ταχύτητα, επαγγελματισμό, σωστό σχεδιασμό και δυνατότητα απορρόφησης του σημαντικού αυτού χρηματοδοτικου εργαλείου. Εδώ έχετε μεγάλη εμπειρία, υπάρχει ένα έργο σπουδαίο συνολικά στην Περιφέρεια, οπότε δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων για να μπορέσει και η Περιφέρεια να κάνει το αναπτυξιακό άλμα για το οποίο πολλές φορές έχουμε μιλήσει στο παρελθόν. Πλην όμως τώρα είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε και τα σχετικά χρηματοδοτικά εργαλεία για να μπορούμε να το κάνουμε πράξη».

Κατά τη συνάντηση με τον κ. Σπανό, στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, εξετάστηκαν έργα υποδομών τα οποία μπορούν να αναβαθμίσουν το οδικό δίκτυο και την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων του νησιού, όπως και οι άξονες του υπό κατάρτιση master plan του Οργανισμού Λιμένων Νομού Ευβοίας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει για την ηλεκτροκίνηση και στις υποδομές οι οποίες, όπως είπε, πρέπει να γίνουν και σε περιφερειακό και σε τοπικό επίπεδο για να δημιουργηθούν σταθμοί φόρτισης.

Άμεση η αντιμετώπιση των καταστροφών από τη «Θάλεια»

Οι δράσεις που έχουν αναληφθεί για την αντιμετώπιση των καταστροφών που προκάλεσε στις υποδομές της Εύβοιας η κακοκαιρία «Θάλεια», τον περσινό Αύγουστο και η πρόληψη ανάλογων προβλημάτων στο μέλλον συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση που είχε στη συνέχεια στο Δημαρχείο ο Πρωθυπουργός με την Δήμαρχο Χαλκιδέων, Έλενα Βάκα. Τονίστηκε παράλληλα ότι η αντίδραση της πολιτείας μετά το πλήγμα της «Θάλειας» ήταν άμεση, με τις πρώτες καταβολές του έκτακτου επιδόματος να χορηγούνται στους πλημμυροπαθείς στις 14 Αυγούστου, με την υποστήριξη του Δήμου. Παράλληλα διατέθηκαν τα απαραίτητα κονδύλια για την αποκατάσταση της υδροδότησης, την αποκατάσταση παραλιακών εκτάσεων και για επισκευές στο οδικό δίκτυο.

«Πιστεύω ότι αποδείξαμε ότι όταν υπάρχει σχέδιο και καλή οργάνωση το κράτος μπορεί να στέκεται δίπλα στους πολίτες και δίπλα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, είτε σε επίπεδο αποζημίωσης καταστροφών που έχουν γίνει σε νοικοκυριά, είτε σε παρεμβάσεις που έχουν να κάνουν με τις υποδομές», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων, έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων τέσσερα μεγάλα έργα συνολικού προϋπολογισμού 74,5 εκατομμυρίων ευρώ, τα περισσότερα εκ των οποίων βρίσκονται στο στάδιο εκκίνησης των εργασιών.

Οι μεγαλύτερες παρεμβάσεις αφορούν τον Δήμο Χαλκιδέων και τον Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων και περιλαμβάνουν δώδεκα υποέργα για αποκατάσταση του οδικού δικτύου και έξι αντιπλημμυρικά υποέργα σε ρέματα της περιοχής. Παράλληλα, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ετοιμάζει μελέτη για την ανακατασκευή της γέφυρας Φύλλων και τη στατική ενίσχυση των γεφυρών Αφρατίου και Βασιλικού.

«Η συνεργασία αυτή τη στιγμή κεντρικού κράτους και των δύο βαθμών της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι άριστη. Και σας ευχαριστούμε γι’ αυτό. Πρόσφατη απόδειξη -δυστυχώς δυσάρεστη- ήταν τα γεγονότα της 9ης Αυγούστου το 2020, η θεομηνία την οποία γνωρίζετε και εσείς ο ίδιος πολύ καλά, γιατί επισκεφθήκατε τον τόπο, έπληξε το Δήμο Χαλκιδέων. Θα σας πω μόνο ενδεικτικά ότι όσο αφορά και επειδή εμπλέκεται και το Υπουργείο Εσωτερικών στην καταβολή των αποζημιώσεων, τα γεγονότα συνέβησαν την Κυριακή 9η Αυγούστου και την Παρασκευή δόθηκαν οι πρώτες αποζημιώσεις των 600 ευρώ. Αυτό είναι ένα επίτευγμα που έχει να κάνει με την άριστη συνεργασία που είχε η κεντρική εξουσία, η Περιφέρεια και ο Δήμος. Και βέβαια όλα τα Υπουργεία και το Εσωτερικών και το Υποδομών και το Οικονομικών», ανέφερε χαρακτηριστικά προς τον Πρωθυπουργό η κα Βάκα.

Κατά τη συνάντηση εξετάστηκαν επίσης σημαντικές σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις που αφορούν τη βελτίωση της ζωής των πολιτών και οι φάκελοι που έχουν υποβληθεί προς χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Πριν τη συνάντηση με τη Δήμαρχο ο Κυριάκος Μητσοτάκης περπάτησε σε κεντρικούς δρόμους και στο παραλιακό μέτωπο της Χαλκίδας. Ο Πρωθυπουργός παρότρυνε νέους να εμβολιαστούν και να αξιοποιήσουν το Freedom Pass και έκανε μία σύντομη στάση για καφέ, όπου συνομίλησε με πολίτες και τοπικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

Δείτε κι άλλες εικόνες από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Χαλκίδα:

 

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα τέταρτο κύμα, το οποίο αυτή τη στιγμή οδηγείται από την εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα και ερχόμαστε αντιμέτωποι με μία πανδημία των ανεμβολίαστων. Το λέω αυτό διότι στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αλλά κυρίως οι εισαγωγές στις ΜΕΘ και δυστυχώς οι συμπολίτες που χάνουν τη ζωή τους, ακόμα είναι συμπολίτες μας ανεμβολίαστοι, οι οποίοι θα μπορούσαν να είχαν προστατευθεί από σοβαρή νόσηση, εάν είχαν επιλέξει να εμβολιαστούν», τόνισε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του την Πέμπτη 22 Ιουλίου στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας, το οποίο άνοιξε τις πύλες του πριν από έναν χρόνο, εν μέσω πανδημίας, στις 20 Ιουλίου του 2020.

«Σήμερα η χώρα ξεπέρασε το φράγμα των 10 εκατομμυρίων εμβολιασμών. Πιστεύω ότι αν το λέγαμε αυτό πριν από έξι μήνες, όλοι θα θεωρούσαν ότι αυτός ο στόχος δεν θα ήταν εφικτός. Όμως τα καταφέραμε, αλλά θέλουμε να συνεχίσουμε με ακόμα μεγαλύτερη ένταση», πρόσθεσε.

«Άκουσα με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον την επιτυχία που είχε το πρόγραμμα των εμβολιασμών με κινητές μονάδες, είναι μία δραστηριότητα την οποία θέλουμε να επεκτείνουμε, αλλά θέλουμε να βάλουμε στο παιχνίδι της πειθούς των συμπολιτών μας που εξακολουθούν να είναι καχύποπτοι ακόμα περισσότερο και τους γιατρούς μας και τους φαρμακοποιούς μας», σημείωσε ο Πρωθυπουργός, συνομιλώντας με τον Διοικητή της 5ης ΥΠΕ, Φώτη Σερέτη, τον Διοικητή του Νοσοκομείου, Βαγγέλη Χατζημαργαρίτη, και τα μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεναγήθηκε στη νέα μονάδα του Γενικού Νοσοκομείου, που αποτελείται από εγκαταστάσεις 31.000 τετραγωνικών μέτρων. Tο νέο νοσοκομείο αναβάθμισε ουσιαστικά τις ιατρικές υπηρεσίες που παρέχονται στην Εύβοια και τη γειτονική Βοιωτία, καθώς διαθέτει νέα ιατρικά πρωτόκολλα και υποδομές που απουσίαζαν από το παλιό νοσοκομείο, όπως -μεταξύ άλλων- τμήματα Νευρολογίας, Αγγειοχειρουργικής και Γαστρεντερολογικής με ενδοσκοπήσεις, υπερσύγχρονο μαγνητικό και αξονικό τομογράφο, ψηφιακό ορθοπαντογράφο, ξεχωριστό Ογκολογικό τμήμα και πλήρως ανεπτυγμένο τμήμα Φυσικοθεραπείας – Εργοθεραπείας.

Η τελευταία διετία χαρακτηρίστηκε επίσης από την ενίσχυση του παλιού και στη συνέχεια του νέου νοσοκομείου με έμψυχο δυναμικό. Από το δεύτερο εξάμηνο του 2019 έχουν γίνει συνολικά 221 προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να αυξηθούν κατά 36%, καλύπτοντας τις νέες υπηρεσίες που προσφέρει η μονάδα αλλά και τις ανάγκες που προκάλεσε ο κορωνοϊός.

Ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε, μεταξύ άλλων, τη ΜΕΘ-ΜΑΦ, η οποία διαθέτει 12 κλίνες και έχει φροντίσει κρούσματα Covid-19, επισκέφτηκε τον χώρο όπου στεγάζονται τα χειρουργεία, και στη συνέχεια μετέβη στο υπερσύγχρονο ενδοσκοπικό τμήμα.

Τελευταία στάση του Πρωθυπουργού ήταν το εμβολιαστικό κέντρο που διαθέτει το Γ.Ν. Χαλκίδας, το οποίο έχει χορηγήσει περισσότερες από 43.000 δόσεις σε διάστημα έξι μηνών.

Το νέο νοσοκομείο είναι μία από τις δώδεκα δομές εμβολιασμού στην Εύβοια και τη Σκύρο στο πλαίσιο της Επιχείρησης «Ελευθερία», οι οποίες διαθέτουν συνολικά 31 εμβολιαστικές γραμμές.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας «τρέχουν» επίσης επιχειρήσεις για την εμβολιαστική κάλυψη δυσπρόσιτων και απομακρυσμένων οικισμών. Σε συνεργασία με την αρμόδια 5η Υγειονομική Περιφέρεια και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, και με την υποστήριξη του ιατρικού συλλόγου της περιοχής, έχουν γίνει περίπου 1.000 εμβολιασμοί.

Τον Πρωθυπουργό συνόδευσαν ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Αναπληρωτής  Υπουργός Υγείας αρμόδιος για τις Υπηρεσίες Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ, Φώτης Σερέτης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, η Δήμαρχος Χαλκίδας, Έλενα Βάκα, και οι βουλευτές Εύβοιας της ΝΔ, Σίμος Κεδίκογλου, Θανάσης Ζεμπίλης και Σπύρος Πνευματικός.

Συναντήσεις με Περιφερειάρχη και Δήμαρχο

«Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να εντοπίσουμε εκείνες τις περιοχές οι οποίες υστερούν στον εμβολιασμό και να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε με την πειθώ εκείνες τις εστίες καχυποψίας που εξακολουθούν να υπάρχουν. Θέλω να ζητήσω από όλους σας, πρέπει να πάμε πια πόρτα-πόρτα, οι δυνατότητες των εθνικών στρατηγικών αρχίζουν πια και εξαντλούνται. Το μήνυμα από μας έχει επαναληφθεί σε βαθμό εξάντλησης. Αυτό έχει που έχει πολύ μεγάλη αξία να πάμε εκεί που ξέρουμε εκεί που υπάρχει πρόβλημα και στην κυριολεξία να πιάσουμε συμπολίτη μας – συμπολίτη μας να τον πείσουμε ότι πρέπει να κάνει αυτό το βήμα. Χαίρομαι διότι η καμπάνια αυτή που έγινε με τα κινητά συνεργεία είχε αποτελέσματα, αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό αυτό σημαίνει ότι μας δίνει τη δυνατότητα να επεκτείνουμε τέτοιες δράσεις. Και εκεί η Περιφερειακή, η τοπική αυτοδιοίκηση έχετε να αναπτύξετε ένα σημαντικό ρόλο έτσι ώστε να φτάσετε τουλάχιστον τον εθνικό μέσο όρο», σημείωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση που είχε με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανό και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα τοπικά έργα που μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ενώ όπως επεσήμανε, «είμαστε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα η οποία υπέβαλε το εθνικό πρόγραμμα για το ΕΣΠΑ, πιστεύω ότι είναι ζήτημα ημερών αυτό να εγκριθεί. Διοχετεύουμε ακόμα περισσότερους πόρους στις Περιφέρειες και αυτό φυσικά απαιτεί από τις Περιφέρειες ταχύτητα, επαγγελματισμό, σωστό σχεδιασμό και δυνατότητα απορρόφησης του σημαντικού αυτού χρηματοδοτικου εργαλείου. Εδώ έχετε μεγάλη εμπειρία, υπάρχει ένα έργο σπουδαίο συνολικά στην Περιφέρεια, οπότε δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων για να μπορέσει και η Περιφέρεια να κάνει το αναπτυξιακό άλμα για το οποίο πολλές φορές έχουμε μιλήσει στο παρελθόν. Πλην όμως τώρα είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε και τα σχετικά χρηματοδοτικά εργαλεία για να μπορούμε να το κάνουμε πράξη».

Κατά τη συνάντηση με τον κ. Σπανό, στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, εξετάστηκαν έργα υποδομών τα οποία μπορούν να αναβαθμίσουν το οδικό δίκτυο και την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων του νησιού, όπως και οι άξονες του υπό κατάρτιση master plan του Οργανισμού Λιμένων Νομού Ευβοίας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει για την ηλεκτροκίνηση και στις υποδομές οι οποίες, όπως είπε, πρέπει να γίνουν και σε περιφερειακό και σε τοπικό επίπεδο για να δημιουργηθούν σταθμοί φόρτισης.

Άμεση η αντιμετώπιση των καταστροφών από τη «Θάλεια»

Οι δράσεις που έχουν αναληφθεί για την αντιμετώπιση των καταστροφών που προκάλεσε στις υποδομές της Εύβοιας η κακοκαιρία «Θάλεια», τον περσινό Αύγουστο και η πρόληψη ανάλογων προβλημάτων στο μέλλον συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση που είχε στη συνέχεια στο Δημαρχείο ο Πρωθυπουργός με την Δήμαρχο Χαλκιδέων, Έλενα Βάκα. Τονίστηκε παράλληλα ότι η αντίδραση της πολιτείας μετά το πλήγμα της «Θάλειας» ήταν άμεση, με τις πρώτες καταβολές του έκτακτου επιδόματος να χορηγούνται στους πλημμυροπαθείς στις 14 Αυγούστου, με την υποστήριξη του Δήμου. Παράλληλα διατέθηκαν τα απαραίτητα κονδύλια για την αποκατάσταση της υδροδότησης, την αποκατάσταση παραλιακών εκτάσεων και για επισκευές στο οδικό δίκτυο.

«Πιστεύω ότι αποδείξαμε ότι όταν υπάρχει σχέδιο και καλή οργάνωση το κράτος μπορεί να στέκεται δίπλα στους πολίτες και δίπλα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, είτε σε επίπεδο αποζημίωσης καταστροφών που έχουν γίνει σε νοικοκυριά, είτε σε παρεμβάσεις που έχουν να κάνουν με τις υποδομές», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων, έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων τέσσερα μεγάλα έργα συνολικού προϋπολογισμού 74,5 εκατομμυρίων ευρώ, τα περισσότερα εκ των οποίων βρίσκονται στο στάδιο εκκίνησης των εργασιών.

Οι μεγαλύτερες παρεμβάσεις αφορούν τον Δήμο Χαλκιδέων και τον Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων και περιλαμβάνουν δώδεκα υποέργα για αποκατάσταση του οδικού δικτύου και έξι αντιπλημμυρικά υποέργα σε ρέματα της περιοχής. Παράλληλα, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ετοιμάζει μελέτη για την ανακατασκευή της γέφυρας Φύλλων και τη στατική ενίσχυση των γεφυρών Αφρατίου και Βασιλικού.

«Η συνεργασία αυτή τη στιγμή κεντρικού κράτους και των δύο βαθμών της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι άριστη. Και σας ευχαριστούμε γι’ αυτό. Πρόσφατη απόδειξη -δυστυχώς δυσάρεστη- ήταν τα γεγονότα της 9ης Αυγούστου το 2020, η θεομηνία την οποία γνωρίζετε και εσείς ο ίδιος πολύ καλά, γιατί επισκεφθήκατε τον τόπο, έπληξε το Δήμο Χαλκιδέων. Θα σας πω μόνο ενδεικτικά ότι όσο αφορά και επειδή εμπλέκεται και το Υπουργείο Εσωτερικών στην καταβολή των αποζημιώσεων, τα γεγονότα συνέβησαν την Κυριακή 9η Αυγούστου και την Παρασκευή δόθηκαν οι πρώτες αποζημιώσεις των 600 ευρώ. Αυτό είναι ένα επίτευγμα που έχει να κάνει με την άριστη συνεργασία που είχε η κεντρική εξουσία, η Περιφέρεια και ο Δήμος. Και βέβαια όλα τα Υπουργεία και το Εσωτερικών και το Υποδομών και το Οικονομικών», ανέφερε χαρακτηριστικά προς τον Πρωθυπουργό η κα Βάκα.

Κατά τη συνάντηση εξετάστηκαν επίσης σημαντικές σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις που αφορούν τη βελτίωση της ζωής των πολιτών και οι φάκελοι που έχουν υποβληθεί προς χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Πριν τη συνάντηση με τη Δήμαρχο ο Κυριάκος Μητσοτάκης περπάτησε σε κεντρικούς δρόμους και στο παραλιακό μέτωπο της Χαλκίδας. Ο Πρωθυπουργός παρότρυνε νέους να εμβολιαστούν και να αξιοποιήσουν το Freedom Pass και έκανε μία σύντομη στάση για καφέ, όπου συνομίλησε με πολίτες και τοπικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

Δείτε κι άλλες εικόνες από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Χαλκίδα:

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΤΕ