Ο Γιάννης Οικονόμου για την πανδημία και τους ανεμβολίαστους

Για την πανδημία και τους εμβολιασμούς.

30 Αυγούστου 2021

του/της Θεοφανία Μίγκου

Το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας παραμένει σε υψηλά επίπεδα και το επόμενο διάστημα θα είναι εξαιρετικά καθοριστικό για την εξέλιξη της πανδημίας. Οι ειδικοί προειδοποιούν για τον κίνδυνο αύξησης κρουσμάτων και νοσηλειών, υπογραμμίζουν ότι το πιο αποτελεσματικό όπλο απέναντι στην απειλή είναι ο εμβολιασμός και συνιστούν σχολαστική τήρηση των μέτρων προστασίας, καθώς και τη διενέργεια  αυτοδιαγνωστικών ελέγχων, ιδίως για όσους επιστρέφουν από τις διακοπές.

Για τον σκοπό αυτό, από σήμερα μέχρι και την επόμενη Δευτέρα, διατίθενται δωρεάν δύο self tests από τα φαρμακεία στους μη εμβολιασμένους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και στους μη εμβολιασμένους συμπολίτες μας, ηλικίας 5-30 ετών. Την ίδια στιγμή, η Κυβέρνηση αξιοποιεί κάθε γόνιμη ιδέα για να πειστούν, να ενθαρρυνθούν και να διευκολυνθούν οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας να αξιοποιήσουν το προνόμιο του εμβολιασμού, που χάρισε η επιστήμη.

Διαπιστώνεται ήδη ότι ήταν θετικά τα αποτελέσματα από την εφαρμογή της freedom pass -της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας αξίας 150 ευρώ για τουρισμό και πολιτισμό- που ανακοινώθηκε πριν δύο μήνες και χορηγείται εδώ και  ενάμιση μήνα σε όλες τις νέες και τους νέους 18 έως 25 ετών, που έχουν εμβολιαστεί ή θα εμβολιαστούν έως το τέλος του 2021. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στις 27 Ιουνίου  -μια μέρα πριν ανακοινωθεί το μέτρο-  οι νέοι 18-25 ετών που είχαν δηλώσει συμμετοχή στον εμβολιασμό ήταν περίπου 130.000 (13,6% σε σύνολο περίπου 953.000 νέων). Μέχρι τις 23 Αυγούστου είχαν εμβολιαστεί ή κλείσει το πρώτο τους ραντεβού για να εμβολιαστούν περίπου 410.000 ή 43% της ηλικιακής αυτής ομάδας. Από αυτούς οι 308.603 έχουν κάνει χρήση του freedom pass και έχουν διατεθεί 33,7 εκατ. ευρώ.

Προκύπτει έτσι πως το 75% των νέων 18-25 ετών που εμβολιάστηκαν αξιοποίησαν την κάρτα. Προφανώς κανένας δεν μπορεί να πει με  βεβαιότητα πόσους ακριβώς επηρέασε η κάρτα να εμβολιαστούν. Σίγουρα όμως επιτάχυνε τον εμβολιασμό εκείνων που το είχαν αποφασίσει, και για διάφορους τρόπους δεν βιάζονταν.

Σημειώνεται ακόμη ότι για να ενθαρρυνθούν και να διευκολυνθούν οι συμπολίτες  μας στον εμβολιασμό, ξεκίνησε χθες η εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος εμβολιασμού σε πλατείες έξω από ιερούς ναούς, από Κινητές Ομάδες του Υπουργείου Υγείας. Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ δείχνουν ότι η πανδημία σε αυτή την της φάση απειλεί κυρίως τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας. Αυτή η επιστημονική παραδοχή, οι απαιτήσεις του ελληνικού και διεθνούς δικαίου και η ανάγκη να θωρακίσουμε τη ζωή στην δημόσια, αλλά και ιδιωτική σφαίρα απέναντι στο ενδεχόμενο νέων καθολικών περιορισμών, προσδιόρισαν το χαρακτήρα και το περιεχόμενο των μέτρων που ανακοινώθηκαν και στόχο έχουν να προστατεύσουν με διαφορετικό τρόπο εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους συμπολίτες μας.

 

Είναι θετικό το γεγονός ότι από τα μέσα Αυγούστου, υπάρχει μια αυξητική τάση στα νέα ραντεβού, αλλά όπως επισημαίνουν και οι ειδικοί για να χτίσουμε τείχος ανοσίας, χρειαζόμαστε επιπλέον τουλάχιστον ένα εκατομμύριο εμβολιασμένους. Για το σκοπό αυτό πρέπει όλοι μας, πολιτικά κόμματα, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Εκκλησία και συλλογικοί φορείς -χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις- να ενώσουμε τη φωνή μας  στη γραμμή της επιστήμης, της λογικής και του χρέους.

 

Υπενθυμίζεται ότι μεθαύριο Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία για τον εμβολιασμό των υγειονομικών στις δημόσιες και ιδιωτικές δομές. Ο νόμος που προβλέπει την αναστολή καθηκόντων για όσους δεν έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση θα εφαρμοστεί. Και ο νόμος θα εφαρμοστεί στο ακέραιο.

 

Παράλληλα, θα υπάρξει επιστροφή του μισθού, που έχει προκαταβληθεί στα τέλη Αυγούστου περί τις 10 Σεπτεμβρίου, ενώ όσοι τεθούν σε αναστολή εργασίας  -δεν είναι βέβαιο ακόμη και αν επιλέξουν να εμβολιαστούν μετά- ότι θα επιστρέψουν στις ίδιες θέσεις, δεδομένου ότι ο χαρακτήρας, οι ανάγκες και οργάνωση του Ε.Σ.Υ. ως ένα βαθμό θα έχουν αλλάξει. Η Κυβέρνηση χρειάζεται να προχωρήσει και θα προχωρήσει στην εφαρμογή  των μέτρων, όχι από γινάτι, όχι για να τιμωρήσει κανέναν, όχι για να βάλει κάποιον απέναντι, όχι για να δημιουργήσει εχθρούς, αλλά για να προστατέψει ολόκληρη την κοινωνία. Εμβολιασμένους συμπολίτες μας και μη.

 

Το Υπουργείο Υγείας έχει πάρει όλα τα μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστούν οποιαδήποτε ζητήματα προκύψουν από ενδεχόμενες αναστολές εργασίας ανεμβολίαστων, ακόμη και αρρυθμίες που ενδεχομένως στην πρώτη φάση παρουσιαστούν. Ο εμβολιαστικός μηχανισμός που δημιούργησε η πολιτεία λειτουργεί με  υποδειγματικό τρόπο και δίνει πλέον στον καθένα τη δυνατότητα να εμβολιαστεί, με όποιο εμβόλιο θέλει, όπου θέλει, ακόμη και αυθημερόν.

 

Καλούμε όλους τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας να τον αξιοποιήσουν. Το τελευταίο πράγμα που μας απασχολεί και πολύ περισσότερο που επιδιώκουμε είναι να εμπλακούμε σε μια ανούσια διαδικασία αντιπαράθεσης, σε μια διαδικασία δράσης και αντίδρασης. Το ζήτημα της ανοσίας απέναντι στον κορονοϊό -που αντιμετωπίζεται μόνο από τον εμβολιασμό- δεν είναι ούτε ταξικό, ούτε θρησκευτικό, ούτε ιδεολογικό, ούτε συνδικαλιστικό. Είναι ζήτημα επιστήμης και σεβασμού στην ανθρώπινη ζωή.

 

Για τους νέους φοιτητές

 

Αρχικά, θα ήθελα να εκφράσουμε συγχαρητήρια σε όλες και όλους τους υποψήφιους που δοκίμασαν τις δυνάμεις τους στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις σε μία κατ ομολογία δύσκολη και ιδιαίτερη χρονιά. Καλή φοιτητική ζωή στα παιδιά που πέτυχαν το στόχο τους και σε όσους υποψηφίους  δεν τα κατάφεραν φέτος να τους υπενθυμίσουμε ότι ανοίγεται μπροστά τους ένας διαφορετικός δρόμος με πολλές ευκαιρίες. Ανοίγεται μπροστά τους μια ζωή γεμάτη ευκαιρίες.

 

Οι μεταρρυθμίσεις που έχουμε δρομολογήσει έχουν σταθερό προσανατολισμό τους την ποιότητα σε κάθε έκφανση του δημόσιου βίου, πόσο μάλλον στην εκπαίδευση. Αναβαθμίζουμε τα ελληνικά Πανεπιστήμια, δίνοντας μεγαλύτερη αξία και αντίκρισμα στον κόπο των νέων και τις θυσίες των γονιών τους. Αναβαθμίζουμε τα δημόσια Ι.Ε.Κ., προσφέροντας στους νέους που επιθυμούν να βγουν γρήγορα στην παραγωγική διαδικασία ποιοτική και αναγνωρισμένη εκπαίδευση, ώστε να γίνουν άμεσα αυτοδύναμοι και ικανότατοι επαγγελματίες. Δίνουμε αξία και αντίκρισμα στα όνειρα των νέων ανθρώπων, στο μόχθο τους, στις θυσίες των οικογένειών τους. Με ειλικρίνεια και τιμιότητα.

 

Δίνουμε στα ελληνικά Πανεπιστήμια ένα εργαλείο να προχωρήσουν περαιτέρω στην πορεία αναβάθμισης των σπουδών και της έρευνας. Αναβαθμίζουμε τα δημόσια Ι.Ε.Κ. προσφέροντας στο νέο που θέλει να περάσει γρήγορα στην παραγωγική διαδικασία μια  πολλά υποσχόμενη επιλογή. Για αυτό άλλωστε για την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης έχουν εξασφαλιστεί σχεδόν 400 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, Ανθεκτικότητας, ΕΣΠΑ και λοιπούς πόρους.

 

Στον αντίποδα αυτής της πολιτικής βρίσκονται κάποια από τα μεγαλύτερα αδιέξοδα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης:

 

Το γεγονός ότι  δεκάδες χιλιάδες παιδιά κατέληγαν σε σχολές που δεν επιθυμούσαν στην πραγματικότητα να σπουδάσουν, που τις είχαν δηλώσει στο μηχανογραφικό σχεδόν μηχανικά. Σε σχολές που με  άφρονες νομοθετικές  παρεμβάσεις, αλλοιώθηκε  ο χαρακτήρας τους και μετατράπηκαν,  σε μια νύχτα, και χωρίς καμία προετοιμασία, σε Α.Ε.Ι.. Σε σχολές με ανεπαρκείς υποδομές, υλικές και ανθρώπινες.

 

Το αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών ήταν η φοιτητική εγκατάλειψη. Υψηλό ποσοστό των νέων δεν ολοκλήρωνε τις σπουδές του, επειδή αυτές δεν τους ενδιέφεραν και δεν ανταποκρίνονταν στις ανάγκες και τις προσδοκίες τους. Μια κατάσταση αιμορραγίας -χρόνου, ενέργειας και χρήματος- τόσο για τους νέους και τις νέες όσο και για τις οικογένειές τους. Μια κατάσταση που δεν προάγει την προκοπή των ανθρώπων και την κοινωνική ευημερία.

 

Η μεταρρύθμιση για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση   υποστηρίζει αποτελεσματικά την πρώτιστη ανάγκη των νέων: Τη δημόσια δωρεάν ποιοτική εκπαίδευση, που θα δημιουργήσει συνθήκες ευημερίας τόσο για τους ίδιους όσο και για την πατρίδα.

 

Για το πρόγραμμα Πρωθυπουργού

 

Αύριο στις 11:00 θα συνεδριάσει υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το Υπουργικό Συμβούλιο. Ανάμεσα στα υπόλοιπα θέματα θα γίνει ενημέρωση για την πορεία αποκατάστασης των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές. Θα παρουσιαστεί το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και επενδύσεων για τη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση και το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για τις οργανώσεις κοινωνίας πολιτών και την εθελοντική απασχόληση.

 

Την Τετάρτη το πρωί ο Πρωθυπουργός θα  συμμετάσχει στο Bled Strategic Forum, που γίνεται στη Σλοβενία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024