Φωτιά στην Εύβοια: Οι ήρωες της Αγίας Άννας

Δείτε βίντεο με τις δραματικές διασώσεις πολιτών από πλωτά μέσα

6 Αυγούστου 2021

του/της Newsroom

«Απελπιστική» χαρακτήρισε την κατάσταση ο δήμαρχος Ιστιαίας Αιδηψού – Η φωτιά έχει φθάσει στα όρια της Στροφυλιάς –  Εκκενώθηκαν Κοκκινομηλιάς, Κρυονερίτης, Μηλιές και Βασιλικά – Στους 631 οι διασωθέντες από παραθαλάσσια χωριά – Χωρίς ρεύμα Κεχριές, Λίμνη, Δάφνη, Μουρτιάς, Σηπιάδα, Μαντούδι, Αγία Άννα και Χρόνια -“200.000 τα καμένα στρέμματα”, λέει ο Δήμαρχος Μαντουδίου

«Χάρη, φεύγεις! Υπάρχουν πάνω από 100 εγκλωβισμένοι!», είναι τα λόγια του λιμενάρχη Σκοπέλου στον επιχειρηματία και ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου στη Γλωσσά Σκοπέλου, Χάρη Καραμεσίνη.

Χθες, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, ειδοποιήθηκε από τις Αρχές να σπεύσει άμεσα σε βοήθεια με το φουσκωτό του σκάφος και να μεταβεί από Σκόπελο στην Αγία Άννα για να συνδράμει στον απεγκλωβισμό εκατοντάδων ανθρώπων την ώρα που η φωτιά μαινόταν στην Εύβοια.

Όπως θα δείτε στα βίντεο που τράβηξε ο ξενοδόχος κι έστειλε στο protothema.gr, η πύρινη λαίλαπα, έχει φτάσει πολύ κοντά στην παραλία της Αγίας Αννας και σαρώνει ό,τι συναντά στο πέρασμα της.

Οι δυνατοί άνεμοι δυσχεραίνουν την προσπάθεια των ιδιωτικών ταχύπλοων να προσεγγίσουν την ακτή.

Ο κόσμος που έχει εγκλωβιστεί στο σημείο, αρκετοί δε βρίσκονται μέσα στο νερό, κουνάνε τα χέρια τους και φωνάζουν για να εντοπιστούν. «Δημήτρη φώναξε μια πάνω, αν ακούγονται», λέει ο Χάρης Καραμεσινης στον συγκυβερνήτη του σκάφους, ο οποίος τρέχει στη πλώρη, αναζητώντας για εγκλωβισμένους μέσα στο σκοτάδι.

youtube.com/watch?v=ZO7d2bdrktM&feature=emb_title

Οι πρώτες προσπάθειες αποδεικνύονται άκαρπες κι έτσι ο κυβερνήτης του ταχύπλοου, δίνει εντολή να γυρίσουν όλο τον κόλπο.

Γύρω τους απλώνεται η «κόλαση του Δάντη». Το αποτρόπαιο θέαμα κόβει την ανάσα και σφίγγει το στομάχι.

Στο μεταξύ στην περιοχή έχουν φτάσει και δεκάδες καΐκια.

Στη δεύτερη απόπειρα να προσεγγίσουν την ακτή, εντοπίζουν δεκάδες κόσμου μέσα στη θάλασσα. Τους τραβάνε από το νερό και τους βάζουν στο σκάφος. «Έβαλα δώδεκα άτομα πάνω» λέει ο Χάρης Καραμεσινης.

Σε ένα καΐκι ανέβηκαν πέντε και στο παραδίπλα, επιπλέον επτά άτομα. Μέσα σε μια ώρα, όλοι οι εγκλωβισμένοι, σώοι και ασφαλείς, επιβιβάζονται στα πλωτά μέσα και μεταφέρονται στο Μαντούδι.

«Θα καεί όλη η Βόρεια Εύβοια χωρίς εναέρια μέσα…»

«Θα καεί όλη η Βόρεια Εύβοια χωρίς εναέρια μέσα…», λένε οι ίδιοι οι πυροσβέστες και εθελοντές στο EviaZoom.gr.

Μετά από 20 οικισμούς, πλέον κάηκαν επίσης η Αγία Άννα, η Κεράμεια, η Παλαιόβρυση.

Έχουν καεί εκατοντάδες σπίτια, αυτοκίνητα, επιχειρήσεις και κινδυνεύουν ξεκάθαρα ανθρώπινες ζωές καθώς η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου, όπως τόνισε και ο Δήμαρχος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης σε δραματικό τόνο

Την ίδια ώρα, από το πρωί της Παρασκευής η φωτιά κινείται προς στη Στροφυλιά, με τους πυροσβέστες να δίνουν μάχη ώστε οι φλόγες να μείνουν μακριά από το Μαντούδι.

Στην ενδοχώρα η φωτιά έχει περάσει από την Κοκκινομηλιά, πέρασε το «μακρύ ρέμα», περιοχή όπου πίστευαν ότι θα μπορούσαν να την σταματήσουν, συνέχισε προς Κρυονερίτη, προς Μηλιές και έχει κυκλώσει τις Αγδίνες.

«Απελπιστική» χαρακτήρισε την κατάσταση ο δήμαρχος Ιστιαίας Αιδηψού Γιάννης Κοτζιάς, σημειώνοντας πως «η ταχύτητα της φωτιάς είναι πολύ μεγάλη χωρίς όμως να πνέουν αυτή τη στιγμή ισχυροί άνεμοι. Αν δεν μας στείλουν εναέρια μέσα για να σταματήσουμε τις φλόγες η φωτιά θα καταλήξει στη θάλασσα…».

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Ιστιαίας ΑιδηψούΆγγελο Μισιρλή, που μίλησε στο ΑΠΕ ΜΠΕ, «τις προηγούμενες μέρες και ώρες προσπαθούσαμε να συγκροτήσουμε την άμυνά μας με αντιπυρικές ζώνες. Μέσα σε λίγα λεπτά η φωτιά τα κατέστρεψε όλα….».

Η τεράστια πυρκαγιά στη βόρεια Εύβοια παραμένει ανεξέλεγκτη, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι πυροσβέστες με δεκάδες οχήματα.

Στο δυτικό μέτωπο, εκτός από την εκκένωση της Κοκκινομηλιάς, διατάχθηκε η εκκένωση των χωριών ΚρυονερίτηςΜηλιές και Βασιλικά.

Γίνονται προσπάθειες για να σταματήσει μέτωπο που κινείται προς το Μετόχι και το Μαντούδι, ανατολικά και νοτιοανατολικά από την Αγία Άννα.

Κατά πληροφορίες, αρκετά σπίτια έχουν υποστεί ζημιές.

Στην ανατολική πλευρά, όπου διεξάγονταν επιχειρήσεις της πυροσβεστικής στον άξονα Σκεπαστή-Αγία Άννα, η φωτιά μπήκε στο χωριό. Άλλο κινήθηκε προς Στροφυλιά και κρίθηκε αναγκαία η εκκένωση της.

Δόθηκε μάχη για να ανοίξει ο δρόμος από Στροφυλιά προς Αγία Άννα, που είχε κλείσει. Εξασφαλίστηκε διάβαση για τα οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος, υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

ΠΗΓΗ: Protothema.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024