Γαλλία: Η πυρκαγιά στην Κυανή Ακτή «έχει οριοθετηθεί, αλλά δεν βρίσκεται ακόμη υπό έλεγχο»

Συνολικά η φωτιά έχει κάψει 71.000 στρέμματα δάσους, αμπελιών και θαμνωδών εκτάσεων στην οροσειρά Μορ.

20 Αυγούστου 2021

του/της Newsroom

Η πυρκαγιά που μαίνεται από τη Δευτέρα κοντά στο Σεν-Τροπέ, στην Κυανή Ακτή, μια από τις πιο τουριστικές ζώνες της Γαλλίας, και από την οποία έχουν χάσει τη ζωη τους δύο άνθρωποι, έχει «οριοθετηθεί», αλλά «δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο», ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές.

«Έχει ‘οριοθετηθεί’ σημαίνει πως το μέτωπο της πυρκαγιάς δεν προχωρεί πλέον, αλλά η φωτιά δεν έχει σβήσει», διευκρίνισε ο διευθυντής της πυροσβεστικής υπηρεσίας και των υπηρεσιών διάσωσης του νομού Βαρ, ο συνταγματάρχης Ερίκ Γκροέν, προσθέτοντας πως αναμένεται δυτικός άνεμος στη διάρκεια της ημέρας και συνεπώς οι αναζωπυρώσεις δεν αποκλείονται.

«Πρέπει να παραμείνουμε εξαιρετικά προσεκτικοί, καθώς περιμένουμε μείωση της υγρασίας, άνοδο των θερμοκρασιών και άνεμο», επέμεινε ο νομάρχης του Βαρ, ο Εβάνς Ρισάρ, μιλώντας στο σταθμό διοίκησης των πυροσβεστών στο Λικ.

Σύμφωνα με τους τελευταίους αριθμούς που ανακοινώθηκαν από τους πυροσβέστες και τη νομαρχία, η περίμετρος αυτής της πυρκαγιάς, η οποία είναι η μεγαλύτερη που έχει πλήξει φέτος τη Γαλλία, είναι πλέον 80 χιλιόμετρα.

Συνολικά η φωτιά έχει κάψει 71.000 στρέμματα δάσους, αμπελιών και θαμνωδών εκτάσεων στην οροσειρά Μορ.

Όσο για τον ανθρώπινο απολογισμό, αυτός παραμένει στους δύο νεκρούς -δύο άνθρωποι τα απανθρακωμένα πτώματα των οποίων βρέθηκαν σε σπίτι στο χωριό Γκριμό- και τους 26 τραυματίες -19 πολίτες που υπέστησαν ελαφρά δηλητηρίαση από τους καπνούς και 7 πυροσβέστες.

Ο απολογισμός της πυρκαγιάς είναι επίσης βαρύς για τη βιοποικιλότητα: το φυσικό καταφύγιο της οροσειράς Μορ εν μέρει καταστράφηκε. Μια επιχείρηση διάσωσης χελωνών πραγματοποιήθηκε χθες, Πέμπτη, στο καταφύγιο αυτό.

Τέλος οι παραγωγοί του ροζέ κρασιού της Προβηγκίας, περιζήτητου στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, είδαν το υλικό τους ή τις αποθήκες τους να γίνονται στάχτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

AP photo

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ