Για την αναγέννηση της βόρειας Εύβοιας

«Η αναγέννηση του τόπου μας πρέπει να συντελεστεί με τα μέσα που ο ίδιος ο τόπος διαθέτει»

19 Αυγούστου 2021

του/της Newsroom

Κύριε διευθυντά
Οι φλόγες που κατασπάραξαν τα δάση, τα χωριά, τις καλλιέργειες της βόρειας Εύβοιας κατέστρεψαν δεκάδες χιλιάδες οικογένειες και περιουσίες. Αγρότες, καλλιεργητές και κτηνοτρόφοι, εργάτες των δασών και υλοτόμοι, μελισσοκόμοι και αμπελουργοί, ξενοδόχοι και εστιάτορες, τεχνίτες και οικοδόμοι αντικρίζουν κάθε πρωί το μεγάλο κενό: καμία εργασία, κανένα εισόδημα, καμία προοπτική. Ο βιοπορισμός και η συντήρηση των οικογενειών τους επαφίενται στην κρατική ή κοινωνική μέριμνα. Φόβος, ανασφάλεια, αγανάκτηση και ανέχεια κυριαρχούν παντού γύρω μας. Κάποιος φταίει για όλα αυτά.

Εκτιμάμε τη δημόσια συγγνώμη του κ. πρωθυπουργού. Κατανοούμε ότι εμπεριέχει την ενσυναίσθηση της έμπρακτης, υπεύθυνης μεταμέλειας, την ευθύνη της δίκαιης αποκατάστασης, την υπόσχεση της φυσικής και κοινωνικής αναγέννησης με κρατικούς πόρους και μακροχρόνιο σχεδιασμό. Αλλωστε, η δική μας γενιά επαγγελματιών και βιοποριστών δεν θα προλάβει την αναγέννηση του αγαπημένου κόσμου που μας εξέθρεψε με φτωχά μέσα, αλλά σε περιβάλλον απείρου φυσικού κάλλους: θα δουλέψουμε για τους νέους, για τα παιδιά μας.

Η οργάνωση και στόχευση του κυβερνητικού έργου για την αναγέννηση της βόρειας Εύβοιας πρέπει να απευθύνεται και να ενσωματώνει το πολύπλευρο εργατικό και επιχειρηματικό δυναμικό της. Αρχίζοντας από τα επείγοντα αντιπλημμυρικά και δασικά έργα, συνεχίζοντας με τις ανοικοδομήσεις και υποδομές, τις παραγωγικές (όχι μόνον αγροτικές) βιοτεχνίες, η βόρεια Εύβοια πρέπει επιτέλους να αποκτήσει ένα σύγχρονο κρατικό νοσοκομείο, δημόσιες υπηρεσίες δασονομίας, δασοπροστασίας, υλοτομίας και ξυλείας, βιολογικούς καθαρισμούς αποβλήτων και απορριμμάτων, μονάδες εκμετάλλευσης φυσικού υδάτινου πλούτου και ενεργειακών πηγών.

Ο σχεδιασμός της νέας, παραγωγικής οικονομίας της περιοχής μας δεν θα προοδεύσει αν δεν συμπεριλάβει και ενσωματώσει τους τοπικούς πληθυσμούς μας, ιδίως τη νέα γενιά που τόσο γενναία πολέμησε τις φωτιές στα χωριά μας. Νοοτροπίες του παρελθόντος, χτισμένες πάνω στις ανάγκες των μεταναστευτικών πληθυσμών μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, αλλάζουν ήδη εξ ανάγκης. Οι νέες γενιές απαιτούν ανοιχτούς ορίζοντες και ευημερία.

Η γεωργική εταιρεία μας, σε συνεργασία με πρωτοπόρους Γάλλους καλλιεργητές, ξεκίνησε πριν από δεκαπέντε χρόνια τη βιολογική καλλιέργεια της μεσογειακής καρυδιάς στον κάμπο του Αρτεμισίου, προτείνοντας μακροχρόνιες παραγωγικές λύσεις για τον κάμπο της Ιστιαίας και την περιοχή γενικότερα, ημιορεινή και πεδινή. Εκπαιδεύσαμε και προσλάβαμε προσωπικό μόνον από τα γειτονικά χωριά. Τα βιολογικά προϊόντα μας διατίθενται σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η αναγέννηση του τόπου μας πρέπει να συντελεστεί με τα μέσα που ο ίδιος ο τόπος διαθέτει, με πρωτοβουλίες, συνεργασίες και τεχνογνωσία των αποκληρωμένων θυμάτων των πυρκαγιών. Μόνον έτσι θα αποκατασταθεί στο μέλλον η κοινωνική ισορροπία και θα δημιουργηθούν βιώσιμες παραγωγικές δυνατότητες στην τοπική οικονομία.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΟΣΧΟΣ

«Κτήμα Καρυδιές», Αρτεμίσιον Γεωργική Α.Ε., Αρτεμίσιον, Β. Εύβοια

Πηγή: kathimerini.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

27 Μαρτίου 2024