Κ. Φραγκογιάννης: Οραμά μας είναι η δημιουργία αύγχρονων χώρων υποδοχής βιομηχανικών δραστηριοτήτων

Σε έναν τέτοιο οργανωμένο χώρο, προσθέτει ο κ. Φραγκογιάννης, υπάρχουν υποστηρικτικές καταστάσεις που βοηθάνε τον επιχειρηματία στα πρώτα του βήματα

29 Αυγούστου 2021

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Σύγχρονοι χώροι υποδοχής βιομηχανικών δραστηριοτήτων με ένα ολοκληρωμένο σύνολο υπηρεσιών και υποδομών που συνιστούν το όραμα της κυβέρνησης για τα οργανωμένα βιομηχανικά πάρκα (ΟΒΠ) στην Ελλάδα, ικανά να προσελκύσουν ξένες και ντόπιες μεγαλοεπενδύσεις, περιγράφει με άρθρο του στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης.

Με δεδομένο ότι η βιομηχανία είναι η ατμομηχανή της οικονομίας της κάθε χώρας, όπως εξηγεί ο κ. Φραγκογιάννης, απαιτούνται οργανωμένες υποδομές και κίνητρα σε μία Ελλάδα που διαθέτει το συντριπτικά μεγάλο ποσοστό της βιομηχανικής της δραστηριότητας διάσπαρτο σε αγροτικές περιοχές, εκτός σχεδίου. Η εικόνα που υπάρχει σήμερα, όπως λέει, είναι 181 άτυπες βιομηχανικές συγκεντρώσεις συνολικής έκτασης 300.000 στρεμμάτων και μόνο ένα 5% των καταγεγραμμένων βιομηχανικών, βιοτεχνικών, μεταφορικών και αποθηκευτικών δραστηριοτήτων της χώρας να έχει εγκατασταθεί και να λειτουργεί στις 57 ΒΙΠΕ, ΒΕΠΕ και ΕΠ συνολικής έκτασης 75.000 στρεμμάτων που ιδρύθηκαν μετά τον πρώτο νόμο, το 1965, για τις βιομηχανικές περιοχές και πάρκα.

Η εικόνα του αύριο που συνιστά και το όραμα της κυβέρνησης για τα Οργανωμένα Βιομηχανικά Πάρκα (ΟΒΠ), όπως αναφέρει ο κ. Φραγκογιάννης περιλαμβάνει χώρους υποδοχής βιομηχανικών δραστηριοτήτων με ένα ολοκληρωμένο σύνολο υπηρεσιών και υποδομών που ιδρύεται και λειτουργεί για την υποστήριξη βιομηχανικών και συναφών δραστηριοτήτων υπό την διαχείριση και την επίβλεψη ενός εξειδικευμένου φορέα. Οργανωμένοι χώροι κοντά σε οδικούς άξονες που εξυπηρετούν τις απαιτούμενες μεταφορές, κοντά σε λιμάνι ή τερματικό σταθμό τρένου, με όλα τα έργα υποδομής, όπως τα δίκτυα οδοποιίας, ύδρευσης, αποχέτευσης υγρών λυμάτων, στερεών αποβλήτων, βιολογικού καθαρισμού, αποχέτευσής όμβριων, παροχής φυσικού αερίου, τηλεφωνικών γραμμών κι ευρυζωνικών δικτύων. Πάρκα τελείως χωροταξικά θεωρημένα, χαρακτηρισμένα για αντίστοιχη χρήση που διαθέτουν δίκτυο πυρόσβεσης, δίκτυο άρδευσης πρασίνου, δίκτυο ηλεκτροφωτισμού και ηλεκτροδότησης, τηλεθέρμανσης αλλά και συστήματα ενεργειακής διαχείρισης από τα πιο απλά μέχρι τα πιο σύνθετα υβριδικά συστήματα που σέβονται την κλιματική αλλαγή, το περιβάλλον και την πράσινη ενέργεια.

Σε έναν τέτοιο οργανωμένο χώρο, προσθέτει ο κ. Φραγκογιάννης, υπάρχουν υποστηρικτικές καταστάσεις που βοηθάνε τον επιχειρηματία στα πρώτα του βήματα. Προσωρινά γραφεία για να εγκατασταθεί, χώροι ενδιαίτησης, και αίθουσες συναντήσεων. Ο δε φορέας που διαχειρίζεται την λειτουργία ενός ΟΒΠ είναι αυτός που έχει την δυνατότητα να φροντίζει (fast track) την γρήγορη έκδοση των απαιτούμενων αδειών και ελέγχει την σύννομη εγκατάσταση της επιχείρησης

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως επισημαίνει ο υφυπουργός Εξωτερικών, η Οικονομική Διπλωματία και μονάδες εξωστρέφειας της χώρας, προσελκύουν τον δυνητικό επενδυτή, προσφέροντας του κίνητρα και αιτίες εγκατάστασης στη χώρα μας, μεταξύ των οποίων και την δυνατότητα να αγοράζει ή να νοικιάζει μακροχρόνια το οικόπεδο που χρειάζεται, με όλες τις απαιτούμενες υποδομές και την απαραίτητη διοικητική εξυπηρέτηση για να πραγματοποιήσει το εκάστοτε επενδυτικό του πλάνο.

Εξάλλου, ολοκληρώνει ο κ. Φραγκογιάννης, η νέα βιομηχανική πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που καθορίστηκε το 2017 έχει ως βασικούς άξονες την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, την αναζωογόνηση των περιφερειών και την χρήση των καλύτερων τεχνολογιών για την δημιουργία μιας έξυπνης, καθαρής, καινοτόμου βιομηχανίας. Η διεθνής εμπειρία δείχνει την αξία της ανάπτυξης των οργανωμένων βιομηχανικών πάρκων σε παγκόσμιο επίπεδο, γεγονός που αναδεικνύει το σημαντικό ρόλο τους στην βιομηχανία, την ενίσχυση των επενδύσεων και στην οικονομική ανάπτυξη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

24 Μαρτίου 2024