Κορωνοϊός: 2.343 νέα κρούσματα, 19 θάνατοι, 338 διασωληνωμένοι

Η ενημέρωση του ΕΟΔΥ για νέα κρούσματα, θανάτους και διασωληνωμένους, σήμερα Δευτέρα 30 Αυγούστου

30 Αυγούστου 2021

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Σε 2.343 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία κατεγράφησαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Σήμερα, Δευτέρα 30 Αυγούστου 2021, ανακοινώθηκαν 19 θάνατοι. Διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονται 338 ασθενείς.

Χθες, Κυριακή 29 Αυγούστου, ανακοινώθηκαν 1.582 νέα κρούσματα και 37 θάνατοι, ενώ οι διασωληνωμένοι ανέρχονταν σε 334. Την περασμένη Δευτέρα, 23 Αυγούστου, είχαν ανακοινωθεί 2.628 νέα περιστατικά και 34 θάνατοι, ενώ σε ΜΕΘ νοσηλεύονταν 319 ασθενείς.

Γεωγραφική κατανομή

Από το σύνολο των 2.343 νέων κρουσμάτων του νέου ιού στη χώρα 33 είναι εισαγόμενα εκ των οποίων 24 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Η κατανομή των νέων εγχώριων κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα στη Στερεά:

ΒΟΙΩΤΙΑ 4

ΕΥΒΟΙΑ 41

ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ 6

ΦΘΙΩΤΙΔΑ 33

ΦΩΚΙΔΑ 4

Παγώνη: Πολύ επιθετική η μετάλλαξη Δέλτα

Για τον μεγάλο κίνδυνο της μετάλλαξης Δέλτα, την προσπάθεια οικοδόμησης του τείχους ανοσίας στη χώρα καθώς και για τον εμβολιασμό των υγειονομικών έκανε λόγο η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη.

«Θερίζει η μετάλλαξη Δέλτα, δεν αφήνει κανέναν όρθιο, ακόμα και νέους» τόνισε. Σύμφωνα με την ίδια, ακόμα και τα παιδιά βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο λόγω της Δέλτα, επικαλούμενη μελέτες που έγιναν στις ΗΠΑ.

Επιπλέον, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δήλωσε ότι ο εμβολιασμός των παιδιών γίνεται πρωτίστως για την δική τους προστασία και για εκείνη των οικογενειών τους ενώ έκανε έκκληση να μην κλείσουν τα σχολεία: «Τα παιδιά άνω των 12 πρέπει να εμβολιαστούν, όχι μόνο για να χτιστεί το τείχος ανοσίας, αλλά γιατί η μετάλλαξη Δ είναι πολύ επιθετική και θα έχουμε σοβαρά προβλήματα. Κάνω έκκληση να μην κλείσουν τα σχολεία».

Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τους 4,5 εκατ. οι θάνατοι παγκοσμίως

Το «φράγμα» των 4,5 εκατ. ξεπέρασαν οι θάνατοι από επιπλοκές του κορωνοϊού παγκοσμίως, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το AFP, με φόντο την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα.

ΠΟΥ: «Βαθιά ανησυχητικά» τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στην Ευρώπη

Μια αύξηση στα ποσοστά μετάδοσης του κορωνοϊού τις τελευταίες δύο εβδομάδες στην Ευρώπη σε συνδυασμό με τα χαμηλά επίπεδα εμβολιασμού σε ορισμένες χώρες είναι «βαθιά ανησυχητική», δήλωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην Ευρώπη Χανς Κλούγκε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρίνει «αξιόπιστη» πρόβλεψη για 236.000 επιπλέον θανάτους από την COVID-19 στην Ευρώπη ως την 1η Δεκεμβρίου, σημείωσε ο ίδιος, εκφράζοντας ανησυχία για την πρόσφατη «στασιμότητα» του ρυθμού εμβολιασμού στην ήπειρο.

ΣτΕ: Απέρριψε αιτήσεις υγειονομικών για «πάγωμα» του υποχρεωτικού εμβολιασμού

Στο μεταξύ, το Γ’ Θερινό Τμήμα του ΣτΕ απέρριψε αιτήσεις νοσοκομειακών γιατρών και διοικητικών υπαλλήλων νοσοκομείων, ανά την Ελλάδα, που ζητούσαν να εκδοθεί προσωρινή διαταγή με την οποία θα «πάγωνε» το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού τους.

Ειδικότερα, για το θέμα αυτό εκδόθηκαν τέσσερις προσωρινές διαταγές από το ΣτΕ, οι οποίες αφορούν σε 115 συνολικά προσφεύγοντες.

Πλέον το Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου αναμένεται να εξετάσει, εάν θα προχωρήσει σε έκδοση απόφασης αναστολής για το ίδιο ζήτημα ή όχι.

Εν τω μεταξύ, στην Ολομέλεια ΣτΕ εκκρεμεί ανάλογο αίτημα της ΠΟΕΔΗΝ για έκδοση, δηλαδή, προσωρινής διαταγής και για αναστολή της απόφασης για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών εργαζομένων στον χώρο της υγείας.

Σχέδιο 4 σημείων για τις μονάδες υγείας

Όπως έγραφε η «Καθημερινή της Κυριακής», σε σχέση με τους υγειονομικούς που αρνούνται να εμβολιαστούν, διαμηνύεται πως θα τεθούν σε αναστολή «χωρίς εκπτώσεις», ενώ υπάρχει σχέδιο τεσσάρων σημείων για την ομαλή λειτουργία των μονάδων υγείας.

Με δεδομένο ότι με τους γιατρούς δεν υφίσταται πρόβλημα, οι νοσηλευτές που αρνούνται να εμβολιαστούν θα αντικατασταθούν με διαδικασίες fast track μέσω προσλήψεων τρίμηνης και εξάμηνης διάρκειας.

Προκειμένου να προσελκύσει ενδιαφερομένους, το υπουργείο Υγείας θα προσφέρει μπόνους μοριοδότησης ενόψει μελλοντικών διαγωνισμών. Επίσης, θα υπάρξει αναδιάταξη δυνάμεων μέσα στα ίδια τα νοσοκομεία.

Για την αντικατάσταση διοικητικών υπαλλήλων θα αντληθούν στελέχη από την αγορά, ενώ για κάλυψη σε τομείς όπως η καθαριότητα ή η σίτιση θα γίνει στροφή σε ιδιωτικές εταιρείες.

Οικονόμου για ανεμβολίαστους υγειονομικούς: Σε αναστολή από 1η Σεπτεμβρίου

Κανονικά θα τεθούν σε αναστολή οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί από την 1η Σεπτεμβρίου ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, προσθέτοντας πως δεν είναι σίγουρο ότι όσοι μπουν σε αναστολή και εμβολιαστούν εκ των υστέρων, θα μπορούν να επιστρέψουν στη θέση που είχαν πριν.

«Ο νόμος θα εφαρμοστεί στο ακέραιο. Επίσης θα υπάρξει επιστροφή του μισθού που έχει προκαταβληθεί στα τέλη Αυγούστου, ενώ όσοι τεθούν σε αναστολή, δεν είναι βέβαιο, ακόμη κι όταν επιλέξουν να εμβολιαστούν, ότι θα επιστρέψουν στις ίδιες θέσεις, δεδομένου ότι ο χαρακτήρας, οι ανάγκες και η οργάνωση του ΕΣΥ ως έναν βαθμό θα έχουν αλλάξει» ανέφερε χαρακτηριστικά το μεσημέρι της Δευτέρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024