Τριών ειδών τα κίνητρα για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων

Στη Βουλή το σχέδιο νόμου

20 Αυγούστου 2021

του/της Newsroom

Μείωση φόρου έως 50%, επιδοτήσεις και δανειοδοτήσεις – Στη Βουλή το σχέδιο νόμου

Μπορεί το τοπίο να μην έχει ξεκαθαρίσει ακόμη ως προς τα περιθώρια φορολογικών ελαφρύνσεων το 2022, αλλά δύο νομοσχέδια που παρέχουν φορολογικά κίνητρα προγραμματίζεται να κατατεθούν στη Βουλή το προσεχές διάστημα: αυτά για τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων και για τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

Το νομοσχέδιο για τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων κυκλοφορεί εδώ και ένα χρόνο σε υπουργικά γραφεία, αλλά πλέον δεν χωρούν αναβολές, καθώς –εκτός των άλλων– η κατάρτισή του αποτελεί και ένα από τα προαπαιτούμενα του τρίτου τριμήνου της φετινής χρονιάς για να εισπράξει η χώρα την πρώτη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης. Συγκεκριμένα, στις Βρυξέλλες περιμένουν νομοθετικές ρυθμίσεις «για την παροχή φορολογικών και οικονομικών κινήτρων, καθώς και κινήτρων σε θέματα αδειοδοτήσεων για συγχωνεύσεις, μετατροπές και εξαγορές». Αυτές πρέπει να γίνουν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου για να εισπραχθούν έως το τέλος του χρόνου τα 3,5 δισ. ευρώ της πρώτης δόσης, που ακολουθεί την προκαταβολή των 4 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το ίδιο το Ταμείο Ανάκαμψης, άλλωστε, θα συνεισφέρει στη χρηματοδότηση των εξαγορών και συγχωνεύσεων, αφού οι τελευταίες θα είναι επιλέξιμες για δανειοδότηση με ευνοϊκούς όρους, από τα 12,7 δισ. ευρώ των διαθέσιμων για δάνεια πόρων του.

Τα κίνητρα θα είναι τριών κατηγοριών: φορολογικά, επιδοτήσεις και δανειοδοτήσεις. Στα φορολογικά, όπως έγραψε πρόσφατα η «Κ» (26.7.2021), το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων που θα συγχωνευθούν ακόμη και κατά 50%, με τον συντελεστή να κατεβαίνει στο 11% από 22% για μία πενταετία. Οι επιδοτήσεις θα δίνονται για την κάλυψη του κόστους της συγχώνευσης. Τα δάνεια θα δίνονται με μοναδικό κριτήριο επιλεξιμότητας τη μεγέθυνση των επιχειρήσεων, χωρίς να χρειάζεται να καλύπτουν και τα άλλα κριτήρια που είναι η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, η εξωστρέφεια και η έρευνα και ανάπτυξη. Το πλαίσιο μελετάει για λογαριασμό της κυβέρνησης η Grant Thornton.

Μακρά περίοδο αναμονής είχε και το νομοσχέδιο για τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, που δεν είναι ακριβώς οι γνωστές μας ΜΚΟ, αλλά κάτι ευρύτερο. Ο στόχος είναι να πριμοδοτούνται με ελαφρύνσεις, αλλά υπό προϋποθέσεις διαφάνειας και άλλων κριτηρίων. Οι οργανώσεις που θα πληρούν τα κριτήρια θα εντάσσονται σε μητρώο. Το σχετικό νομοσχέδιο θα εισάγει επίσης τον θεσμό του εθελοντισμού, που δεν έχει θεσμοθετηθεί ακόμη στην Ελλάδα. Ενας θεσμός του οποίου η σημασία έγινε φανερή και πρόσφατα με τις πυρκαγιές.

Για τα άλλα φορολογικά κίνητρα που ίσως θεσπιστούν, στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης περιμένουν δύο στοιχεία προκειμένου να προσδιορίσουν τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο: τα αποτελέσματα του ΑΕΠ του β΄ τριμήνου, που θα δημοσιοποιήσει η ΕΛΣΤΑΤ στις 7 Σεπτεμβρίου, αλλά και τον απολογισμό του κόστους των φυσικών καταστροφών. Για το ΑΕΠ επικρατεί σχετική αισιοδοξία, με βάση τις αφίξεις των τουριστών τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, που δημιουργούν προσδοκία ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για 50% των εσόδων του 2019 κατά μέσον όρο φέτος. Θετικά ήταν άλλωστε και τα αποτελέσματα του τζίρου του β΄ τριμήνου, που σημείωσε αύξηση σχεδόν 30% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Στις Βρυξέλλες περιμένουν νομοθετικές ρυθμίσεις «για την παροχή φορολογικών και οικονομικών κινήτρων, καθώς και κινήτρων σε θέματα αδειοδοτήσεων για συγχωνεύσεις, μετατροπές και εξαγορές».

ΠΗΓΗ : ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024