Φ. Σπανός: Εξαιρετικά θετική η απόφαση του κ. Σκρέκα

Nα ζητήσει την αναστολή κάθε ενέργειας για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Β. Εύβοια

28 Σεπτεμβρίου 2021

του/της Newsroom

“Δεν πιστεύαμε στα μάτια μας, όταν πληροφορηθήκαμε την απόφαση της ΡΑΕ για τις ανεμογεννήτριες στη Β. Εύβοια”, ανέφερε ο Φάνης Σπανός, περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή Προστασίας του Περιβάλλοντος, που είχε ως αντικείμενο την ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας. Ο κ. Σπανός χαρακτήρισε εξαιρετικά θετική την απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα να ζητήσει από την ΡΑΕ την άμεση αναστολή της σχετικής διαδικασίας.

“Εμείς ως Στερεά Ελλάδα έχουμε εκφράσει σαφείς και καθαρές θέσεις σε σχέση με την ανάπτυξη των ΑΠΕ, οι οποίες θέσεις, τάσσονται υπέρ αυτού του σημαντικού εργαλείου για τη βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της χώρας μας. Εγείρουν όμως και προβληματισμούς σε σχέση με την ποσότητα, τη χωροταξία, την αναλογικότητα, τον λόγο που οφείλουν να έχουν οι τοπικές κοινωνίες”, είπε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος. “Στην περίπτωση της Βόρειας Εύβοιας, δυσκολευτήκαμε να πιστέψουμε στα μάτια μας, όταν πληροφορηθήκαμε την απόφαση της ΡΑΕ και είναι βέβαια εξαιρετικά θετική η ενέργεια του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, να ζητήσει την άμεση αναστολή οποιασδήποτε σχετικής διαδικασίας από τη ΡΑΕ, σε συνέχεια και της επικοινωνίας που είχαμε μαζί”.

Σε σχέση με τις ενέργειες της Περιφέρειας μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Β. Εύβοια, ο κ. Σπανός ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής της Βουλής, ότι η Περιφέρεια αναμένει την υπαγωγή στο εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και των έργων αποκατάστασης βλαβών στο οδικό κυρίως δίκτυο. Όπως εξάλλου επισήμανε, στα έργα αυτά περιλαμβάνονται και τα δύο στρατηγικής φύσεως αντιπλημμυρικά έργα, το ένα για τα ρέμματα Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας ‘Αννας και ένα για τα ρέμματα του δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού. “Είμαστε σε αναμονή. Πιστεύουμε ότι τις επόμενες ημέρες θα εγκριθούν αυτά τα έργα από το υπουργείο Ανάπτυξης, θα ενταχθούν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, στο εθνικό σκέλος, ώστε να μπορέσουμε και εμείς, με ταχύτερες διαδικασίες, να τα ενεργοποιήσουμε και να μηδενιστεί ο κίνδυνος”, είπε ο Φάνης Σπανός.

Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος αναφέρθηκε στην “ανάταξη του δάσους” που σήμερα στο μεγάλο του μέρος έχει καταστραφεί και επισήμανε ότι η καταστροφή δεν έχει μόνο διάσταση περιβαλλοντική αλλά και κοινωνική και οικονομική, δεδομένου ότι πολλοί κάτοικοι της Εύβοιας ζούσαν κατ΄αποκλειστικότητα από το δάσος, πρωτίστως ρητινοκαλλιεργητές και μελισσοκόμοι. “Με αυτά τα δεδομένα, έχουμε στείλει στον πρωθυπουργό της χώρας ένα σύνολο προτάσεων, οι οποίες θα αποτελέσουν και πρώτη ύλη στη στρατηγική δουλειά που έχει αναλάβει ο κ. Μπένος”, είπε ο κ. Σπανός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024