«Αντιγόνη ‘Ορια και Σύνορα» : Διεθνές Φεστιβάλ Biennale Sphinx 2021,στη Θήβα

Την πόλη της Θήβας έχει επιλέξει ως φυσική και συμβολική αφετηρία της η Βiennale Sphinx 2021.

22 Σεπτεμβρίου 2021

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Η biennale SPHINX ιδρύθηκε το 2015 και αφορά την διασύνδεση του τεράστιου  πολιτισμικού αποθέματος της πόλης με την σύγχρονη τέχνη, προάγοντας έξυπνα έναν προβληματισμό παγκόσμιας εμβέλειας με στόχο την ίδια την κοινωνική ζωή.  Το έργο της είναι αυτό που δημιουργείται από καλλιτέχνες, ερευνητές και πολίτες μέσα στον πραγματικό κοινωνικό ιστό της πόλης όπου σχεδιάζονται και πραγματοποιούνται πολλαπλά καλλιτεχνικά, πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα που κινητοποιούν μεγάλες μερίδες πληθυσμού σε διάφορα πεδία του επιστητού και αλλάζουν την ηθική και αισθητική διάσταση της ζωής,  προτείνοντας μια νέα οντολογία.  Πάνω σε αυτή την βάση οι έννοιες  που επεξεργαζόμαστε είναι εκείνες της «ολιστικής τέχνης», της «κοινωνικής γλυπτικής» και της «ανθρώπινης οικολογίας».

Η Biennale Sphinx 2021 θα διεξαχθεί  2-30 Οκτωβρίου στον Κεντρικό Εκθεσιακό Χώρο (Δίρκης 23) στη Θήβα με εκθέσεις και δρώμενα σε διάφορους χώρους, και θα αποτελέσει βαρυσήμαντο πολιτιστικό γεγονός για την πόλη, καθώς θα επιχειρηθεί η συνομιλία έργων καταξιωμένων καλλιτεχνών από όλον τον κόσμο.

Φέτος η διεθνής biennale SPHINX, βάζοντας φέτος ψηλά τον πήχη στην σύγχρονη πνευματική αναζήτηση, διερευνώντας με επιμονή τα θεμέλια του ανθρώπινου νοήματος και τ’ αδιέξοδα στην ταυτότητα του ανθρώπινου όντος-πολιτισμού, προτείνει, μέσα από ένα πολύπλευρο καλλιτεχνικό διεθνές κάλεσμα την εικαστική αναζήτηση με θέμα: ΑΝΤΙΓΟΝΗ – ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΟΡΑ / ANTIGONE – LIMITS AND  BORDERS.

Ο Δήμος Θηβαίων διοργανωτής αυτού του αξιόλογου πολιτισμικού φεστιβάλ διεθνούς ακτινοβολίας, θα έχει την χαρά να φιλοξενήσει προσκεκλημένους καλλιτέχνες και ακαδημαϊκούς από την Ελλάδα και τον Κόσμο, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Στις εκθέσεις και στα δρώμενα θα συμμετάσχουν και θα διαδράσουν καλλιτέχνες και ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και η μαθητική κοινότητα της περιοχής.

Αναλυτικά:
● Διεθνής εικαστική έκθεση στην πόλη της Θήβας με θέμα: «ΑΝΤΙΓΟΝΗ, ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΟΡΑ» / «ANTIGONE – LIMITS AND BORDERS».
● Έκθεση Ελλήνων εικαστικών καλλιτεχνών με θέμα «Ο σύγχρονος πολιτισμός και η παράδοση των κειμένων». Το «μεγάλο βιβλίο», της καλλιτεχνικής ομάδας «Ορίζοντας Γεγονότων».
● Διεθνές συμπόσιο ανοιχτό στο κοινό πάνω στο θεωρητικό σχήμα της «κοινωνικής γλυπτικής».
● Έκθεση τέχνης της μαθητικής κοινότητας της περιοχής με θέμα: «ΑΝΤΙΓΟΝΗ, ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΟΡΑ».
● Performances και εκπαιδευτικά δρώμενα με την συμμετοχή του κοινού.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τη διεύθυνση: https://www.sphinx-biennale.com 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024