Γ. Σαρακιώτης: «Ασφαλιστικό σύστημα αλά Λας Βέγκας θεσμοθετεί η Ν.Δ.»

Η τοποθέτηση του Βουλευτή.

2 Σεπτεμβρίου 2021

του/της Θεοφανία Μίγκου

«Αντί ενός ασφαλιστικού συστήματος, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες και στα συσσωρευμένα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, η Ν.Δ. πρόταξε για μια ακόμη φορά την κερδοφορία των ιδιωτικών funds, νομοθετώντας το “τζογάρισμα” των κόπων των ασφαλισμένων». Με αυτή τη φράση σχολίασε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης της Ν.Δ. και όσα προβλέπει για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Σαρακιώτης, ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε:

«Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. επιχειρεί με δημιουργική λογιστική και fake news να εξαπατήσει τους ασφαλισμένους, αναφερόμενη σε “εξασφαλισμένες συντάξεις” και “χαμηλό κόστος μετάβασης”. Ωστόσο, αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι ότι η κυβερνητική απορρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος δημιουργεί ένα συνολικό χρηματοδοτικό κενό ύψους 75-78 δισ. ευρώ, το οποίο και θα καλυφθεί από τους φόρους όλων των πολιτών και θα επιβαρύνει την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους. Όπως η ίδια η Κυβέρνηση της Ν.Δ. ομολογεί, το κόστος της μετάβασης θα εξαρτηθεί από την απόδοση των κεφαλαίων και την ευρύτερη χρηματοοικονομική συγκυρία. Συνεπώς, οι κόποι μιας ζωής και η ελπίδα για τη λήψη σύνταξης αφήνονται στην τύχη».

Συνεχίζοντας, ο κ. Σαρακιώτης επεσήμανε: «Ο κ. Μητσοτάκης, αφού κατήργησε τη 13η σύνταξη το Φεβρουάριο του 2020, την οποία είχε επαναθεσμοθετήσει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., αφού δε διένειμε τα δύο τελευταία χρόνια κοινωνικό μέρισμα προς τους οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας, ναρκοθετεί το κοινωνικό κράτος για τα επόμενα χρόνια, καθώς ο πολίτης θα κληθεί να πληρώσει το υπέρογκο κόστος μετάβασης στο νέο σύστημα. Μάλιστα, για να αποφύγει το σκόπελο της αντισυνταγματικότητας με αφορμή την ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος, η Κυβέρνηση συγκροτεί το Ταμείο Επικουρικής Κεφαλοποιητικής Ασφάλισης, το οποίο εκείνο θα αναθέτει τη διαχείριση των κεφαλαίων σε ιδιώτες… Καταφανής ο εμπαιγμός των πολιτών και η καταπάτηση του Συντάγματος…»

Όπως σχολιάζει ο Βουλευτής Φθιώτιδας: «Στην προσπάθειά τους να τρομοκρατήσουν τους ασφαλισμένους, αναφέρονται σε “μη βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα λόγω του δημογραφικού προβλήματος”, αλλά δε μας εξηγούν: Γιατί, πριν μόλις 1,5 έτος, η Κυβέρνηση της Ν.Δ. τόνιζε ότι “το ασφαλιστικό σύστημα είναι βιώσιμο έως το 2070” μετά το δικό της νόμο 4670/2020; Πότε έλεγαν ψέματα οι Υπουργοί της Ν.Δ.; Τότε ή σήμερα; Ας διαλέξουν και ας πάψουν να επικαλούνται παραδείγματα άλλων χωρών, οι οποίες επέλεξαν το κεφαλαιοποιητικό αντί του διανεμητικού συστήματος, τη στιγμή που οι περισσότερες εξ αυτών επέστρεψαν έως το 2018 στο προηγούμενο σύστημα αφού βίωσαν οδυνηρές συνέπειες και οι υπόλοιπες προσέφυγαν στο σύστημα της λεγόμενης “νοητής κεφαλαιοποίησης” για να μην εκτεθούν στις διακυμάνσεις των αγορών».

Ο κ. Σαρακιώτης κατέληξε σημειώνοντας ότι «είναι θλιβερό στη χώρα των δομημένων ομολόγων και των υπολοίπων σκανδάλων, τα οποία διαπράχθηκαν στις πλάτες των ασφαλισμένων από τις Κυβερνήσεις της Ν.Δ., παρόμοιες ιδέες να επανέρχονται εν μέσω θερινής ραστώνης προσβάλλοντας τη νοημοσύνη και τη μνήμη όλων μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024