Γιώργος Μουλκιώτης: «Άλυτα τα προβλήματα των εργαζομένων στον επισιτισμό – τουρισμό»

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας

17 Σεπτεμβρίου 2021

του/της Newsroom

Να δοθεί άμεση λύση στα προβλήματα των εργαζομένων στον επισιτισμό – τουρισμό, ζητά με ερώτησή του προς τους Υπουργούς Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Τουρισμού ο Βουλευτής ΚΙΝΑΛ Βοιωτίας, Γιώργος Μουλκιώτης.

Στην ερώτηση, επισημαίνεται ότι χιλιάδες εργαζόμενοι στον Τουρισμό με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης προέβησαν την σαιζόν 2020 σε μονομερή αίτηση αναστολής σύμβασης ώστε να γίνουν δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού (534,00 ευρώ) αλλά και 25 ένσημα για κάθε μήνα που θα ίσχυε η αναστολή σύμβασης, καθώς οι επιχειρήσεις που τους απασχολούσαν δεν λειτούργησαν, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Ωστόσο, σύμφωνα με καταγγελίες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επισιτισμού – Τουρισμού (ΠΟΕΕΤ), ενώ έχει περάσει ένα έτος, ακόμα δεν εμφανίζονται τα ένσημα από τις εν λόγω μονομερείς αναστολές σύμβασης εργασίας του 2020, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μην μπορούν να λάβουν επιδόματα, να γράψουν τα παιδιά τους σε παιδικούς σταθμούς, να καταθέσουν τα χαρτιά τους για σύνταξη ακόμα και να κάνουν χημειοθεραπείες.

Επιπλέον, τονίζεται ότι, ενώ η φετινή σαιζόν πλησιάζει προς το τέλος, δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί με πόσα ένσημα οι εποχικά εργαζόμενοι, τόσο στον επισιτισμό όσο και στον τουρισμό, θα είναι δικαιούχοι του επιδόματος ανεργίας.

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό – τουρισμό βρίσκονται σε δυσμενή θέση αλλά και σε μεγάλη ανασφάλεια, ενώ η Πολιτεία οφείλει να δείξει το κοινωνικό της πρόσωπο και να ενεργήσει, ώστε να μη μείνει απροστάτευτος κανένας εργαζόμενος στον κλάδο του τουρισμού και επισιτισμού.

Κατόπιν αυτών, ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί πότε ακριβώς θα εμφανιστούν τα ένσημα από τις μονομερείς αναστολές συμβάσεων του 2020 στον ΕΦΚΑ, πόσα ένσημα θα χρειάζονται φέτος οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό τουρισμό για να επιδοτηθούν με επίδομα ανεργίας, αν θα στηριχθούν οικονομικά όσοι φέτος το καλοκαίρι δεν εργάστηκαν είτε επειδή η επιχείρηση δεν άνοιξε είτε επειδή δεν επαναπροσελήφθησαν, τι μέλλει γενέσθαι για τους εργαζόμενους που ήταν δικαιούχοι μονομερούς αναστολής τον Μάιο και τον Ιούνιο και στη συνέχεια δεν βρήκαν δουλειά.

Τέλος, ερωτώνται ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβει η κυβέρνηση ώστε οι εργαζόμενοι στον τουρισμό-επισιτισμό να προστατευθούν επαρκώς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

1 Απριλίου 2023