Ολοκληρώνονται οι αντιδιαβρωτικές και αντιπλημμυρικές μελέτες στην Βόρεια Εύβοια

Ξεκινούν τα έργα στην περιοχή του δήμου Λίμνης Μαντουδίου Αγ. Άννας - Ολοκληρώνονται και οι μελέτες για Ιστιαία-Αιδηψό

23 Σεπτεμβρίου 2021

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Ξεκίνησε στη βόρεια Εύβοια και στην περιοχή του δήμου Λίμνης Μαντουδίου Αγ. Άννας, η εκπαίδευση δασεργατών για την κατασκευή κορμοδεμάτων, υπό την επίβλεψη του τοπικού Δασαρχείου. Θ’ ακολουθήσει ανάλογη εκπαίδευση και στον δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού το επόμενο διάστημα.

Η δρομολόγηση άμεσων αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων, προτού ξεκινήσουν οι μεγάλες βροχές του χειμώνα και απομακρύνουν το χώμα από τις πυρόπληκτες εκτάσεις, κρίθηκε αναγκαίο, αμέσως μετά με την κατάσβεση των πυρκαγιών στη βόρεια Εύβοια. Μεγάλο μέρος των μελετών αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων έχουν ολοκληρωθεί, μετά την πλήρη αποτύπωση των καμένων εκτάσεων, με τα δορυφορικά στοιχεία και τις αεροφωτογραφίες να έχουν δώσει το πλήρες μέγεθος της καταστροφής.

Οι παρεμβάσεις αποκατάστασης προβλέπουν την κατασκευή των εξής έργων:

=Κορμοδέματα και σανιδότοιχοι για τον περιορισμό της επιφανειακής διάβρωσης και απορροής.

=Κλαδοπλέγματα κατά μήκος των υπολειμμάτων υλοτομίας των απονεκρωθέντων δέντρων, κυρίως σε εδάφη μικρών κλίσεων, με σκοπό την προστασία τους από τη διάβρωση και την επιφανειακή απορροή.

=Ξυλοφράγματα σε μικρές χαραδρώσεις και ρέματα για την αποτροπή της διάβρωσης

Ήδη στον δήμο Λίμνης Μαντουδίου Αγ. Άννας, έχουν ολοκληρωθεί οι πέντε μελέτες αντιδιαβρωτικών έργων και ήδη έχει ξεκινήσει η εκπαίδευση δασεργατών τεσσάρων δασικών συνεταιρισμών της περιοχής, υπό την επίβλεψη του τοπικού δασαρχείου αλλά και υλοτόμων που έχουν εμπειρία στην κατασκευή κορμοδεμάτων.

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, οι εργασίες θα ξεκινήσουν την ερχόμενη Πέμπτη και -σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα- θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι μέσα Δεκεμβρίου. Στη φάση ολοκλήρωσής τους επίσης είναι πέντε μελέτες αντιπλημμυρικών έργων, που θα κατασκευαστούν άμεσα σε συγκεκριμένα σημεία των καμένων εκτάσεων.

Ήδη η Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος, όρισε αναδόχους αποκατάστασης με σκοπό την υλοποίηση αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων στην πυρόπληκτη περιοχή της Λίμνης στη Βόρεια Εύβοια, τις εταιρείες EREN Hellas και ΔΕΗ. Η χορηγία των δύο εταιρειών αγγίζει τα 3.368.000 ευρώ, μόνο για τη συγκεκριμένη περιοχή.

Για την περιοχή του δήμου Ιστιαίας Αιδηψού, έχει ξεκινήσει η κοπή των δέντρων στα πρανή των δρόμων, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα θα έχουν ολοκληρωθεί οι αναγκαίες μελέτες αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων. Οι εργασίες θα γίνουν κατά προτεραιότητα από τους Δασικούς Συνεταιρισμούς. «Περιμένουμε την ολοκλήρωση των αναγκαίων μελετών, προκειμένου να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο που είναι η κατασκευή των αναγκαίων έργων πριν μας προλάβει ο χειμώνας» δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξος στο protothema.gr ο δήμαρχος Γιάννης Κοντζιάς, που -σε συνεργασία με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες- έχουν επιδοθεί σ’ έναν αγώνα με το χρόνο, πριν ξεκινήσουν βροχές και πιθανά απρόβλεπτα καιρικά φαινόμενα.

Να σημειωθεί πως όλες οι ενέργειες εντάσσονται στο ολοκληρωμένο σχέδιο για την ταχεία αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών και την προστασία και την προσαρμογή των δασικών οικοσυστημάτων στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024