«ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ – H Επανάσταση στη Ρούμελη το 1821» στο Αμφιθέατρο Βασικής Βιβλιοθήκης την Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2021.

H Επανάσταση στη Ρούμελη το 1821

24 Σεπτεμβρίου 2021

του/της Newsroom

Ξεκίνησε η διάθεση των δελτίων εισόδου Στο Αμφιθέατρο της Βασικής Βιβλιοθήκης στο Καρπενήσι, στις 20:00 μ.μ., την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021, θα παρουσιαστεί το σύγχρονο Λαϊκό Ορατόριο με τίτλο: «Παλιγγενεσία – Η Επανάσταση στη Ρούμελη το 1821» του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή.

Το λαϊκό ορατόριο «Παλιγγενεσία», ανάθεση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στον συνθέτη Δημήτρη Μαραμή, το οποίο ερμηνεύουν ο Κώστας Μακεδόνας, o Γρηγόρης Βαλτινός και το φωνητικό σύνολο «8tetto», αποτελεί το κεντρικό δρώμενο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Επί σκηνής εξελίσσεται ένα σύγχρονο μουσικό δράμα. Ο τραγουδιστής ως λαϊκός αοιδός, ο ηθοποιός ως τραγικός ήρωας, οχτώ φωνές όπως ο «χορός» της αρχαίας τραγωδίας μεταφέρουν την αισθηματική περιπέτεια και το οικουμενικό πάθος για την ελευθερία. Στη νέα, πρωτότυπη μελοποίηση του συνθέτη θα ερμηνευθούν εμβληματικά ποιητικά έργα εμπνευσμένα από την Επανάσταση, όπως ο «Θούριος» του Ρήγα, μέρη από τον «Ύμνο εις την Ελευθερία» του Διονύσιου Σολωμού, την «Ωδή στον Ιερό Λόχο» του Ανδρέα Κάλβου, ποιητικά κείμενα των Αρ. Βαλαωρίτη, Κ.Γ. Καρυωτάκη, Π. Κυπαρίσση και Θ. Χατζόπουλου.

Ανάμεσα στα μέρη του μελοποιημένου λόγου θα παρεμβαίνει, με κινηματογραφικό τρόπο, ροή κινούμενων γραφικών (graphicmotion), τα οποία θα συμπληρώνουν το μουσικό δρώμενο ως ένα επιγραμματικού χαρακτήρα ιστορικό ντοκιμαντέρ των σημαντικότερων γεγονότων της Επανάστασης στη Ρούμελη.

Οι ερμηνευτές του έργου πλαισιώνονται δημιουργικά από σημαντικούς συντελεστές, όπως Μαργαρίτα Τρίκκα (κινησιολογία), Χριστόφορος Μπρέλλης (graphic motion), Μάτα Κατσούλη (μουσική διδασκαλία), Μαριέττα Παυλάκη (φωτισμοί), Σάκης Καρασαρίνης (σχεδιασμός ήχου), Δάφνη Τσακώτα (κοστούμια), Ίριδα Λιακάκου (βοηθός χορογράφου), Βικτωρία Κιαζίμη (συνοδεία μουσικής), Ρούλα Λιανού (make up artist), Κωνσταντίνος Κολιούσης (hair stylist)

Συμμετέχει μουσικό σύνολο «8tetto»,  υπό τη διεύθυνση του συνθέτη.

Οργάνωση & εκτέλεση παραγωγής:Tεχνότροπον – Artway

Απόσπασμα από το έργο «Παλιγγενεσία»: https://www.youtube.com/watch?v=QLOD-7MuKMA

Τραγούδι «Διάκος»

Σύνθεση: Δημήτρης Μαραμής
Ποίηση: Κώστας Καρυωτάκης
Ερμηνεία: Κώστας Μακεδόνας, «8tetto»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

27 Μαρτίου 2024