Ποιες δράσεις έρχονται στον αγροτικό τομέα – Τα σχέδια του ΥπΑΑΤ

Στόχος ένα Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο, το οποίο θέτει στο επίκεντρο ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό πρότυπο για την αγροτική οικονομία και τις αγροτικές περιοχές

17 Σεπτεμβρίου 2021

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Στο εκσυγχρονιστικό σχέδιο του ΥπΑΑΤ μέσω μιας συγκροτημένης και συνεκτικής Εθνικής Στρατηγικής αναφέρθηκε από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός.

Συγκεκριμένα, όπως είπε, το ΥπΑΑΤ προχωρά σε  στοχευμένες μεταρρυθμίσεις:

  1. Υλοποίηση προγράμματος επενδύσεων στις εγγειοβελτιωτικές υποδομές, ύψους 1 δισ. ευρώ, με την ένταξη  στο Ταμείο Ανάκαμψης έργα φραγμάτων νερού και δικτύων άρδευσης. Επιπλέον, μεταρρυθμίζεται το πλαίσιο λειτουργίας των ΤΟΕΒ για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των υδάτινων πόρων και τη μείωση του κόστους παραγωγής.
  2. Μετασχηματίζεται ψηφιακά ο αγροτικός τομέας για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της νέας  εποχής, εντάσσοντας στο Ταμείο Ανάκαμψης  έργα για την έξυπνη γεωργία, τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό και τη διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων.
  3. Αναβαθμίζεται η αγροτική εκπαίδευση και κατάρτιση. Το ΥπΑΤΤ ήδη έχει προχωρήσει στην ίδρυση (6) Δημόσιων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ),  με αναβαθμισμένα προγράμματα σπουδών και θα ακολουθήσουν και άλλα. Από αυτό το σχολικό έτος (2021 – 2022) θα αρχίσουν να «τρέχουν» 7 ειδικότητες
  4. Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, των συνεταιρισμών και των συλλογικών σχημάτων, με στόχο τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας, την επένδυση στην καινοτομία, την καθετοποίηση, και τον δραστικό περιορισμό της μαύρης οικονομίας.
  5. Επένδυση στην εξωστρέφεια για την αύξηση των εξαγωγών.
  6. Αναδεικνύεται η «Ελληνική Διατροφή», ένα ξεχωριστό brand μοναδικής αξίας και παγκόσμιας προβολής.
  7. «Χτύπημα» των παρανομιών και των ελληνοποιήσεων δημιουργώντας ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό πλαίσιο ελέγχου.

Ιδιαίτερα για τους ελέγχους ο κ. Λιβανός σημείωσε ότι «ο ΕΦΕΤ μόνο κατά το α’ εξάμηνο του 2021 διενήργησε 4264 ελέγχους σε επιχειρήσεις τροφίμων,  προχωρώντας στην κατάσχεση 37,5 τόνων ακατάλληλων προϊόντων και επιβάλλοντας πρόστιμα που αγγίζουν το 1 εκατ. ευρώ.

«Επιπρόσθετα, προχωράμε σε βελτιώσεις του πλαισίου ελέγχου και κυρώσεων, με γνώμονα την απλοποίηση της διαδικασίας κυρώσεων και την αυστηροποίησή τους. Ξεκινάμε με το πλαίσιο που αφορά στα προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε προχωρήσει σε αναμόρφωση του πλαισίου και για τα βιολογικά προϊόντα.

Και το …όραμα

Τέλος ο κ. Λιβανός αναφέρθηκε στο όραμα της κυβέρνησης και του ίδιου για τον αγροδιατροφικό τομέα. Όπως είπε όραμα της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ είναι:

  • «η αναβάθμιση της θέσης του Έλληνα αγρότη και η ταύτιση της πρωτογενούς παραγωγής με τη σύγχρονη ταυτότητα του Έλληνα και της Ελληνίδας στον 21ο αιώνα,
  • η ανάδειξη της σχέσης των ελληνικών προϊόντων και της ελληνικής διατροφής με την υγεία, την ευζωία και την μακροζωία, τον πολιτισμό και τον τουρισμό μας και
  • η σύνδεση της παραγωγής με τη μεταποίηση, την εμπορία, το Branding και τις εξαγωγές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

26 Μαρτίου 2024