Προτάσεις των Επιμελητηρίων Στερεάς για την Εύβοια

Κοινή διαπίστωση όλων ήταν ότι απώτερος στόχος όλων των ενεργειών είναι να παραμείνουν οι πληγέντες στον τόπο τους

11 Σεπτεμβρίου 2021

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 08 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 11:00 στη Λίμνη Ευβοίας η συνεδρίαση του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας. Θέμα της συζήτησης ήταν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα για την οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών της Βόρειας Εύβοιας. Επιπλέον η κατάθεση προτάσεων για την βιωσιμότητα της τοπικής επιχειρηματικότητας.

Τόσο ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, κ. Χρήστος Τσάμπρας όσο και οι πρόεδροι των άλλων Επιμελητηρίων: Βοιωτίας (Παναγιώτης Αγνιάδης), Εύβοιας (Ιωάννης Γεροντίτης), Φθιώτιδας (Αθανάσιος Κυρίτσης), Φωκίδας (Βασίλης Αυγερινός) επικεντρώθηκαν στα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν άμεσα για την ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας.

Κοινή διαπίστωση όλων ήταν η συμμετοχή ενός εκπροσώπου της επιχειρηματικής επιμελητηριακής κοινότητας στην Επιτροπή Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας. Ο επικεφαλής της επιτροπής κ. Σταύρος Μπένος αποδέχθηκε το αίτημα και θα κάνει θετική εισήγηση στον Πρωθυπουργό.

Επιπλέον, αναφέρθηκαν στις επόμενες ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση της Εύβοιας οι οποίες θα πρέπει να είναι  συντονισμένες και σε άμεση συνεργασία με τον επικεφαλής της επιτροπής για την αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της Εύβοιας, κ. Σταύρο Μπένο.

Στη συνέχεια, οι παρευρισκόμενοι εκπρόσωποι της Πολιτείας και των άλλων φορέων αναφέρθηκαν στις ενέργειες που πρέπει να γίνουν, όπως οδικό δίκτυο, αντιπλημμυρικά – αντιδιαβρωτικά έργα, συνεργασία με το ΕΚΠΑ για την υλοποίηση καινοτόμων επιχειρηματικών σχεδίων, εφαρμογή προγραμμάτων για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου της περιοχής των Λουτρών Λουτρών, λειτουργία ψηφιακών εφαρμογών ενημέρωσης, λειτουργία αλιευτικών καταφυγίων, ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού και άλλες μορφές θαλάσσιου τουρισμού, άμεση στήριξη των επιχειρήσεων εστίασης, τουρισμού, αγροκτηνοτροφικές, επέκταση των λιμενικών εγκαταστάσεων και τη δημιουργία νέων, δημιουργία μελισσοκομικού πάρκου, μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ, άμεση αποζημίωση όλων των κτηνοτρόφων και των κυψελών (όχι μόνο των μελισσοσμηνών), διασφάλιση ζωοτροφών για τους πληγέντες κτηνοτρόφους, άμεση κάλυψη των ελαιοδέντρων που δεν μπορούν να καλυφθούν μέσω του ΕΛΓΑ, μείωση – εξάληψη της γραφειοκρατίας, ενίσχυση και στήριξη όλων των επιχειρήσεων των δύο (2) Δήμων, υποστήριξη και αναβάθμιση του εργατικού δυναμικού, συνεργασία των 36 μεγαλύτερων επιχειρήσεων της Χώρας ώστε να αναλάβουν την ανασυγκρότηση των 36 τοπικών κοινοτήτων, παράταση υποβολής φορολογικών δηλώσεων μέχρι 31.12.2021.

Στη συνέχεια, ο επικεφαλής της επιτροπής για την αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της Εύβοιας, κ. Σταύρος Μπένος ανέλυσε το γενικό και τα ειδικά master plan για την ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας τα οποία όλα μαζί θα συγκροτήσουν το σχέδιο για μία δυναμική Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ). Η ΟΧΕ θα περιλαμβάνει τρεις φάσεις με δέκα πυλώνες. Η πρώτη φάση είναι η αποζημίωση των πυρόπληκτων, η μεταβατική δεύτερη αφορά τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα καθώς και την αποκατάσταση ζωικού και φυτικού κεφαλαίου και η τελική τρίτη στοχεύει στην οριστική αποκατάσταση και περιλαμβάνει τις παραγωγικές και κοινωνικές υποδομές, κυρίως το οδικό δίκτυο, αναδάσωση, πολεοδομικά σχέδια καθώς και την τουριστική και επιχειρηματική ανάπτυξη για να μείνουν οι νέοι στον τόπο τους. Επίσης, τόνισε ότι η ανάπτυξη συνεργειών είναι το κλειδί για την ανασυγκρότηση της πληγείσας Βόρειας Εύβοιας.

Κοινή διαπίστωση όλων ήταν ότι απώτερος στόχος όλων των ενεργειών είναι να παραμείνουν οι πληγέντες στον τόπο τους και από κοινού με τους συναρμόδιους φορείς να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την αναγέννηση της περιοχής.

Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπεύθυνος για την αλιευτική πολιτική κ. Σίμος Κεδίκογλου (μέσω τηλεδιάσκεψης) ο Βουλευτής Ευβοίας κ. Ευάγγελος Αποστόλου ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός, ο Αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας κ. Γεώργιος Κελαϊδίτης, ο Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας κ. Γεώργιος Καββαθάς, ο Αντιπρόεδρος των Συνδέσμων Βιοτεχνών Στερεάς Ελλάδας κ. Πάνος Λώλος, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας κ. Νικόλαος Σουλιώτης, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένων Νομού Ευβοίας ο κ. Σπυρίδων Γεροντίτης (μέσω τηλεδιάσκεψης), η Α΄ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ευρυτανίας κα Σπυριδούλα Παπαδοπούλου, το μέλος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας κ. Πέτρος Μακρόπουλος, ο Α’ Αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Φθιώτιδας κ. Παναγιώτης Αρβανίτης, η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Ευβοίας κα Παρασκευή Αγιοστρατίτη, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ευβοίας κ. Ηλίας Θαλάσσης, ο Σύμβουλος Ανάπτυξης – Διάζωμα κ. Ιωάννης Ζηρίνης, ο Επικοινωνιολόγος – Τεχνολόγος Πολιτισμού – Διάζωμα κ. Ευδόκιμος Φρεγκόγλου, ο Υπεύθυνος τομέα Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ κ. Σταμάτιος Βαρδαρός, ο Καθηγητής του ΕΚΠΑ κ. Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Εύβοιας κ. Κωνσταντίνος Λάππας, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Εύβοιας κ. Ιωάννης Κοτρογιάννης, η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λίμνης κα Ιωάννα Ανυφιώτη, ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Ευβοίας στο Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο κ. Νικόλαος Φωκίτης, ο Γενικός Γραμματέας του Επιμελητηρίου Εύβοιας κ. Ιωάννης Μαραγκός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

18 Απριλίου 2024