Σάββατο πρωί για τρύγο στον αμπελώνα της οικογένειας Γκιρλέμη στον Δομοκό

Μια σημαντική στιγμή σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα οινοποιεία της Κεντρικής Ελλάδας

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Εκτύπωση

Σκαρφαλωμένος στις πλαγιές της Όθρυος, μερικά χιλιόμετρα έξω από τον Δομοκό, ο αμπελώνας της οικογένειας Γκιρλέμη προσφέρει μια μαγευτική θέα στον θεσσαλικό κάμπο, εκεί όπου κάποτε βρισκόταν η Αρχαία Εστιαιώτιδα.

Η δημιουργία του ξεκίνησε το 2004, όταν ο Ιωάννης Γκιρλέμης, εκτελωνιστής τότε στο επάγγελμα, με καταγωγή από την περιοχή, αγόρασε μια σημαντική έκταση στο Πολυδένδρι, στη θέση Προσήλια.

Εδώ, το υψόμετρο, που κυμαίνεται από 400 έως 550 μέτρα, ο προσανατολισμός, η σύσταση του εδάφους και το ιδιαίτερο μεσόκλιμα της περιοχής, που δέχεται την ευεργετική επίδραση του ποταμού Ενιπέα, δημιουργούν πολύ καλές συνθήκες για την παραγωγή ποιοτικής πρώτης ύλης.

Λίγο αργότερα πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες φυτεύσεις ύστερα από προσεκτική ανάλυση του εδάφους και των υπόλοιπων παραμέτρων, ώστε να επιλεγούν οι καταλληλότερες ποικιλίες σταφυλιού για κάθε αμπελοτεμάχιο ξεχωριστά. Έτσι σταδιακά προέκυψε ένας ενιαίος, γραμμικός αμπελώνας περίπου 550 στρεμμάτων, που φιλοξενεί δέκα διαφορετικά είδη οιναμπέλου, τόσο ελληνικά όπως το Ασύρτικο, η Μαλαγουζιά, το Μαυρούδι και το Λημνιό, όσο και κοσμοπολίτικα, όπως το Chardonnay, το Sauvignon Blanc, το Merlot, το Syrah και το Cabernet Sauvignon.

Όλα τούτα, υποστηρίζονται από ένα καλά εξοπλισμένο οινοποιείο, που χτίστηκε το 2011, κυρίως με τις πέτρες από τη διαμόρφωση των αμπελώνων και «μετουσιώνονται», με την οινολογική φροντίδα του έμπειρου Γρηγόρη Σκοπελίτη, σε δέκα καλοφτιαγμένες ετικέτες, οκτώ από τις οποίες είναι μονοποικιλιακές.

Σήμερα, το οινοποιείο Γκιρλέμη -στο οποίο πλέον έχει εμπλακεί και η νεότερη γενιά της οικογένειας, ο Δημήτρης και ο Φανίκος, με σπουδές στο marketing και τα οικονομικά αντίστοιχα- αποτελεί μια από τις ανερχόμενες δυνάμεις στην περιοχή της Κεντρικής Ελλάδας, με αξιοπρόσεκτα επιτεύγματα για τα μόλις 10 χρόνια της παρουσίας του. Ξεχωρίζουμε τo πιο πρόσφατo: το 95/100 και το Χρυσό μετάλλιο στον σπουδαίο Διαγωνισμό του αγγλικού περιοδικού Decanter.

Ο τρύγος

Ο τρύγος, χωρίς αμφιβολία, αποτελεί την κορυφαία στιγμή ή καλύτερα περίοδο στον 12μηνο κύκλο του αμπελιού. Όλες οι επιλογές, οι χειρισμοί και οι αποφάσεις του αμπελουργού κρίνονται τώρα, καθώς αποτυπώνονται στα χαρακτηριστικά των σταφυλιών. Η στρεμματική απόδοση και ο τρόπος που ελέγχεται –για παράδειγμα στους αμπελώνες Γκιρλέμη την κρατούν χαμηλά, γύρω στα 800-900 κιλά το στρέμμα, αποφεύγοντας όμως τον πράσινο τρύγο- το κλάδεμα, η φροντίδα του φυλλώματος, το πότισμα και πολλές ακόμα πράξεις ή παραλείψεις θα καθορίσουν την ποιότητα της πρώτης ύλης που θα παραλάβει ο οινολόγος για να την μετατρέψει σε κρασί.

Μαζί βέβαια με την επιλογή της κατάλληλης στιγμής του τρύγου για κάθε ποικιλία και κάθε αμπελοτόπι ξεχωριστά, όταν όλα τα συστατικά του σταφυλιού –για παράδειγμα τα σάκχαρα, η οξύτητα, οι φαινόλες και τα αρώματα- βρίσκονται στο βέλτιστο σημείο τους, ανάλογα πάντα και με τον τύπο κρασιού για τον οποίο προορίζονται τα σταφύλια. Δύσκολη δουλειά, που απαιτεί μετρήσεις, εμπειρία αλλά και επιστημονική γνώση.

Στον αμπελώνα της οικογένειας Γκιρλέμη ο τρύγος διαρκεί περισσότερο από ένα μήνα, καθώς κάθε ποικιλία έχει διαφορετικό χρόνο ωρίμανσης, όπως και κάθε αμπελοτεμάχιο επίσης, κυρίως λόγω υψομέτρου και προσανατολισμού.

Πάντα όμως γίνεται χειρωνακτικά, ώστε να ελέγχεται η υγιεινή κάθε τσαμπιού ξεχωριστά, νωρίς το πρωί, ενώ τα σταφύλια συγκεντρώνονται σε μικρά πλαστικά κιβώτια για να αποφεύγεται το σπάσιμο στις ρώγες και οδηγούνται γρήγορα στο οινοποιείο.

«Το φετινό καλοκαίρι δεν ήταν εύκολο» μας λέει ο Δημήτρης Γκιρλέμης «κυρίως εξαιτίας του παρατεταμένου καύσωνα. Χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουμε το σύστημα υπόγειου ποτίσματος που έχουμε εγκαταστήσει εξ αρχής στον αμπελώνα, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το υδατικό στρες των φυτών. Όμως ευτυχώς, χάρη και στο υψόμετρο της περιοχής, η ποιότητα των σταφυλιών δεν επηρεάστηκε και έτσι μπορούμε να υπολογίζουμε σε μια πολύ καλή χρονιά».

Εμείς περιμένουμε να δούμε.

Σκαρφαλωμένος στις πλαγιές της Όθρυος, μερικά χιλιόμετρα έξω από τον Δομοκό, ο αμπελώνας της οικογένειας Γκιρλέμη προσφέρει μια μαγευτική θέα στον θεσσαλικό κάμπο, εκεί όπου κάποτε βρισκόταν η Αρχαία Εστιαιώτιδα.

Η δημιουργία του ξεκίνησε το 2004, όταν ο Ιωάννης Γκιρλέμης, εκτελωνιστής τότε στο επάγγελμα, με καταγωγή από την περιοχή, αγόρασε μια σημαντική έκταση στο Πολυδένδρι, στη θέση Προσήλια.

Εδώ, το υψόμετρο, που κυμαίνεται από 400 έως 550 μέτρα, ο προσανατολισμός, η σύσταση του εδάφους και το ιδιαίτερο μεσόκλιμα της περιοχής, που δέχεται την ευεργετική επίδραση του ποταμού Ενιπέα, δημιουργούν πολύ καλές συνθήκες για την παραγωγή ποιοτικής πρώτης ύλης.

Λίγο αργότερα πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες φυτεύσεις ύστερα από προσεκτική ανάλυση του εδάφους και των υπόλοιπων παραμέτρων, ώστε να επιλεγούν οι καταλληλότερες ποικιλίες σταφυλιού για κάθε αμπελοτεμάχιο ξεχωριστά. Έτσι σταδιακά προέκυψε ένας ενιαίος, γραμμικός αμπελώνας περίπου 550 στρεμμάτων, που φιλοξενεί δέκα διαφορετικά είδη οιναμπέλου, τόσο ελληνικά όπως το Ασύρτικο, η Μαλαγουζιά, το Μαυρούδι και το Λημνιό, όσο και κοσμοπολίτικα, όπως το Chardonnay, το Sauvignon Blanc, το Merlot, το Syrah και το Cabernet Sauvignon.

Όλα τούτα, υποστηρίζονται από ένα καλά εξοπλισμένο οινοποιείο, που χτίστηκε το 2011, κυρίως με τις πέτρες από τη διαμόρφωση των αμπελώνων και «μετουσιώνονται», με την οινολογική φροντίδα του έμπειρου Γρηγόρη Σκοπελίτη, σε δέκα καλοφτιαγμένες ετικέτες, οκτώ από τις οποίες είναι μονοποικιλιακές.

Σήμερα, το οινοποιείο Γκιρλέμη -στο οποίο πλέον έχει εμπλακεί και η νεότερη γενιά της οικογένειας, ο Δημήτρης και ο Φανίκος, με σπουδές στο marketing και τα οικονομικά αντίστοιχα- αποτελεί μια από τις ανερχόμενες δυνάμεις στην περιοχή της Κεντρικής Ελλάδας, με αξιοπρόσεκτα επιτεύγματα για τα μόλις 10 χρόνια της παρουσίας του. Ξεχωρίζουμε τo πιο πρόσφατo: το 95/100 και το Χρυσό μετάλλιο στον σπουδαίο Διαγωνισμό του αγγλικού περιοδικού Decanter.

Ο τρύγος

Ο τρύγος, χωρίς αμφιβολία, αποτελεί την κορυφαία στιγμή ή καλύτερα περίοδο στον 12μηνο κύκλο του αμπελιού. Όλες οι επιλογές, οι χειρισμοί και οι αποφάσεις του αμπελουργού κρίνονται τώρα, καθώς αποτυπώνονται στα χαρακτηριστικά των σταφυλιών. Η στρεμματική απόδοση και ο τρόπος που ελέγχεται –για παράδειγμα στους αμπελώνες Γκιρλέμη την κρατούν χαμηλά, γύρω στα 800-900 κιλά το στρέμμα, αποφεύγοντας όμως τον πράσινο τρύγο- το κλάδεμα, η φροντίδα του φυλλώματος, το πότισμα και πολλές ακόμα πράξεις ή παραλείψεις θα καθορίσουν την ποιότητα της πρώτης ύλης που θα παραλάβει ο οινολόγος για να την μετατρέψει σε κρασί.

Μαζί βέβαια με την επιλογή της κατάλληλης στιγμής του τρύγου για κάθε ποικιλία και κάθε αμπελοτόπι ξεχωριστά, όταν όλα τα συστατικά του σταφυλιού –για παράδειγμα τα σάκχαρα, η οξύτητα, οι φαινόλες και τα αρώματα- βρίσκονται στο βέλτιστο σημείο τους, ανάλογα πάντα και με τον τύπο κρασιού για τον οποίο προορίζονται τα σταφύλια. Δύσκολη δουλειά, που απαιτεί μετρήσεις, εμπειρία αλλά και επιστημονική γνώση.

Στον αμπελώνα της οικογένειας Γκιρλέμη ο τρύγος διαρκεί περισσότερο από ένα μήνα, καθώς κάθε ποικιλία έχει διαφορετικό χρόνο ωρίμανσης, όπως και κάθε αμπελοτεμάχιο επίσης, κυρίως λόγω υψομέτρου και προσανατολισμού.

Πάντα όμως γίνεται χειρωνακτικά, ώστε να ελέγχεται η υγιεινή κάθε τσαμπιού ξεχωριστά, νωρίς το πρωί, ενώ τα σταφύλια συγκεντρώνονται σε μικρά πλαστικά κιβώτια για να αποφεύγεται το σπάσιμο στις ρώγες και οδηγούνται γρήγορα στο οινοποιείο.

«Το φετινό καλοκαίρι δεν ήταν εύκολο» μας λέει ο Δημήτρης Γκιρλέμης «κυρίως εξαιτίας του παρατεταμένου καύσωνα. Χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουμε το σύστημα υπόγειου ποτίσματος που έχουμε εγκαταστήσει εξ αρχής στον αμπελώνα, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το υδατικό στρες των φυτών. Όμως ευτυχώς, χάρη και στο υψόμετρο της περιοχής, η ποιότητα των σταφυλιών δεν επηρεάστηκε και έτσι μπορούμε να υπολογίζουμε σε μια πολύ καλή χρονιά».

Εμείς περιμένουμε να δούμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΤΕ