Συναγερμός για τη νέα μετάλλαξη Μ που έφτασε και στην Ελλάδα – Τα πρώτα κρούσματα

Που εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα της μετάλλαξης Μ του κορονοϊού που εμφανίστηκε και στη χώρα μας.

3 Σεπτεμβρίου 2021

του/της Θεοφανία Μίγκου

Μπορεί ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, να εμφανίστηκε αισιόδοξος αναφορικά με την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας, ωστόσο η μετάλλαξη «Δέλτα», ο αριθμός των διασωληνωμένων και η νέα μετάλλαξη Μ που έκανε την εμφάνισή της και στην Ελλάδα δεν παύουν να προκαλούν ανησυχία.

Το πρωί της Παρασκευής, τόσο η Ματίνα Παγώνη, όσο και ο Χαράλαμπος Γώγος εμφανίστηκαν ανήσυχοι για τη νέα μετάλλαξη Μ, η οποία έκανε… ποδαρικό στη χώρα μας με έξι κρούσματα.

Μετάλλαξη Μ: Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση του ΕΟΔΥ τα κρούσματα εντοπίστηκαν ως εξής:

  • Ένα στην Αττική,
  • Δύο στην Αργολίδα,
  • Ένα στην Αχαΐα και
  • Δύο στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Συνεχίζει την… κυριαρχία της η Δ

Την ίδια ώρα το μεταδοτικότερο στέλεχος του κορονοϊού -η μεγαλύτερη απειλή για τους ανεμβολίαστους-, η μετάλλαξη «Δέλτα» συνεχίζει την «κούρσα» της στη χώρα μας έχοντας επικρατήσει πλήρως. Αποκαλυπτικά ήταν τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ καθώς στα 923 δείγματα που ελέγχθηκαν πρόσφατα από το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του SARS-CoV-2 και βγήκαν θετικά σε στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος του κορονοϊού, στελέχη υπό διερεύνηση, υπό παρακολούθηση ή άλλα στελέχη ενδιαφέροντος, τα 899 αφορούσαν στέλεχος Δέλτα (97,4%).

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο 24ωρο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.840 νέα κρούσματα, 33 θανάτους και 362 διασωληνωμένους.

«Η μετάλλαξη M είναι πολύ δύσκολη – Μπορεί να πάρει τη θέση της Δ»

Στη μετάλλαξη Μ αναφέρθηκε το πρωί της Παρασκευής η Ματίνα Παγώνη στην τηλεόραση του Mega. «Η μετάλλαξη M είναι πολύ δύσκολη, ακόμα δεν την ξέρουμε. Δεν ξέρουμε αν 100% την πιάνει το εμβόλιο. Είναι επικίνδυνη από ότι φαίνεται. Είναι 6 τα περιστατικά που έχουμε στη χώρα, ας ευχηθούμε ότι δεν θα έχουμε μεγάλη εξάπλωση. Δεν έχουμε τελειώσει με τη Δέλτα όμως», ανέφερε και τόνισε ότι σε κλειστό χώρο με πολύ κόσμο χρειάζεται η χρήση της.

Για τη νέα μετάλλαξη Μ, κρούσματα της οποίας εντοπίστηκαν και στη χώρα μας, αλλά και για τη νέα φάση στην οποία περνά η πανδημία μίλησε στο ΣΚΑΪ ο Χαράλαμπος Γώγος. Όπως δήλωσε ο κ. Γώγος τα κλινικά δεδομένα ακόμα δεν επαρκούν, ωστόσο δεν αποκλείεται το στέλεχος «Μ» να επικρατήσει έναντι του στελέχους «Δ».

Από την πλευρά του, ο Γκίκας Μαγιορκίνης ερωτηθείς για τη μετάλλαξη M, είπε ότι εμφανίστηκε στη Νότιο Αμερική και ότι βρίσκεται υπό παρακολούθηση. Άπαξ και μία μετάλλαξη εξαπλωθεί, είναι πολύ δύσκολο να σταματήσει η εξάπλωσή της. Ωστόσο, τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι τώρα ως προς αυτή δεν είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποιος λόγος να ζητάμε από εμβολιασμένα παιδιά να κάνουν self test, εκτός κι αν έχουν συμπτώματα.

Μετάλλαξη Μ: Τι γνωρίζουμε για τη νέα παραλλαγή που προβληματίζει τον ΠΟΥ

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγα 24ωρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενέταξε μια νέα παραλλαγή/ μετάλλαξη του κορονοϊού που προκαλεί την Covid-19 στη λίστα των παραλλαγών ενδιαφέροντος (Variants of Interest): Πρόκειται για τη μετάλλαξη «Μι» (Μu).

Η Μι, ή αλλιώς Β.1.621, είχε πρωτοεντοπιστεί στην Κολομβία και έχουν καταγραφεί κρούσματα σε Νότια Αμερική και Ευρώπη. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, διαθέτει μεταλλάξεις πως υποδεικνύουν πως ίσως θα μπορούσε να είναι πιο ανθεκτική στα εμβόλια, ωστόσο απαιτούνται περαιτέρω μελέτες.

Όπως σημειώνεται, από τον πρώτο εντοπισμό της στην Κολομβία τον Ιανουάριο του 2021, έχουν υπάρξει σποραδικές αναφορές κρουσμάτων και κάποια μεγαλύτερα ξεσπάσματα σε Νότια Αμερική και Ευρώπη. Αν και σε παγκόσμιο επίπεδο η παρουσία μεταξύ των κρουσμάτων στα οποία έχει γίνει αλληλούχιση έχει μειωθεί και φαίνεται να είναι κάτω από το 0,1%, αυξάνεται η παρουσία της σε Κολομβία (39%) και Εκουαδόρ (13%).

Η Μι είναι η πέμπτη παραλλαγή στην κατηγορία των παραλλαγών ενδιαφέροντος, μαζί με τις Ήτα, Γιώτα, Κάππα, Λάμδα.

Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του ABC, δεν έχει φανεί να «εδραιώνεται» όπως η μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα, ωστόσο εξετάζεται το κατά πόσον θα μπορούσε να «υπερνικά» τα επίπεδα προστασίας που έχουν αναπτυχθεί από εμβολιασμούς ή προηγούμενες μολύνσεις.

Ακολουθούν όσα είναι γνωστά για αυτή την παραλλαγή:

Τι είναι η μετάλλαξη/ παραλλαγή Μι;

Γνωστή ως παραλλαγή Β.1.621, πρωτοεντοπίστηκε στην Κολομβία τον Ιανουάριο και πλέον έχει καταχωρηθεί ως μία από τις παραλλαγές ενδιαφέροντος (Variants of Interest) από τον ΠΟΥ. Αυτό σημαίνει πως, ενώ ο ΠΟΥ τη θεωρεί ως άξια ειδικής παρατήρησης, θεωρείται μικρότερο πιθανό πρόβλημα από τα στελέχη Δέλτα ή Άλφα του ιού, που έχουν χαρακτηριστεί παραλλαγές ειδικού ενδιαφέροντος (variants of concern) λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητάς τους. Είναι η πρώτη που εισάγεται στη λίστα από τον Ιούνιο, όταν είχε μπει η Λάμδα.

Σύμφωνα με την επιδημιολογική αναφορά του ΠΟΥ, η Μι έχει καταχωρηθεί ως παραλλαγή «ενδιαφέροντος» επειδή διαθέτει μια σειρά μεταλλάξεων που υποδεικνύουν «πιθανές ιδιότητες αποφυγής ανοσίας» που πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω.

Ο Πολ Γκρίφιν, ειδικός σε θέματα μολυσματικών ασθενειών στις Mater Health Services και στο Πανεπιστήμιο του Κουΐνσλαντ, είπε πως οι ειδικοί σε θέματα υγείας αναζητούν συνέχεια «escape variants» που θα μπορούσαν να μολύνουν ευκολότερα εμβολιασμένους μέσω μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη – ακίδα του ιού. «Αν αυτή η πρωτεΐνη – ακίδα άλλαζε σημαντικά, τότε θα υπήρχε σίγουρα ενδεχόμενο τα εμβόλιά μας να λειτουργούν λιγότερο καλά…νομίζουμε όντως πως θα έρθει κάποια στιγμή που αυτό θα γινόταν πιθανό, μα δεν το έχουμε δει ακόμα στα αλήθεια».

Επίσης, ο Γκρίφιν τόνισε πως δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία που να δείχνουν ότι η Μι είναι όντως «escape variant».

Τι θα μπορούσε να σημαίνει για τα εμβόλια;

Η επιδημιολογική αναφορά του ΠΟΥ λέει πως προκαταρκτικά δεδομένα δείχνουν ότι η Μι θα μπορούσε να είναι ανθεκτικότερη στα αντισώματα. Ωστόσο ο Γκρίφιν τόνισε πως αυτά τα εργαστηριακά τεστ δεν παρέχουν πλήρη εικόνα ως προς το πώς η ανθρώπινη ανοσία λειτουργεί στον πραγματικό κόσμο.

«Αυτές οι εξουδετερωτικές μελέτες είναι πραγματικά χρήσιμες…επειδή είναι εύκολες και είναι γρήγορες, μα είναι μέρος της ιστορίας, όχι ολόκληρη η ιστορία» είπε σχετικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024