Αναπαράσταση των Υψίστων Πυλών: Ένα διαφορετικό εικαστικό δρώμενο που κέρδισε τις εντυπώσεις

Μεταξύ άλλων στην αναπαράσταση των Υψίστων Πυλών συμμετείχε ο ηθοποιός, Γιάννης Στάνκογλου, ερμηνεύοντας τον μονόλογο του Ετεοκλή

2 Οκτωβρίου 2021

του/της Newsroom

Ένα διαφορετικό εικαστικό δρώμενο, που συνδέει το πλούσιο σε ιστορία παρελθόν της πόλης των Θηβών με τη σύγχρονη πόλη, παρακολούθησε χθες πλήθος κόσμου, με την παρουσία προσωπικοτήτων της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας. Πρόκειται για την εικαστική αναπαράσταση των Υψίστων Πυλών, το σημείο όπου διαδραματίσθηκε η θρυλική σύγκρουση μεταξύ του Ετεοκλή και του Πολυνείκη, μια σύγκρουση που αποτέλεσε και το βασικό θέμα της τραγωδίας «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου.

Το εικαστικό δρώμενο παρουσιάσθηκε στο σημείο όπου βρίσκονταν οι Ύψιστες Πύλες, στη συμβολή των οδών Ετεοκλέους και Πινδάρου.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Επιτροπή Τουριστικής Προβολής του Δήμου Θηβαίων, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Βοιωτίας, ενώ τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού.

«Η αναπαράσταση των Υψίστων Πυλών αποτελεί ένα δρώμενο που εκτιμώ ότι θα αφήσει το στίγμα του, προβάλλοντας την τεράστια πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής μας.  Μια πρωτοβουλία του δημοτικού συμβούλου και ιδρυτή του Συλλόγου Ιερολοχιτών, κ. Γρηγόρη Παπαβασιλείου, την οποία «αγκάλιασε» ο Δήμος Θηβαίων, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος της περιοχής», επισήμανε σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Θηβαίων, κ. Γιώργος Αναστασίου. Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής του Δήμου Θηβαίων, κ. Εύα Τζουβελέκη, έδωσε έμφαση στη σημασία της τουριστικής προβολής της Θήβας και κατ’ επέκταση του Δήμου.

Μεταξύ άλλων στην αναπαράσταση των Υψίστων Πυλών συμμετείχε ο ηθοποιός, Γιάννης Στάνκογλου, ερμηνεύοντας τον μονόλογο του Ετεοκλή και η Βυζαντινή Χορωδία του Ιεροψαλτικού Συλλόγου Θηβών, υπό τη διεύθυνση του υμνωδού Γεωργίου Χατζηχρονόγλου.

Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης το «Αρχείο Ιωάννη Ε. Σταμούλη –ΑΙΕΣ», ο Σύλλογος Πολιτιστικής Προβολής «Ιερολοχίτες Θηβών», ο Σύλλογος «Λύκειον των Ελληνίδων» Θήβας, ο Εμπορικός Σύλλογος Θηβών και το Κέντρο Θηβαϊκού Πολιτισμού(ΚΕΘΗΠΟ).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024