Βιταμίνη Ε: Τα πολύτιμα οφέλη στην υγεία και σε ποιες τροφές υπάρχει

Η βιταμίνη Ε είναι ένα θρεπτικό συστατικό που είναι σημαντικό για την όραση, την αναπαραγωγή και την υγεία του αίματος, του εγκεφάλου και του δέρματος.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Εκτύπωση

Η βιταμίνη Ε έχει επίσης αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που μπορούν να προστατεύσουν τα κύτταρα από τις επιδράσεις των ελεύθερων ριζών, μορίων που παράγονται όταν το σώμα διασπά τα τρόφιμα ή εκτίθεται στον καπνό και την ακτινοβολία. Οι ελεύθερες ρίζες μπορεί να παίζουν ρόλο σε καρδιακές παθήσεις, καρκίνο και άλλες ασθένειες.

Εάν λαμβάνετε βιταμίνη Ε για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες, λάβετε υπόψη ότι το συμπλήρωμα (κάψουλες ή σταγόνες) μπορεί να μην προσφέρει τα ίδια οφέλη με τα φυσικά αντιοξειδωτικά στις τροφές.

Η έλλειψη βιταμίνης Ε μπορεί να προκαλέσει πόνο στα νεύρα (νευροπάθεια).

Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα (DV) βιταμίνης Ε για ενήλικες είναι 15 χιλιοστόγραμμα ημερησίως.

Βιταμίνη Ε: Η επίδρασή της σε προβλήματα υγείας

Η έρευνα σχετικά με τη χρήση της βιταμίνης Ε για συγκεκριμένες παθήσεις έχει δείξει τα εξής:

  • Αλτσαχάιμερ: Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι η υψηλή δόση βιταμίνης Ε μπορεί να καθυστερήσει την εξέλιξη της νόσου σε άτομα που έχουν διαγνωστεί με ήπια έως μέτρια νόσο Αλτσχάιμερ. Κάποιες άλλες μελέτες δεν έχουν δείξει αυτό το όφελος. Τα συμπληρώματα βιταμίνης Ε δεν φαίνεται να έχουν καμία επίδραση στο αν τα άτομα με ήπια γνωστική εξασθένηση προχωρούν στη νόσο Αλτσχάιμερ.
  • Ηπατική νόσος: Μελέτες δείχνουν ότι η βιταμίνη Ε μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος. Ωστόσο, ορισμένα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η λήψη βιταμίνης Ε από το στόμα γι’ αυτόν τον σκοπό για δύο χρόνια συνδέεται με την αντίσταση στην ινσουλίνη.
  • Προεκλαμψία: Η αύξηση της πρόσληψης βιταμίνης Ε δεν έχει αποδειχθεί ότι αποτρέπει αυτή την κατάσταση εγκυμοσύνης, που επηρεάζει την αρτηριακή πίεση.
  • Καρκίνος του προστάτη: Έρευνες δείχνουν ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης Ε και σεληνίου δεν προλαμβάνουν τον καρκίνο του προστάτη. Υπάρχει επίσης ανησυχία ότι η χρήση συμπληρωμάτων βιταμίνης Ε μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε

  • Λάδι σιταριού – 135% DV ανά μερίδα (1 κουταλιά σούπας)
    100 γραμμάρια: 149 mg (996% DV)
  • Ηλιόσποροι– 66% DV ανά μερίδα (28 γραμμάρια)
    100 γραμμάρια: 35 mg (234% DV)
  • Αμύγδαλα– 48% DV ανά μερίδα (28 γραμμάρια)
    100 γραμμάρια: 26 mg (171% DV)
  • Λάδι φουντουκιού – 43% DV (1 κουταλιά σούπας)
    100 γραμμάρια: 47 mg (315% DV)
  • Ηλιέλαιο– 37% DV ανά μερίδα (1 κουταλιά σούπας)
    100 γραμμάρια: 41 mg (274% DV)
  • Αμυγδαλέλαιο – 36% DV ανά μερίδα (1 κουταλιά σούπας)
    100 γραμμάρια: 39 mg (261% DV)
  • Φουντούκια – 28% DV ανά μερίδα (28 γραμμάρια)
    100 γραμμάρια: 15 mg (100% DV)
  • Κουκουνάρι – 18% DV ανά μερίδα (28 γραμμάρια)
    100 γραμμάρια: 9,3 mg (62% DV)
  • Κρέας χήνας – 16% DV ανά μερίδα (1 φλιτζάνι)
    100 γραμμάρια: 1,7 mg (12% DV)
  • Φιστίκια – 16% DV ανά μερίδα (28 γραμμάρια)
    100 γραμμάρια: 8,3 mg (56% DV)
  • Σολομός– 14% DV ανά μερίδα (μισό φιλέτο)
    100 γραμμάρια: 1,1 mg (8% DV)
  • Αβοκάντο – 14% DV ανά μερίδα (μισό αβοκάντο)
    100 γραμμάρια: 2,1 mg (14% DV)
  • Πέστροφα – 13% DV ανά μερίδα (1 φιλέτο)
    100 γραμμάρια: 2,8 mg (19% DV)
  • Πιπεριά (κόκκινη, ωμή, για σαλάτες και γεμιστά) – 13% DV ανά μερίδα (1 πιπεριά)
    100 γραμμάρια: 1,6 mg (11% DV)
  • Καρύδια Βραζιλίας – 11% DV ανά μερίδα (28 γραμμάρια)
    100 γραμμάρια: 5,7 mg (38% DV)
  • Μάνγκο – 10% DV ανά μερίδα (μισό μάνγκο)
    100 γραμμάρια: 0,9 mg (6% DV)
  • Ακτινίδια – 7% DV ανά μερίδα (1 μεσαίο ακτινίδιο)
    100 γραμμάρια: 1,5 mg (10% DV)

Βιταμίνη Ε: Τι να προσέχετε πάντα

Οι περισσότεροι λαμβάνουν αρκετή βιταμίνη Ε από μια ισορροπημένη διατροφή. Εάν έχετε διαγνωστεί με ήπια έως μέτρια νόσο Αλτσχάιμερ, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η θεραπεία με βιταμίνη Ε μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου.

Ωστόσο, η από του στόματος χρήση βιταμίνης Ε μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Η χρήση του συμπληρώματος μπορεί να εγκυμονεί άλλους σοβαρούς κινδύνους, ιδιαίτερα σε υψηλές δόσεις και εάν έχετε άλλες παθήσεις υγείας ή έχετε υποστεί καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Βιταμίνη Ε: Ασφάλεια και παρενέργειες

Όταν λαμβάνεται σε κατάλληλες δόσεις, η από του στόματος χρήση βιταμίνης Ε θεωρείται γενικά ασφαλής. Σπάνια, η από του στόματος χρήση βιταμίνης Ε μπορεί να προκαλέσει:

  • Ναυτία
  • Διάρροια
  • Κράμπες στο εντερικό σύστημα
  • Κούραση
  • Αδυναμία
  • Πονοκέφαλο
  • Θολή όραση
  • Εξάνθημα
  • Αυξημένη συγκέντρωση κρεατίνης στα ούρα

Η λήψη υψηλότερων δόσεων βιταμίνης Ε μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο παρενεργειών. Επίσης, υπάρχει ανησυχία ότι τα άτομα με κακή υγεία που λαμβάνουν υψηλές δόσεις βιταμίνης Ε διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

Η βιταμίνη Ε μπορεί να αλληλεπιδράσει με πολλές καταστάσεις. Για παράδειγμα, έρευνα δείχνει ότι η από του στόματος χρήση βιταμίνης Ε μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Άλλες έρευνες υποδεικνύουν ότι η χρήση βιταμίνης Ε μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου σε άτομα με σοβαρό ιστορικό καρδιακών παθήσεων, όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Μιλήστε με τον γιατρό σας πριν πάρετε βιταμίνη Ε, εάν έχετε:

  • Ανεπάρκεια βιταμίνης Κ
  • Βλάβη στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού
  • Διαταραχές αιμορραγίας
  • Διαβήτη
  • Ιστορικό προηγούμενου εμφράγματος ή εγκεφαλικού
  • Καρκίνο στο κεφάλι και τον λαιμό
  • Ηπατική νόσο

Η βιταμίνη Ε ως συμπλήρωμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας. Εάν σχεδιάζετε να χειρουργηθείτε, σταματήστε να παίρνετε βιταμίνη Ε δύο εβδομάδες πριν την επέμβαση. Επίσης, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τη χρήση της βιταμίνης Ε εάν πρόκειται να κάνετε ή μόλις κάνατε μια χειρουργική επέμβαση για να ανοίξετε τυχόν αποκλεισμένες αρτηρίες και να αποκαταστήσετε την κανονική ροή αίματος στον καρδιακό μυ (αγγειοπλαστική).

Πηγές: https://www.mayoclinic.org, https://www.healthline.com

Η βιταμίνη Ε έχει επίσης αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που μπορούν να προστατεύσουν τα κύτταρα από τις επιδράσεις των ελεύθερων ριζών, μορίων που παράγονται όταν το σώμα διασπά τα τρόφιμα ή εκτίθεται στον καπνό και την ακτινοβολία. Οι ελεύθερες ρίζες μπορεί να παίζουν ρόλο σε καρδιακές παθήσεις, καρκίνο και άλλες ασθένειες.

Εάν λαμβάνετε βιταμίνη Ε για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες, λάβετε υπόψη ότι το συμπλήρωμα (κάψουλες ή σταγόνες) μπορεί να μην προσφέρει τα ίδια οφέλη με τα φυσικά αντιοξειδωτικά στις τροφές.

Η έλλειψη βιταμίνης Ε μπορεί να προκαλέσει πόνο στα νεύρα (νευροπάθεια).

Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα (DV) βιταμίνης Ε για ενήλικες είναι 15 χιλιοστόγραμμα ημερησίως.

Βιταμίνη Ε: Η επίδρασή της σε προβλήματα υγείας

Η έρευνα σχετικά με τη χρήση της βιταμίνης Ε για συγκεκριμένες παθήσεις έχει δείξει τα εξής:

  • Αλτσαχάιμερ: Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι η υψηλή δόση βιταμίνης Ε μπορεί να καθυστερήσει την εξέλιξη της νόσου σε άτομα που έχουν διαγνωστεί με ήπια έως μέτρια νόσο Αλτσχάιμερ. Κάποιες άλλες μελέτες δεν έχουν δείξει αυτό το όφελος. Τα συμπληρώματα βιταμίνης Ε δεν φαίνεται να έχουν καμία επίδραση στο αν τα άτομα με ήπια γνωστική εξασθένηση προχωρούν στη νόσο Αλτσχάιμερ.
  • Ηπατική νόσος: Μελέτες δείχνουν ότι η βιταμίνη Ε μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος. Ωστόσο, ορισμένα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η λήψη βιταμίνης Ε από το στόμα γι’ αυτόν τον σκοπό για δύο χρόνια συνδέεται με την αντίσταση στην ινσουλίνη.
  • Προεκλαμψία: Η αύξηση της πρόσληψης βιταμίνης Ε δεν έχει αποδειχθεί ότι αποτρέπει αυτή την κατάσταση εγκυμοσύνης, που επηρεάζει την αρτηριακή πίεση.
  • Καρκίνος του προστάτη: Έρευνες δείχνουν ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης Ε και σεληνίου δεν προλαμβάνουν τον καρκίνο του προστάτη. Υπάρχει επίσης ανησυχία ότι η χρήση συμπληρωμάτων βιταμίνης Ε μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε

  • Λάδι σιταριού – 135% DV ανά μερίδα (1 κουταλιά σούπας)
    100 γραμμάρια: 149 mg (996% DV)
  • Ηλιόσποροι– 66% DV ανά μερίδα (28 γραμμάρια)
    100 γραμμάρια: 35 mg (234% DV)
  • Αμύγδαλα– 48% DV ανά μερίδα (28 γραμμάρια)
    100 γραμμάρια: 26 mg (171% DV)
  • Λάδι φουντουκιού – 43% DV (1 κουταλιά σούπας)
    100 γραμμάρια: 47 mg (315% DV)
  • Ηλιέλαιο– 37% DV ανά μερίδα (1 κουταλιά σούπας)
    100 γραμμάρια: 41 mg (274% DV)
  • Αμυγδαλέλαιο – 36% DV ανά μερίδα (1 κουταλιά σούπας)
    100 γραμμάρια: 39 mg (261% DV)
  • Φουντούκια – 28% DV ανά μερίδα (28 γραμμάρια)
    100 γραμμάρια: 15 mg (100% DV)
  • Κουκουνάρι – 18% DV ανά μερίδα (28 γραμμάρια)
    100 γραμμάρια: 9,3 mg (62% DV)
  • Κρέας χήνας – 16% DV ανά μερίδα (1 φλιτζάνι)
    100 γραμμάρια: 1,7 mg (12% DV)
  • Φιστίκια – 16% DV ανά μερίδα (28 γραμμάρια)
    100 γραμμάρια: 8,3 mg (56% DV)
  • Σολομός– 14% DV ανά μερίδα (μισό φιλέτο)
    100 γραμμάρια: 1,1 mg (8% DV)
  • Αβοκάντο – 14% DV ανά μερίδα (μισό αβοκάντο)
    100 γραμμάρια: 2,1 mg (14% DV)
  • Πέστροφα – 13% DV ανά μερίδα (1 φιλέτο)
    100 γραμμάρια: 2,8 mg (19% DV)
  • Πιπεριά (κόκκινη, ωμή, για σαλάτες και γεμιστά) – 13% DV ανά μερίδα (1 πιπεριά)
    100 γραμμάρια: 1,6 mg (11% DV)
  • Καρύδια Βραζιλίας – 11% DV ανά μερίδα (28 γραμμάρια)
    100 γραμμάρια: 5,7 mg (38% DV)
  • Μάνγκο – 10% DV ανά μερίδα (μισό μάνγκο)
    100 γραμμάρια: 0,9 mg (6% DV)
  • Ακτινίδια – 7% DV ανά μερίδα (1 μεσαίο ακτινίδιο)
    100 γραμμάρια: 1,5 mg (10% DV)

Βιταμίνη Ε: Τι να προσέχετε πάντα

Οι περισσότεροι λαμβάνουν αρκετή βιταμίνη Ε από μια ισορροπημένη διατροφή. Εάν έχετε διαγνωστεί με ήπια έως μέτρια νόσο Αλτσχάιμερ, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η θεραπεία με βιταμίνη Ε μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου.

Ωστόσο, η από του στόματος χρήση βιταμίνης Ε μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Η χρήση του συμπληρώματος μπορεί να εγκυμονεί άλλους σοβαρούς κινδύνους, ιδιαίτερα σε υψηλές δόσεις και εάν έχετε άλλες παθήσεις υγείας ή έχετε υποστεί καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Βιταμίνη Ε: Ασφάλεια και παρενέργειες

Όταν λαμβάνεται σε κατάλληλες δόσεις, η από του στόματος χρήση βιταμίνης Ε θεωρείται γενικά ασφαλής. Σπάνια, η από του στόματος χρήση βιταμίνης Ε μπορεί να προκαλέσει:

  • Ναυτία
  • Διάρροια
  • Κράμπες στο εντερικό σύστημα
  • Κούραση
  • Αδυναμία
  • Πονοκέφαλο
  • Θολή όραση
  • Εξάνθημα
  • Αυξημένη συγκέντρωση κρεατίνης στα ούρα

Η λήψη υψηλότερων δόσεων βιταμίνης Ε μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο παρενεργειών. Επίσης, υπάρχει ανησυχία ότι τα άτομα με κακή υγεία που λαμβάνουν υψηλές δόσεις βιταμίνης Ε διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

Η βιταμίνη Ε μπορεί να αλληλεπιδράσει με πολλές καταστάσεις. Για παράδειγμα, έρευνα δείχνει ότι η από του στόματος χρήση βιταμίνης Ε μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Άλλες έρευνες υποδεικνύουν ότι η χρήση βιταμίνης Ε μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου σε άτομα με σοβαρό ιστορικό καρδιακών παθήσεων, όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Μιλήστε με τον γιατρό σας πριν πάρετε βιταμίνη Ε, εάν έχετε:

  • Ανεπάρκεια βιταμίνης Κ
  • Βλάβη στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού
  • Διαταραχές αιμορραγίας
  • Διαβήτη
  • Ιστορικό προηγούμενου εμφράγματος ή εγκεφαλικού
  • Καρκίνο στο κεφάλι και τον λαιμό
  • Ηπατική νόσο

Η βιταμίνη Ε ως συμπλήρωμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας. Εάν σχεδιάζετε να χειρουργηθείτε, σταματήστε να παίρνετε βιταμίνη Ε δύο εβδομάδες πριν την επέμβαση. Επίσης, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τη χρήση της βιταμίνης Ε εάν πρόκειται να κάνετε ή μόλις κάνατε μια χειρουργική επέμβαση για να ανοίξετε τυχόν αποκλεισμένες αρτηρίες και να αποκαταστήσετε την κανονική ροή αίματος στον καρδιακό μυ (αγγειοπλαστική).

Πηγές: https://www.mayoclinic.org, https://www.healthline.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ